Hemgjord Gel

Varma C-vitaminer låter bra för försäljningen......
Föredrar mina ofördärvade vid rumstemperatur eller lägre... Vet du var de säljer små glasflaskor med lock, etiketterna kan jag göra själv i färgskrivaren...
//J
 
Försäljningen? De säljer väl inget? De propagerar ju för att göra det själv (för att bland annat spara pengar och få den smak man vill ha).

Det som är på bilden är ju en av ingredienserna bara.
 
har provat

Hej,

Jag tyckte gel var super när jag provade första gången, så jag försökte göra egen. Om jag inte missminner mig, så är innehållet i en gel ffa snabba kolhydrater, typ glukos. Så jag kokade en sirap på druvsocker och vatten. Problemet var att hitta proportionerna så att den inte stelnade vid rumstemperatur. Till slut gav jag upp, men med nåt medel som håller sörjan flytande så skulle det vara enkelt, och snorbilligt.

Dock har jag funderat en del på vad som skiljer gel från t ex druvsockertabletter, typ Dextrosol? Samma kolhydrater, men gelen har lite vatten i sig (och nåt magiskt bindemedel). Vatten dricker man ju ändå? Så, vad är skillnaden mot att tugga ett gäng Dextrosol?

Nån som vet?
 
Jag vet inte, men jag skulle gissa att skillnaden inte är så stor. Jag menar, i magen så blir det ju gegga av allt ändå.

Det är nog mest en smaksak/praktiskt fråga (enklare att ta gel i lagom "tuggor").

Gel är väl mer eller mindre ett mellanting mellan sportdryck och Dextrosol, mer vatten än Dextrosolen men mindre än sportdrycken.
 
Jag vet inte, men jag skulle gissa att skillnaden inte är så stor. Jag menar, i magen så blir det ju gegga av allt ändå.

Det är nog mest en smaksak/praktiskt fråga (enklare att ta gel i lagom "tuggor").

Gel är väl mer eller mindre ett mellanting mellan sportdryck och Dextrosol, mer vatten än Dextrosolen men mindre än sportdrycken.
Precis, och de rekommenderar att man dricker rejält till gelen också, eftersom vattenhalten inte riktigt räcker till för den stackars magen...

Men det vore spännande att räkna på dextrosoltabletter kontra gel, i rena riksdaler. Själv tränar jag så lite numera att jag sällan riskerar gå i väggen, och således har liten nytta av snabba kolhydrater. Kan inte ni andra hjälpa mig och testa dextro-tabletter jfr gel vid några hårdare långpass?
 
Dextrosol kräver vatten...

Tanken med gel är väl antar jag att göra den enklare och snabbare för kroppen att ta upp energin. Men "Det går lika bra med celleri" eller druvsocker om man blandar ut det i lämplig vätska. Men med tanke på den mängd kolhydrater som finns i gel så får man slänga i sig bra många dextrosol för att få i sig samma mängd. Och då blir det torrt... Jag brukar få sandkänsla i munnen efter en tablett...

/Dag
 
Strykarräven;323985 sa:
Hej,

Jag tyckte gel var super när jag provade första gången, så jag försökte göra egen. Om jag inte missminner mig, så är innehållet i en gel ffa snabba kolhydrater, typ glukos. Så jag kokade en sirap på druvsocker och vatten. Problemet var att hitta proportionerna så att den inte stelnade vid rumstemperatur. Till slut gav jag upp, men med nåt medel som håller sörjan flytande så skulle det vara enkelt, och snorbilligt.


Skall det vara flytande så får man nog ha ungefär lika delar druvsocker och fruktsocker, dvs. exakt som sirap, som är till största delen spjälkad rörsocker samt flytande honung typ acasia-honung (mycket fruktsocker i, och därför inte kristallicerar ens i honungsburken som vanlig honung annars gör). Sirap har till skillnad från sockerlag kokad på strösocker, massor av mineraler i sig och är IMHO betydligt godare än just söt men i övrigt smaklös sockervatten.

Kokar man sockerlag under lite längre tid med en liten skvätt svag syra som citronsyra eller ättiksyra så spälkas rörsockret till lika delar druvsocker och fruktsocker (lösningen blir gärna något mer brunfägad) och fäller inte ut kristaller på samma sätt som rörsocker även om det är väldigt koncentrerat. Druvsocker och fruktsocker tas upp av kroppen ungefär lika snabbt, medans rörsocker måste gå igenom en spjälkninssteg i magen (till just det ja, druv och fruktsocker) innan det tas upp och är något långsammare.

lösningen bör också vara helt ren, fritt från fasta partiklar som kan agera kristallationskärnor, kör du på dextrosoltabletter så är det säkert massor av stärkelse mm. bindemedel från tablettstansningen - och är kanske det som förstör det hela, även om jag misstänker att ren druvsocker i sig också tenderar att fälla ut vid tillräcklig hög koncentration.

Bina som samlar honung har en hel filtreringsanläggning i magen som tar bort alla spår av pollen och annat skräp i nektarn och tillsätter enzymer för att spjälka kvarvarande rör/betssocker i nektarn till lika delar druv och fruktsocker - för bina är kristalliserad honung i cellerna lika med oanvändbar mat - det måste vara flytande när det är ont om vatten som vintertid och det är för dem livsviktigt att honungen inte kristalliserar ens vid väldigt låg temperatur..

Vid 'fel' sorts växter (oljeväxter såsom raps, ryps etc.) med fel sockerbalans i nektarn (för mycket druvsocker, för lite fruktsocker) så får även bin problem med kristallisering i bikakorna efter kort tid (inom månader) och man får sk. cementhonung som inte går att få ut ur bikakorna för bina eller ens för biodlaren - därför är biodlare väldigt kvicka på att skörda honung från bikuporna som står invid oljeväxter - innan det är försent - väntar man till hösten så är det bara att slänga och bränna bikakorna... - sockerfodringen som man gör på hösten som ersättning för honungen man skördat är i många fallet överlevnadsfaktor för bikupan då den skulle dö om den skulle leva på den inssamlade rapshonungen - som skulle vara kristalliserad lagom till vintern...

---

Samma sak gäller när du själv skall göra flytande koncentrerad sockelösning - det är inget magiskt som hälls i för att hålla det flytande utan det handlar bara om balans mellan druv och fruktsocker, ingen rörsocker alls samt hög renhet från fina partiklar i lösningen.

Att hälla sirap på flaska och ta 20 ggr betalt är ingen dum liknelse - för det är precis vad det handlar om - möjligen kan jag tänka mig att man häller i lite pektin (samma som han har till sylt för att göra det mer gelaktigt) för att bromsa kristallatiponsprocessen om den ändå startar i någon kant, samt göra det mer gel-likt och upplevs av kunden som mer värdefull vara och betalar för detta.

Köp en flaska sirap eller koka egen sockerlag med lite syra i och kanske med smakämne om du vill ha mer ekonomiska alternativ (tänk på väldigt söt sylt - mycket socker i men har ändå inte kristalliserat - här är det fruktsyrorna som har spjälkar sockret till druv och fruktsocker vid kokninget till sylt) .
 
Senast ändrad:
Druvsocker och fruktsocker tas upp av kroppen ungefär lika snabbt, medans rörsocker måste gå igenom en spjälkninssteg i magen (till just det ja, druv och fruktsocker) innan det tas upp och är något långsammare.
Fruktos (fruktsocker) måste gå omvägen via levern innan det kan bli bränsle för musklerna och är därmed ett dåligt val som energikälla under uthållighetsträning.
 
Fruktos (fruktsocker) måste gå omvägen via levern innan det kan bli bränsle för musklerna och är därmed ett dåligt val som energikälla under uthållighetsträning.

Men det innebär alltså att gel är SÄMRE än dextrosol?

För om jag förstod xxargs rätt så krävs det mycket fruktsocker för att få en flytande lösning.
Med bara druvsocker så kristalliseras den? Så gel måste innehålla en massa fruktsocker, medans dextrosol är enbart druvsocker? (Eller är det massa druvsocker även i dextrosol?)
 
just det...

Tack för ett jättebra och informativt inlägg, xxarg, jag blev klokare än på länge!

Men, som ett par skrivare påpekat, så är ju inte fruktos något man vill ha i gelen. Glykemiskt index för fruktos är 27, dvs lägre än fiberpasta... inte precis vad som behövs inför en tyngre backe när benen svider. Sen ger fruktos i större mängder vansinniga diarreer...

Men en skvätt fruktos, en massa glukos (jag rör inte ut dextrosoltabletter, utan köper glukos i påse) och lite pektin kanske är svaret? Eller dextrosol + vatten...
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg