Eftersom det är mycket snack om prylar och lite snack om mat och tillredning så tänkte jag tipsa om hur man gör egna konserver genom hermetisering. Det är kanske inget för fjällvandrare och liknande, där vikten är av största betydelse, men inför paddelturen eller för er som liksom jag brukar tillbringa somrarna i en båt utan kyl/frys, så kanske detta kan vara något.
Jag gjorde mina första försök med att konservera päron. För att göra detta så klarar man sig med en vanlig gryta och konserveringsglas. Sockret i den lag man använder är i sig ett konserverande medel. Mitt andra försök var att konservera Biff ala Lindström, men det blev inte så lyckat. Den doft som jag möttes av när jag öppnade skafferiet efter en vecka går inte att beskriva...
Nåväl, jag började söka på Internet efter kunskap och fann, att för att bli av med de "kusar" som gör att maten ruttnar, så måste man upp i en temperatur över 120gr. Jag hittade i detta sammanhang en beskrivning på hur man använder en vanlig tryckkokare. Genom att höja trycket så kommer man i en sådan upp i den temperatur som behövs. Nästa försök fick bli chili con carne. Jag kokade den på vanligt sätt, men förkortade koktiden något. Konserveringsglasen fylldes, och placerades i tryckkokaren, omlindade med en handduk. Grytan fick sedan koka i ca 1 timme.
Jag har fortfarande kvar en burk och fastän det gått över ett år, så ser den helt ok ut. Jag smakade den näst sista burken i somras, och det var inga fel på den. Jag har även gjort ärtsoppa, dillkött och kalops med lyckat resultat.
/Mats
Jag gjorde mina första försök med att konservera päron. För att göra detta så klarar man sig med en vanlig gryta och konserveringsglas. Sockret i den lag man använder är i sig ett konserverande medel. Mitt andra försök var att konservera Biff ala Lindström, men det blev inte så lyckat. Den doft som jag möttes av när jag öppnade skafferiet efter en vecka går inte att beskriva...
Nåväl, jag började söka på Internet efter kunskap och fann, att för att bli av med de "kusar" som gör att maten ruttnar, så måste man upp i en temperatur över 120gr. Jag hittade i detta sammanhang en beskrivning på hur man använder en vanlig tryckkokare. Genom att höja trycket så kommer man i en sådan upp i den temperatur som behövs. Nästa försök fick bli chili con carne. Jag kokade den på vanligt sätt, men förkortade koktiden något. Konserveringsglasen fylldes, och placerades i tryckkokaren, omlindade med en handduk. Grytan fick sedan koka i ca 1 timme.
Jag har fortfarande kvar en burk och fastän det gått över ett år, så ser den helt ok ut. Jag smakade den näst sista burken i somras, och det var inga fel på den. Jag har även gjort ärtsoppa, dillkött och kalops med lyckat resultat.
/Mats