Hjälp - skavsår och blåsor!

Konstaterande

Jag väljer efter att ha läst alla inlägg att lyssna oavkortat på Björn Lindgren. En mycket bra sammanfattning av det man lär ut på våra Jägarförband. Mitt enda tips är att du är extra noggrann när du tejpar, det är dumt att själv orsaka förvärring. Tejpen skall vara så bred att den täcker hela fotvalvets bredd. (Det finns tejp på upp till 8 cm)

Kostaterandet har du nog redan gjort?! Det verkar vara så att dina fötter helt enkelt inte vill, då finns ju bara två val och du verkar ha tagit det rätta;)
 
mer om mjukare storlekar...vad jag menade

Som jag förstått saken har Salomon gjort tjejmodellen mjukare därför att den annars skulle bli hårdare än den stegjärnsfasta killmodellen, så här är deras teori:

en längre sula (killstorlek) har automatiskt mer flex än en kort sula om båda skorna i övrigt är uppbyggda på samma sätt. Om tjejmodellen hade exakt samma sula som killmodellen, skulle den kortare tjejskon bli ett snäpp hårdare än killmodellen. För att kompensera detta används en något mjukare mellansula. Resultatet blir kill- och tjejmodeller som är identiska i styvhet.

M v Fjh,

Johan
 
Leukosilk istället för Leukoplast

Hej,

Föreslår att du använder leukosilk istället för leukoplast. Den är mycket glattare mot sockan minskar därigenom friktionen.

mvh

Johan
 
Jag håller på Björn

Tjena Uttern!

Jag måste nog instämma i det mesta som Björn skriver.

1. Med "blöta" kängor tror jag man ska läsa "fuktiga" - Detta är ju ett klassiskt, väl beprövat och rekommenderat sätt att gå in läderskor. Klart att de inte ska vara genomblöta och att man inte ska börja med att traska runt i dem en heldag.

2. Det här med att byta sockor vid varje rast trodde jag var självklart? Det ABSOLUT bästa sättet att undvika skavsår under en längre tur är ju just att ta fler kortare raster (gå 50min - vila 10) då man kan vädra både fötter och kängor (...för att inte tala om att få lite avlastning för rygg och axlar - dricka en slurk ur fjällbäcken och njuta av landskapet).

3. Det här med vattentät tejp har jag aldrig provat, men den enda tejp som har funkat för mig är den "vanliga" - hudfärgade Leukoplasten.

//M
 
Björn har rätt!

Givetvis är skräddarsydda kängor att föredra, bl a Lundhags hade tidigare den servicen...........
Ortopediska innersulor är efter skräddarsydda kängor mycket bra, Löplabbet kan hjälpa till men säkert många fler.
Sockbyte vid varje rast!
Bolas Ten-toesinnerst har avlastat många problemfötter som jag känner till, 3 par räcker. Tvätta dagligen. Yllesockar eller Thorloos utanpå.

Alltför många med korta fötter går i alltför styva skor, när man minskar storleken räcker det inte att skala ner propesionerligt. Med en styv sula bör du få friktionsproblem!
Pröva att gå marcherna i en lätt vandrarsko-känga som ombyte!
En sydd känga kan repareas, en klistrad brukar du få kasta.....
Ett sätt att få med rätt utrustning är att ta bort annat onödigt.....eller skaffa lättare ersättningar efter hand....
Skoskav och blåsor är ett kvitto på att man gör fel.
Lycka till

Johan K
mångmilare o reservofficer
 
Svar till Melker

Hej på dig själv Melker.

Jo, Björn skriver många vettiga saker. Mycket av det han skriver är exakt vad jag fick lära mig i lumpen. Jag hade hemska skavsår i lumpen, men numera har jag iaf inte skavsår av mina vandringskängor. Dock äger jag tyvärr andra skor som ger skavsår.

1. "blöta" kängor. Det fungerar säkert, men jag är tveksam till att fodrade kängor skall gås in blöta. Jag köpte ett par Garmont Picos II ifjol och de har passat från första steget. De är skinnfodrade, om det nu har någon betydelse för passformen.
2. Byta sockor vid varje rast. Tja vad skall man säga, vi fick lära oss detta i lumpen, men jag har aldrig praktiserat det. Mina skavsår har iaf aldrig berott på detta.
3. Vanlig Leukoplast fungerar självklart. Jag tycker bara att den blir äcklig efter några dagar. Björn skrev i sitt inlägg att man inte skulle använda vattenfast, vilket jag opponerade mig emot. Leukosil vet jag inget om, men den vattenfasta leukoplasten är också glatt till skillnad från den vanliga röda.

Men det absolut viktigaste anledningen till att jag numera slipper skoskav är att jag skaffade en vandringskänga som passade mig perfekt. Med skor som ger skavsår fungerar leukoplast utmärkt om jag låter tejpen sitta kvar en längre tid och sätter fast den före skavsår uppstått.

/Jonas U - som längtar till semestern och fjällen
 
Tack igen för nya synpunkter!

Jo, håller med om att problemen minskar i en lättare, mera böjlig vandrarsko, men...
Jag fick tyvärr ofta blåsor i mina gamla mjukare vandrarskor (av helläder) under alla de år de höll ihop. Får även lätt skavsår av tevas, joggingskor, vanliga promenadskor etc tillochmed i daglig användning på stan. Suck. Tala om problemfötter. Tydligen är huden på mina fötter ngn sorts måndagsexemplar... :(

Ska skaffa ett nytt par mjukare vandrarskor i sommar för anmarcher och turer då stegjärn inte behövs. Fasar för att bära storskorna på ryggen, men för en gångs skull tur med små fötter - åtminstone väger plastskorna litet mindre.

Vi brukar alltid köra 50 + 10 minuter under långa dagar, och vädrar fötterna samtidigt. Kylning + tvätt i fjällbäckar hjälper enormt. Naturligtvis sköter jag om fötterna i möjligast tidigt skede, men vissa dagar hjälper inget. Har som mest haft 11 blåsor samtidigt, och då kan jag berätta att de sista timmarna gicks utan paus - gjorde för ont att starta pånytt efter vila.


Johan,
har ett par ortopediska sulor som formgjordes enligt mina fötter. Hjälpte inte speciellt mycket. Och tro mej, packningen är minimerad och väl genomtänkt. Tyvärr blir det ändå en hel del vintertid och då vi är ute längre perioder i taget. Ombytesstrumporna har dock en självklar plats i säcken. Bolas 10-tåstrumpa känner jag inte till. Står definitivt på inköpslistan. Hoppas bara den finns i storlek 36!
 
Investera i bra strumpor!

Hej!

Jag känner igen ditt problem, jag har vandrat i många år och haft problem med skavsår.
Nu inför årets vandring så köpte jag två nya par strumpor, det var nån typ av friktions strumpa.
Det var typ två strumpor i "en" på så viss så blir friktionen mellan strumporna i stället för mellan strumpa och fot!
Jag var väldigt negativ först, men nu efter första vandringen så säger jag bara att de är kung! bästa som har hänt mig! Helt klart vart att pröva!
 
Starkt Johanna!

Johanna,

Nu har jag under ett par dagar med stigande förtjusning följt diskutionen om skavsår. Tänk att det är ett sådant engagerande ämne.

Jag ville bara säga att jag är imponerad, Johanna!!!

Om jag hade liknande problem som du hade jag nog funderat på att göra något annat på fritiden. Ge dig inte!

Johan...jag håller helt med dig. Det ABSOLUT ABSOLUT bästa sättet att undvika skavsår är så klart att köpa "rätt" skor från början, sedan har jag inte provat de här "nya" typerna av kängor, tror jag är inne på mitt tionde år i mina Lundhags...tyvärr så hjälper nog inte det Johanna...

//Mellisen
 
Jep, Mellisen, kanske jag borde byta hobby.

Skämt åt sido, blåsorna ger ju så mycket underhållning: man kan punktera dem, rengöra dem, svära över dem, plåstra om, tejpa... Och de försvinner inte heller i första taget. Efter en tid kan man klippa/raspa bort dem, vänta på att känseln återkommer eller ifall nageln eventuellt faller av. Vilken långtidsunderhållning!

Sökte kängor i två års tid innan jag hittade mina nuvarande La Sportiva Karakoram alltmedan mina gamla favoriter förlorade allt större delar av både sulor och form. Får nog skatta mej lycklig att åtminstone plastskorna sitter superbt (tills det blir vandring på platt mark). Likaså är mina Mythos klippskor härliga.

Kan inte annat än hålla med. Hade aldrig väntat mej en sådan engagerad respons kring fenomenet ömfoting. Tack till er alla!

varma sommarhälsn
My :)
(för tillfället med hela fötter fram till semestern)
 
Re: Nya tipps med viss risk för upprepning

bjornlindgren; sa:
Med många mil i benen och medicinsk kunskap vill jag ge följande råd:
>>>>Snipp snapp

3. Pudra talk i strumporna - det håller dem torra och samt minskar friktionen.

MVH Björn Lindgren
Sjuksköterska och Reservofficer

Hej Björn, och alla andra,(Missade visst att svar till ursprunglig skribent, men sådant är livet.)

Sitter f.n. i ett ganska varmt klimat och har
bara en sak att tillägga, puder har en förmåga att klumpa sig, och ge upphov till skavsår i sig självt.
Personligen har jag inga problem med skavsår,
men flickvännen har stora problem med fötterna i det varma klimatet. Det enda som jag har märkt fungerar är dubbelt textillager kring foten och tejp. Vissa som jag känner vill inte använda annat än vaselin. Till fötterna alltså :).
 
Problemen

Med skoskav och blåsor kommer av kängor och varma, våta strumpor oftast. De flesta av oss går i kängor bara på fritiden. Det blir lätt för lite träning.
De flesta tycker att byta strumpor varje timme är för jobbigt. Följaktligen går de med blöta strumpor vilka sliter på fotskinnet.
Medicinen är gå i lättare skor och byt strumpor så ofta så att de hålls torra.
När vi gick i mellanöstern var problemet oftast att hålla strumporna torra pga av hög yttertemperatur så blev fötterna än varmare och svettigare. Boten var att byta strumpor varje 1/2 timme! Det goda var att de torkade snabbt när de var av från fötterna. Men kängorna behövde avsaltas varje vecka!
Värmeproblemet blir mindre om packningen krymper!
En normal minus 5 vinterdag är sultemperaturen direkt vid urdagning av foten ca 43° inne i kängan. Alltför nära äggvitans koaguleringspunkt!
Så mjuka goa skor som går att böja rätt och torra strumpor i flera lager är melodin!
Korta naglar och fottvätt inte att förglömma!

Go tur

Johan K
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
JakobGor Hjälp! Mögligt tält? Utrustning allmänt 16
cybermats Hjälp med mjölig gammal ryggsäck… Utrustning allmänt 9
AgTheUnique Hjälp att justera storlek på en Haglöfs vandringsryggsäck Utrustning allmänt 1
Moga Hjälp att identifiera Tegsnäs-sula? Utrustning allmänt 7
Fotoräven Hjälp med vintersäck Utrustning allmänt 6
Black Jim Hjälp mig med yxan, snälla! Utrustning allmänt 25
Kanotolle Termos hjälp Utrustning allmänt 6
swmp Hjälp i sko och kängdjungeln - samt hur håller man fötterna torra? Utrustning allmänt 36
Taszh Hjälp identifiera jacka/plagg Utrustning allmänt 4
Bondmoran Hjälp med laddare Utrustning allmänt 32
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Hjälp att tyda sovsäcks tålighet? Utrustning allmänt 3
landizz Hjälp med utrustning för nybörjare Utrustning allmänt 11
Sverker G Hjälp med sovsäck och liggunderlag Utrustning allmänt 5
Tobbelar Hjälp! Helags 40Liter Utrustning allmänt 3
Argusgranskare Hjälp med Bergans Powerframe Utrustning allmänt 1
Gäddfärs Hjälp att välja en bra byxa och dagstursrygga! Utrustning allmänt 6
PojkeniSkogen Lite hjälp och tips för en nybörjare Utrustning allmänt 9
osiriz Hjälp en nybörjare med tips på utrustning Utrustning allmänt 6
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
naturlovisa Vandrings/reseryggsäck, hjälp mig! Utrustning allmänt 3
MrAlexander dålig på att plaera... hjälp mig hitta vad som saknas. Utrustning allmänt 9
kanis Öronsnäckor till musikspelare går ofta sönder. HJÄLP! Utrustning allmänt 15
henjon Hjälp med knivprojekt Utrustning allmänt 8
mile0003 Storleksval på Lundhagskängor (Syncro), hjälp mig. Utrustning allmänt 20
Nallo94 hjälp med suunto vector Utrustning allmänt 2
martinnilsson Hjälp! Vilken tillverkare har gjort denna ryggsäck? Utrustning allmänt 3
nilami Hjälp med känga! Utrustning allmänt 4
hypnosaa Hjälp med utrustning för tältcamping med barn Utrustning allmänt 21
h.g Hjälp mig avsluta mitt knivbygge !!! Utrustning allmänt 17
Tartu Ryggsäckar, hjälp? Utrustning allmänt 4
Giva Hjälp med packlista! Utrustning allmänt 0
Octopussy Hjälp med att hitta en Kniv! Utrustning allmänt 12
MadIce Petzl Dou hjälp!? Utrustning allmänt 3
mo9jan Hjälp! Var hyra snöskor? Utrustning allmänt 2
Geäst Skulle behöva hjälp med ett par läckande kängor Utrustning allmänt 8
tanto Hjälp vid val av ryggsäck Utrustning allmänt 12
jansta Hjälp önskas med att hitta bra ram för ryggsäck Utrustning allmänt 1
Kvikk Hjälp om satellittelefon! Utrustning allmänt 15
Avrell Hjälp - försvunnen tråd Utrustning allmänt 1
Martin O Hjälp med Silva Alba Windwatch Utrustning allmänt 6
tde01047 Hjälp behöver tips om ryggsäckar Utrustning allmänt 3
Ont Hjälp med val av skor... Utrustning allmänt 1
cjonsson Hjälp med tips till ny klocka Utrustning allmänt 7
herioglyf Hjälp jag blit yr... Utrustning allmänt 4
lignell01 Hjälp mig fort! Utrustning allmänt 15
oloan Pannlampa - hjälp mig välja vilken jag ska köpa Utrustning allmänt 7
Avslut090305 Hjälp skadade med blod - få en fin thermo-mugg gratis! Utrustning allmänt 0
jonw Skavsår - Fel kängor, eller ömtåliga fötter? Utrustning allmänt 16
SvanSylt Djupa skavsår på höften från ryggsäcken Utrustning allmänt 9

Liknande trådar