Hemlagad powerbar

Kanske inte direkt friluftsmat jag nu är ute efter i första hand, men... jag undrar om nån har tips på hembakade powerbars?

Jag har sett recept på riktiga sockerbomber med knäckblandningar och dylikt, men jag är ute efter en blandning som inte riskerar sånt blodsockerfall. Så powerbar kanske är fel benämning. Jag vill kunna ha med mig livräddare för panikhunger i väskan som inte får blodsockret att rusa i skyn, utan bara mättar lite. Och till sist kanske man kan spara en slant på att laga nåt sånt själv istället för att köpa dyrt på t.ex. Naturkompaniet.

Nån mer som fått den idén?
 
Kanske inte direkt friluftsmat jag nu är ute efter i första hand, men... jag undrar om nån har tips på hembakade powerbars?

Jag har sett recept på riktiga sockerbomber med knäckblandningar och dylikt, men jag är ute efter en blandning som inte riskerar sånt blodsockerfall. Så powerbar kanske är fel benämning. Jag vill kunna ha med mig livräddare för panikhunger i väskan som inte får blodsockret att rusa i skyn, utan bara mättar lite. Och till sist kanske man kan spara en slant på att laga nåt sånt själv istället för att köpa dyrt på t.ex. Naturkompaniet.

Nån mer som fått den idén?

Jag har samlat på mig lite recept under några år. Många är sockerbomber som du säger men det här är lite långsiktigare.

Tyvärr vet jag inte varifrån det här kommer - men tack och ära till den där ute som äras bör...

Havre- och russinbar
10 stycken
4 dl havregryn
200 g fikon
1 msk kakao
1 msk kaffe, starkt
200 g russin
1 dl cornflakes
Gör så här:
Lägg havregryn i en ugnsfast form. Spraya grynen med lite vatten ur en blomspruta. Ställ i ugnen ca 8 minuter 200 grader. Havregrynen ska bli gyllenbruna. Skölj fikonen och klipp bort den hårda kvisten. Mixa sönder fikon med kakao och kaffe i en matberedare. Lägg i hälften av russinen och havregrynen på slutet. Ta upp massan ur beredaren och lägg i en bunke. Arbeta för hand in resterande gryn, russin och cornflakes. Tryck ut till en ca 2 cm tjock platta, ställ kallt i kylen en timme. Skär med en lätt fuktad kniv 10 stycken 3 cm breda stänger. Slå in bitarna i smörpapper och lägg i en burk med lock. Förvara burken i kylen, hållbara ca en vecka. Tips! Nötter och solrosfrön är också gott att blanda i.
 
Jag har samlat på mig lite recept under några år. Många är sockerbomber som du säger men det här är lite långsiktigare.

Tyvärr vet jag inte varifrån det här kommer - men tack och ära till den där ute som äras bör...

Havre- och russinbar
10 stycken
4 dl havregryn
200 g fikon
1 msk kakao
1 msk kaffe, starkt
200 g russin
1 dl cornflakes
Gör så här:
Lägg havregryn i en ugnsfast form. Spraya grynen med lite vatten ur en blomspruta. Ställ i ugnen ca 8 minuter 200 grader. Havregrynen ska bli gyllenbruna. Skölj fikonen och klipp bort den hårda kvisten. Mixa sönder fikon med kakao och kaffe i en matberedare. Lägg i hälften av russinen och havregrynen på slutet. Ta upp massan ur beredaren och lägg i en bunke. Arbeta för hand in resterande gryn, russin och cornflakes. Tryck ut till en ca 2 cm tjock platta, ställ kallt i kylen en timme. Skär med en lätt fuktad kniv 10 stycken 3 cm breda stänger. Slå in bitarna i smörpapper och lägg i en burk med lock. Förvara burken i kylen, hållbara ca en vecka. Tips! Nötter och solrosfrön är också gott att blanda i.

Låter intressant! Skumt att inte ha nåt som binder, men det kanske russinen och fikonen gör. Tack för detta, ska prova!
 
Det låter ju nyttigare när sockret kommer från torkad frukt.
Precis, visst är det lite ironiskt? Som om sockret var något annat än socker bara för att det kommer från frukt? Ungefär som när olika "sportbars" säljs som nåt slags nyttigt kraftfoder, och visar sig innehålla precis samma som en Snickers...

Själv har jag gått, sprungit och skidat åtskilliga mil på olika sorters "runekakor", och har inte upplevt några problem. Visst är de sockerbomber, men de har dessutom en massa fett och långsamma kolhydrater i sig...
 
Precis, visst är det lite ironiskt? Som om sockret var något annat än socker bara för att det kommer från frukt? Ungefär som när olika "sportbars" säljs som nåt slags nyttigt kraftfoder, och visar sig innehålla precis samma som en Snickers...

Själv har jag gått, sprungit och skidat åtskilliga mil på olika sorters "runekakor", och har inte upplevt några problem. Visst är de sockerbomber, men de har dessutom en massa fett och långsamma kolhydrater i sig...

Ja det finns ju olika typer av sockerarter, fruktos har ett lägre GI-värde än sackaros, så riktigt samma sak är det väl inte. Sen kan man diskutera vad som är nyttigare...
 
Det låter ju nyttigare när sockret kommer från torkad frukt. Lite matolja kan bättra på konsistensen.
Fruktsocker har (som tidigare nämnts) lägre GI alltså inte lika snabba kolhydrater. Druvsocker är det snabbaste (tar ungefär 15 minuter innan man kan mäta att blodsockret gått upp).
Men det finns en nackdel med fruktsocker (förutom priset), jag minns inte vad jag lärt mig av min läkare men tar man för stora mängder påverkas njurarna negativt. Därför bör man som diabetiker inte ersätta allt "vanligt" socker med druvsocker.

Jag har några gånger gjort egna "bars" men de blev alltid för torra och trista, kanske för lite fett.
 
Fruktsocker har (som tidigare nämnts) lägre GI alltså inte lika snabba kolhydrater. Druvsocker är det snabbaste (tar ungefär 15 minuter innan man kan mäta att blodsockret gått upp).
Men det finns en nackdel med fruktsocker (förutom priset), jag minns inte vad jag lärt mig av min läkare men tar man för stora mängder påverkas njurarna negativt. Därför bör man som diabetiker inte ersätta allt "vanligt" socker med druvsocker.

Jag har några gånger gjort egna "bars" men de blev alltid för torra och trista, kanske för lite fett.

Det är förståss känsligare för diabetiker. Jag har inte diabetes men är känslig för allt för stora svängningar i blodsockret, och tyvärr slarvig på att äta i tid ibland. Så kommer den där panikhungern när man är på väg hem och vet att det är en halvtimme eller mer innan jag kan äta ordentlig mat. Så vad gör man istället för att springa in på pressbyrån och köpa en chokladbit som bara får mig att må ännu sämre efter en kvart? Har du kanske kommit på nåt bättre än bars?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Hemlagad Iron Bar Friluftsmat 2
Snödrivan Powerbar Friluftsmat 1
SUPERENDURO Hembakad powerbar! Friluftsmat 18

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg