• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Grön el och vattenkraftsutbyggnad

Regeringen har tillsammans med stödpartierna infört begreppet "grön el" för att beteckna förnyelsebar energi och med gröna elcertifikat vädrar vattenfall morgonluft. Ett 50-tal gamla projekt som ansågs olönsamma efter kärnkraftsutbyggnaden dammas nu av och med nya intäkter från de gröna elcertifikaten ska nu vattenfall utreda lönsamheten på nytt.
Ett projekten som nu åter ska dras upp till ytan är Vojmån i Vilhelmina där man ska se över möjligheten att bygga en 8 km lång tunnel genom ett naturreservat och leda över vatten till den redan utbyggda Ångermanälven. Enligt Vattenfall kommer miljöpåverkan att vara "minimal"...

Fyfan säger jag bara. NEJ till mer vattenkraft! :(

/D
 
Och inte nog med det..

I Härjedalen finns det starka planer på att smälla upp en vindkraftspark á 60 snurror på Glötesvålen.

Dom kommer att synas i större delen av landskapet vid klart väder.

Allt detta i "miljöns" goda namn. Urrk.

Nä, ut till havs med dom, om dom nu ska finnas.

Och en stor eloge till Henry Chu med kollegor på "Hjärnkontoret", som visade att det går att spara otroligt med ström bara viljan finns.

/BAX
 
bogart; sa:
Ni vill inte ha vattenkraft och inte vindkraft, vad vill ni ha då?

Leif...

Å ännu mera kärnkraft. Nu skall tydligen Kineserna börja bygga pebble-bed reaktorer. Varför är inte Sverige med och leder teknikutvecklingen längre så som vi en gång gjorde inom kärnkraftsindustrin?

Och dessutom, 5-10000 extra arbetstilfällen är väl inget som behövs, vi har ju ingen arbetslöshet knappt.

Peter
 
Det kanske inte är mer energi vi behöver utan mindre.

Så jäkla svårt är det ju inte att dra ner, och vi är ju inte som USA som hellre skickar ut sina medborgare i krig än ber dem slösa mindre olja :)
 
NIMBY

bogart; sa:
Ni vill inte ha vattenkraft och inte vindkraft, vad vill ni ha då?

Leif...

Nästan ingen vill ha någon energigenerering inom synhåll, möjligen kan en fjällvän tänka sig havsetablering av vindkraft men Öregrundsborna går man ur huse för att stoppa det, när det finns så mycket tomma ytor i fjällen ska man väl inte förstöra min utsikt.
Vem behöver vindkraft, eller vatten eller kärnkraft, när det finns el!

pal2; sa:
Å ännu mera kärnkraft. Nu skall tydligen Kineserna börja bygga pebble-bed reaktorer. Varför är inte Sverige med och leder teknikutvecklingen längre så som vi en gång gjorde inom kärnkraftsindustrin?

Och dessutom, 5-10000 extra arbetstilfällen är väl inget som behövs, vi har ju ingen arbetslöshet knappt.

Peter

Tja, vi stänger ju en reaktor i taget, vi får inte ens tänka på hur man kan förbättra kärnkraften så inte vet jag om vi vill ha kärnkraft heller, eller om vi vill vara duktiga på det. Arbetstillfällen är väl ett fult ord, vad ska man jobba för när man kan vara sysselsatt med ngt fint? Jag minns kvinnan i Trollhättan som inte tyckte det var speciellt allvarligt om SAAB skulle lägga ner eftersom hon tyckte det var bättre att satsa på högskolan.

Mikael
 
Ja kärnkraft är ju väldigt miljövänligt. Det blir ju ingen miljöpåverkan där man bryter bränslet och avfallet kan man väl slänga på soptippen eller deponera i nordkorea så dom kan få leka atomfysiker...
 
pal2; sa:
Varför är inte Sverige med och leder teknikutvecklingen längre så som vi en gång gjorde inom kärnkraftsindustrin?

Peter

För att vi har kommit överens om att vi inte skall ha kärnkraft och därmed skall vi inte heller forska i ämnet. För jag-menar, hur skulle det se ut?

Leif...
 
Kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft!!!!