Hjälm och ryggskydd?

Ok, visst!

Som alltid finns det, som du benämner dem, ”tvivelaktiga tillverkare” som inte följer reglerna. Precis som det finns folk som fuskar med skatten etc.. :eek:)

Reglerna för CE-märkningen bygger på att tillverkaren är ärlig och följer det lagar och förordningar som finns. Dvs, man kan sälja undermåliga produkter med CE märkning och om inte konsumentverket kommer på en så. På samma sätt som att man utan problem kan livnära sig som tjuv eller liknande så länge inte polisen kommer på en.

Dock kan åtminstone inte jag på fullt allvar påstå att jag tror att tillverkare som Scott, Salomon, Briko etc fuskar med sina produkter, speciellt inte säkerhetsprylar. Dessa företags hela affärsidé går ju ut på att förse konsumenten med bra utrustning och helst bättre än konkurrentens. Risken att få negativ publicitet för undermåliga produkter som skadat, invalidiserat eller till och med dödat konsumenter blir därför så enormt stor i dagens mediasamhälle att kostnaden för att göra bra grejor på rätt sätt blir minimal i jämförelse.

Personligen skulle jag heller inte drömma om att köpa säkerhetsprylar från ett företag som verkade ”suspekt” eller som jag inte hört talas om tidigare.

Så min rekommendation, som bygger på att jag hellre tror gott om såväl personer som företag till motsatsen bevisats, står fast vid att köpa CE märkta produkter från kända tillverkare.

Men må hända är jag en naiv, godtrogen, oskuldsfull mes som inte fattar bättre i jämförelse med den sanna Sverker Olofsson wannaben :eek:D

Återigen med all ödmjukhet och en stor portion ironi och glimt i ögat

//Martin
 
Mitt inläg gällde ju främst CE-märkningen generellt. När det gäller stora tillverkare så har de ju mer att förlora på dåligt rykte än vad det kostar att göra rätt från början.

Men det finns som sagt var också missuppfattningar om CE-märkningen, främst när det gäller stora företag i USA eller Asien.

CE-märkningen betyder alltså, i bästa fall, att tillverkaren själv garanterar att de gjort det som krävs för att få sälja produkten inom EU.

Min syn på det hela är kanske lite vinklad i och med att jag i mitt dagliga arbete kommer i kontakt med felaktigt CE-märkta produkter och dessutom hjälper tillverkare med CE-märkning (fast då handlar det om elektriska apparater). Tillverkare av t.ex. reläer brukar CE-märka dessa fast det inte finns några direktiv som täcker dem. Anledningen är att okunniga inköpare kräver att alla komponenter som köps är CE-märkta så om de inte CE-märker sina reläer så är det ingen som köper dem...

(Sen kan det ju vara så att en produkt kan falla under flera olika direktiv, för mycket elektronik kan det t.ex. vara antingen lågspänningsdirektivet eller EMC-direktivet som CE-märkningen gäller. Det är därför man alltid ska kolla försäkran om överensstämmelse.)
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg