Hård hud & valkar: Bra eller dåligt mot skavsår?

Mjuka fötter ska det vara!

Vårda fötterna i god tid före vandringen. Fila bort förhårdnader och klipp naglar. Smörj fötterna varje kväll med CCS Fotvårdssalva(Apoteket) i minst en vecka innan vandringen. Detta ska fortsätta varje kväll under vandringen också. Fötterna blir givetvis kladdiga av fotvårdssalvan men det löser man genom att dra på sig nästa dags rena och torra strumpor som man sedan sover med under natten. På morgonen har salvan verkat och dragit in i huden ordentligt. På med ett par tunna strumpor ytterligare och man är klar för vandring igen.

God tur!
Lars Östlin
 
Jag har alltid fått höra att valkar är dåliga för att man får tryckskador. Förra våren gjorde jag det till en personlig vendetta och filade litet varje vecka tills valkarna var helt borta. Mina fötter blev helt förstörda redan efter några kilometer. Blåsor som en sjuåring. Så ja, ta det lugnt med filen är väl budskapet.
 
Brukar grovtälja bort mina valkar med kniv innan långpromenad och lämna några millimeter. Allt över två mil gör att risken finns för lossnade tånaglar så tror detta med fotproblem är högst individuellt.
 
tycker det var många blåsor...

Naj, en blåsa och lite trötta fötter efter 22 km. Sex blåsor efter att vi gick två mil till dagen efter.

Fast det där tyckte jag fortfarande var jäkligt mycket... Jag gick lite drygt 6 mil från fredag kväll till söndag kväll, en hel del av det på sandåsar där det var i det närmaste omöjligt att hålla skorna sandfria... Fick totalt en liten blåsa på hälen. Men då tog jag mig å andra sidan tid att tejpa både hälar och den främre trampdynan på fötterna med leukoplast.

Leukoplast ftw :).
 
fila

Jag ha fått lära mig att man ska fila fötterna mjuka. Detta för att förhårdnaden rör sig fram och tillbaka över köttet och den mjuka huden inuti och på så sätt skapar skav under förhårdnaden. På långa strapatser har det funkat bra för mig med mjuka insmorda fötter med tejp på utsatta områden.

M.V.H. Daniel
 
Kommer ihåg hur kul det var i lumpen att gå med 5+ blåsor och diverse skavsår på fötterna i flera mil och dagar. Sedan dess lägger jag större vikt vid fötternas välmående och ser jag till att använda rätt prylar med rätt handhavande.

Finns redan många bra tips här på forumet på hur man undviker skavsår, och inte minst här i tråden. Kan sammanfatta mina tips och erfarenheter för de som behöver råd:
  • Använd dubbla sockor på alla turer som varar mer än en dag.
  • Endast ull eller en ull/syntet blandning. Bomull är förbjudet i friluftssammanhang och det är speciellt viktigt vad gäller sockor.
  • Den inre sockan SKA(!) vara en tunn, hal/glatt och välsittande liner.
  • Yttersockan kan med fördel vara tjock så att du får en luftkudde mellan fot och sko. Det hjälper med både ventilation och minskar utmattning av fotens undersida.
  • Välj sockor utan några framträdande sömmar.
    • Se till att ha bra skor som sitter korrekt. I butiken får de absolut inte trycka någonstans runt hela foten.
    • Se upp med att köpa för skor där foten kan ta i i tå-änden. Tänk på att fötter sväller vid fysisk aktivitet och att foten även glider framåt i kängan i nedförsbacke.
    • De flesta kängor är hårda och viks när du vandrar i lutande terräng och bildar ett veck inåt i kängan på översidan av din fot. Det är därför extra viktigt att det finns mycket utrymme upptill i skon för att undvika kraftiga trycksår och tappad känsel i tårna.
    • Det är viktigt att du hittar en modell som sitter bra vilket innebär att hälen inte glappar när du går. Det är normalt att hälen rör sig någon millimeter.
    • Om något utav detta inte stämmer, glöm det märket/modellen av kängor, och leta efter kängor som passar DIN fot. Det finns många olika modeller av kängor just för att alla har olika fötter och de kängor du tycker är finast eller har bäst pris kan vara helt värdelösa för just DIG.
    • Om du tvekar mellan två skostorlekar, välj den större och fyll ut ev. extra utrymme med tjockare sockor.
    • Köp aldrig ett par kängor som inte sitter perfekt.
  • Att snöra kängor rätt är en konst och kan anpassas i all oändlighet. Se till att trycket blir rätt fördelat över foten genom att dra åt löst över foten, hårdare i vristen och lägg snörena i öglorna längs med hela skaftet utan att dra åt nämnvärt. Anpassa efterhand men dra inte åt för hårt.
  • Vila fötterna på raster. Är du ovan vandrare så ta fler korta raster mellan varje längre rast och ta av kängorna, gärna även sockorna, och vädra. Att lägga upp fötterna högt ger en positiv effekt och är mycket skönt.
  • Byt sockorna om de blir böta eller svettiga. Har du bra ull-sockor och normal/liten fotsvett så kan man komma undan med att byta varje halvdag eller dag. Annars så ofta som det behövs.
  • Sockorna måste tvättas emellanåt om de ska användas igen. När vi svettas så bildas det små saltkristaller som fastnar i strumporna som är en stor bov till skavsår.
  • Att gå rätt är en konst i sig. För minsta möjliga belastning vid vandring se till att minska på steglängden och öka istället takten.
  • Om du får ont i benhinnorna, snöra upp kängorna i skaftet och minska på tempot.

Vad gäller hudförhårdnader på fötterna så är min erfarenhet att de gör varken till eller från så länge kängorna i övrigt sitter bra. Skära bort dem med kniv som vissa gör skulle jag inte rekommendera.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg