Mjölk är kanske inte det mest akutella att släpa med sej annat än i pulverform, men ändå en kommentar till Per.
Mjölk är sällan smittokällan vid matförgiftningar just pga att den alltid pasteuriseras (undantaget vissa färskostar och försäljning direkt från producenten)!
B. Cereus härstammar från jordmånen (om jag minns rätt) och det kan potentiellt finnas värmetåliga sporer även i mjölk. MEN: mjölken tillåts sällan fara illa, just pga att avvikelser i lukt, smak o konsistens är mycket kännspaka. Med andra ord ges det fina vinkar om när det inte mera är smart att bälga i sej mjölken... Torrmjölk som blandas till och används direkt ska inte vara ett problem.
Betydligt värre är det med speciellt rökt fisk, där den kraftiga röksmaken o -lukten kan dölja tecken på att fisken farit illa. Som tur är, brukar ju fisken man får tag på ute i skärgården vara direkt från fiskaren = färsk. Ät den samma dag och kasta bort resterna.
Även salami är ett knepigt kapitel - svårt att veta hur länge den är ätbar. I jämförelse med rökta fisken, så innehåller ju korv mycket salt och nitriter --> håller betydligt bättre. Börjar den bli gråaktig, så skär åtminstone bort den gamla snittytan!
Vanliga matförgiftningsorsakare är stafylokocker, som härstammar från våra händer då maten inte kan hanterats helt rent och dessutom förvaras alltför varmt. Ett sätt att undvika detta är att ta med sej mindre förpackningar som öppnas en i taget (=3 mindre ostbitar framom en stor). Fabriksförpackningar håller ofta längre än självsnittade produkter. Lagrad ost håller bra, torkad parmesan ännu bättre.
Vi brukar sällan ta med färskvaror för annat än de första dagarna. Efter det är det torrkäk med diverse kryddor, vitlök och parmesan som gäller. Milkshakepulver eller baby näringstillskott i morgongröten är en angenäm variation mot slutet.
hälsn / My