Jag reagerade bara på att det här med israpporter inom skridskoåkningen ses på ett helt annat sätt än rapporter rörande tex. snökvalitet och lavinfara inom tex skidåkning och alpinism.
Den viktiga skillnaden är att utförsåkning på skidor i huvudsak är kommersiell medan långfärdsskridskoåkning huvudsakligen är icke-kommersiell.
Skidåkningsorter bedriver ofta turism för att locka människor till sig, och de som kommer dit har betalat en slant och sedan gjort sig besväret att resa dit. De kommer att åka vare sig de får information eller inte. Därför släpps informationen fritt. Utförsåkningen bedrivs oftast i kommersiell form - liftkort/etc kostar, likaså helikoptertransport upp till fjälltoppar.
Inom långfärdsskridskoåkningen är situationen rejält annorlunda. De allra flesta åker i sin närmiljö - det är bara ett fåtal entusiaster som reser längre sträckor för att åka skridsko. Några "skridskoorter" med speciella "skridskohotell" finns överhuvudtaget inte. Själva åkandet bedrivs nästan alltid i icke-kommersiell form, med klubbar eller enskilda som arrangörer. Och jag tror du håller med om att en ideell förening som själv eller i samarbete med andra ideella föreningar samlar ihop information har rätt att själva bestämma hur denna information ska få distribueras.
Men det finns också varianter av långfärdsskridsko där man får betala för sig. Du kan t.ex. betala anmälningsavgiften till Vikingarännet - då får du israpporter för den banan. Eller, rättare, arrangörerna garanterar att banan är så säker att du kan åka utan ispik om du vill (kan arrangörerna inte garantera säkerheten på banan ställs loppet in).
Det finns också turledare på långfärdsskridsko som säljer sina tjänster - man ser deras annonser i dagspressen åtminstone några gånger per vinter, och det kostar kanske femtusen att hyra en sådan ledare för en dag (mer om du även vill förses med utrustning). Köper du + några kompisar en tur hos en sådan ledare tar han ansvaret för att hitta säker och åkbar is åt er.
Så om du är beredd att betala för din skridskotur (som man gör inom utförsåkning på skidor), då får du relevant isinformation även om du inte är medlem i en klubb.