Som de andra tidigare nämnt så är Storen ett klätterberg. Dock tycker jag inte det är speciellt löst jämfört med övriga fjällen/Jotunheimen.
Båda "normalvägarna" är relativt fasta. Under sommaren bör man räkna med mycket folk, framförallt guidade grupper, och risken för stenslag och köbildning ökar markant under juli-augusti när solen lyser.
Inmarschen från Turtagrö (884möh) till "Hytta på bandet" (1758möh) tar ca 3tim, Skagastölsbreen ska korsas innan man når bandet. Brukar vara sprickfri, men ska givetvis inte undervärderas. Stegjärn brukar behövas, iallafall i augusti.
Från bandet har man egentligen 2 vägval.
"Normalvägen" går upp i SV flanken i brant terräng, ofta med inslag av branta snöfält, där utglidning vore ett fatalt misstag. (Isyxa!).
Håll rakt upp för att sedan skrå en aning mot höger.
Vid knappt 2200m höjd når man de första klätterpassagerna "Svaene".
Är man ovan så säkras denna passage, då det kan vara lite lurigt med greppen (grad 2-3).
Ovanför "Svaene" kan du välja 2 huvudsakliga vägar. Den vanligaste och mest trafikerade siktar snett upp mot höger mot "Hjörnet" (2300möh). Därifrån börjar den riktiga klättringen med en travers ut i sydväggen längs "Gallerierne". Inte svårt, men mycket exponerat (repsäkring). Därefter når man botten av "Hefteys Renne" som har ett lurigt upptag kring grad 4+. Trångt med ryggsäck och fjellstövlar på sig. Därefter lättare till toppen (ca grad 3).
Det andra alternativet ovanför "Svaene" är att sikta rakt upp i den tydliga rännan mitt i SV flanken, "Andrews Renne". Vanligtvis 2 replängder grad 3+/4-) Löst i övre del. (60m rep är bra, främst för returen.) Klättre in i rännan från höger till vänster. "Andrews Renne" möter upp med "Hefteys Renne" i ett skar strax under toppen.
Returen på dessa två rutter är firning. Är man osäker så firar man sig 1-2 firningar ner mot S, till "Helikopterslingan" (nedklättring ca grad 2, exponerat!) Firningen från helikopterslingan är ca 55m, så 60m rep är att föredra. Du är nu nere på Hjörnet. De flesta brukar oxå vilja fira förbi Svaene på returen (ca 50m). Sedan samma väg ner till Turtagrö.
Den andra vägen upp från bandet är något lättare klättertekniskt, men längre. Börja med att skråa ut i sörflanken längs "Berges Chausse" bort mot Slingsbybreen. Kan vara svårt att hitta riktig väg, bitvis exponerat. Man ska hålla sig kring 1700möh hela vägen bort till breen.
OBS! Slingsbybreen har mycket sprickor och är brant. Glaciärutrustning och kunskap i hur man använder denna är ett måste. Breen är rejält brant uppe under Mohns skar. Kan vara lurigt att klättra upp vid bergsschrunden. Scrambling upp till skaret.
Från Mohns skar (ca 2200möh) är det lätt klättring (2+/3-) upp till toppen. Dock bitvis riktigt exponerat. En del säkrar, andra inte.
Returen är den samma som är beskrivet ovan, via helikopterslingan.
Sammanfattningsvis så gäller allt ovanstående en lång varm och torr dag mitt i sommaren, vilket sällan är fallet i Hurrungane. Vädret växlar extremt fort, 10cm nysnö och framförallt mycket is är inte ovanligt även mitt i sommaren, och då ökar svårigheten betänkligt. Alla rutter är långa och man får räkna 10-15 tim, även i bra förhållanden, speciellt om man inte är fjällvan. Slår vädret om kan man lätt bli fast på berget och tidsmarginalerna krymper.
Förslag till rack på nån av normalvägarna kan vara
Sele
2x60m halvrep
Ett kilset
En handfull kamkilar i mellanstorlek
Låskarbiner och vanliga karbiner till standplatsbygge och mellansäkringar m.m
4-6 60cm slingor per pers.
2-3 120cm slingor per pers.
Prusikslingor.
Full glaciärutrustning om vägen över Slingsbybreen lockar.
Samt givetvis "vanlig" uttrustning för en högfjällstur.
Även om jag nu skrivit en hel novell om Storen, så är detta inget nybörjarberg på något sätt. För en trygg bestigning så krävs alpin erfarenhet. Känner du/ni att ni inte har det så är det guide som gäller.
Känns Storen för svårt så kan jag istället rekommendera Store Austabotntind (2204m) i Hurrungane. Häftigt och spännande berg med "lagom svår" klättring med kortare inmarsch och ingen glaciär.
Hör gärna av dig om du vill ha turbeskrivning Dit eller till någon annan topp i Jotunheimen, har hyfsad koll på området.
Lycka till!