Man får nog välja om man vill ha ren glukos med ganska mycket vatten för att det inte skall kristallisera, eller så får man acceptera mer eller mindre inblandning av fruktsocker om man vill ha det mera koncentrerat och med mindre vatteninnehåll. Man kan iofs prova med pektin, gelatin och andra konsistensgivare för att det som ev. kristalliserar inte skall sedimentera sig i botten etc. Man kan också prova med stärkelsesirap (som är en blandning av olika sockerarter med stor andel glukos och maltos, nedbruten från stärkelse med enzymer och kallas också för glukossirap) denna används just för att förhindra kristallation av sackaros(rör/betsocker) i godis. Skulle inte förvåna mig att gelen man köper dyrt är just till stor del just glukossirap...
(Apropå fruktsocker gentemot pasta, vill man ha högt GI så skall man satsa på torkade dadlar, nära dubbelt så högt som russin av dom tabeller jag har sett hittils)
Även om fruktsockret måste passera levern innan det är användbart för musklerna, så gissar jag att det handlar bara om någon minuts skillnad i respons (noterade just att fruktos kan tas upp av cellerna snabbare ur blodbanan än glyckos då fruktos inte kräver insulin för detta enl. wikipedia. Om det fungerar för musklerna på kort sikt vet jag inte - men kan vara en av förklaringen till lågt GI - som bara tittar på glykos-halten - förutom fördröjningen och utslätningen över tiden mha processningen i levern) .
Det här är nu lite spekulation från min sida, men kör man med sirap eller invertsocker (syrakokad strösocker enl. tidigare inlägg) med 50%/50% av varje så är det ändå ganska rejäl dos druvsocker man får i klunken och påbörjar processen sas. och därefter fyller av levern konverterade fruktsockret till druvsocker på allt efter - vilket borde vara en fördel i uthållighetsövning där i mina ögon sockerförsörjningen borde vara jämn och inte kommer med hög topp och djupa dalar som det lätt blir med intag av ren glukos.). -
Kör man med bet/rörsocker så är det ytterligare en spjäkning som skall göras i magen (vilket först sker i tolvfingertarmen och påbörjas inte att tas upp redan i magsäcken på samma som glukos/glukos) vilket fördröjer responsen ytterligare.
(Apropå fruktsocker gentemot pasta, vill man ha högt GI så skall man satsa på torkade dadlar, nära dubbelt så högt som russin av dom tabeller jag har sett hittils)
Även om fruktsockret måste passera levern innan det är användbart för musklerna, så gissar jag att det handlar bara om någon minuts skillnad i respons (noterade just att fruktos kan tas upp av cellerna snabbare ur blodbanan än glyckos då fruktos inte kräver insulin för detta enl. wikipedia. Om det fungerar för musklerna på kort sikt vet jag inte - men kan vara en av förklaringen till lågt GI - som bara tittar på glykos-halten - förutom fördröjningen och utslätningen över tiden mha processningen i levern) .
Det här är nu lite spekulation från min sida, men kör man med sirap eller invertsocker (syrakokad strösocker enl. tidigare inlägg) med 50%/50% av varje så är det ändå ganska rejäl dos druvsocker man får i klunken och påbörjar processen sas. och därefter fyller av levern konverterade fruktsockret till druvsocker på allt efter - vilket borde vara en fördel i uthållighetsövning där i mina ögon sockerförsörjningen borde vara jämn och inte kommer med hög topp och djupa dalar som det lätt blir med intag av ren glukos.). -
Kör man med bet/rörsocker så är det ytterligare en spjäkning som skall göras i magen (vilket först sker i tolvfingertarmen och påbörjas inte att tas upp redan i magsäcken på samma som glukos/glukos) vilket fördröjer responsen ytterligare.