• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Gör vi människor överhuvudtaget något som är bra?

Ärver skuld. Hur menar du ?

Mvh // Johannes

Som du skrev. Att pga din hudfärg och geografiska position och att du skäms (dvs något som inte är ett frittval eller något du kan påverka som person) över att vara den du är. Intolkat att du personligen inte bär någon skuld utan skulden återfinns i det kollektiv du tillhör.

Med vänlig hälsning
 
Senast ändrad:
Som du skrev. Att pga din hudfärg och geografiska position och att du skäms (dvs något som inte är ett frittval eller något du kan påverka som person) över att vara den du är. Intolkat att du personligen inte bär någon skuld utan skulden återfinns i det kollektiv du tillhör.

Med vänlig hälsning

De allra flesta människobarn har bidragit till mer förstörelse än något annat levande innan de ens är födda så visst finns det en arvsskuld. Den pratas det om redan i bibeln så insikten har funnits länge.

Om man ser det ur ett evolutionärt och geologiskt perspektiv är vi nog den andra stora utrotningen som är av biologisk orsak. Den första var när microliv förgiftade atmosfären med syre. Vår påverkan torde dock utgöra en väldigt plötslig förändring som utgör ett väldigt stort evolutionärt tryck på vår omvärld och många arter dukar under. Vore intressant att se hur planeten ser ut om säg 10000 år. Vi förstör ju mest bara för oss själva. Med risk att vara tjatig kommer dock våra spår att märkas tydligt tills nästa megakontinent (säg 200 miljoner år) och bortom detta. Kanske har en annan art tvingats till överlevnad genom ökat intellekt och studerar våra fossila soptippar, den sjätte stora utrotningen, vårt plötsliga försvinnande och oförlarligt stora erosionsmängder blandat med främmande ämnen och kemikalier i det sedimentära berget.
 
Vi förstör ju mest bara för oss själva.

Din inställning att "vi förstör för oss själva" baseras på att all påverkan på naturen som människan gör (försurning, artdöd mm) anser du är mer värd än de vinster vi gör för människan. Ändamålen helgar inte medlen enligt dig.
 
Smaskens med lite filosofi till frukost =)

Jag tycker att din fråga är illa ställd. Om man exkluderar gynna artfränder och kompensera för tidigare "misstag", vad finns det då kvar för gott att göra? Finns det någon annan organism som någonsin gjort något gott?

Vi och andra organismer gör mycket som många drar nytta av men vi gör det oftast för egen vinning, t.ex. mono-kultur-odling som gynnar vissa arte men missgynnar andra, eller för att vi "råkar" göra det, t.ex. skapa bra miljö för stadsduvan, är det då en god eller neutral handling?
 
Känns som en rätt odefinierad fråga. Vad är "gott" i din mening?

Mänsklig påverkan på planeten är positiv för en hel räcka arter, kajor, råttor osv, det är bara det att de arter vi ser omkring oss varje dag, eftersom de trivs i de stads- eller odlingsmiljöer som människan skapar inte är lika "fina" som de som är ovanliga.
Den är dessutom positiv för människor. Väldigt många människor lever "bra" liv i dagsläget (där "bra" definieras som tillgång till mat, vatten och sjukvård).
 
42?

Frågan vad som är bra beror ju i allra högsta grad på perspektivet och sammanhanget. Dessutom skulle många filosofer säga att kategorierna 'bra' och 'dålig' är väldigt konstruerade och i hög grad beroende på vad som f.n. anses vara etiskt i det aktuella samhället. Det kan förändra sig väldigt snabbt och väldigt grundläggande, även i våra ack så moderna och upplysta västerländska demokratier.
Redan strax utanför den mänskliga existensen finns inte sådana kategorier som bra eller dålig. Rovdjuret som river och äter ett annat djur. Samtliga adjektiv som 'grym' eller 'skoningslös' eller rollbesättningar som 'offret' är ju mänskliga projektioner. Påhitt som är fullständigt irrelevanta i naturens egna sammanhang.

Kan det vara så att du menar om vi har gjort något som är hållbart för vår fortsatta existens? Jag får inget riktigt grepp om din fråga. Alla människor gör ju hela tiden saker som är enormt bra.

Men mänsklighetens existens som sådan är ju fullständigt umbärlig för planeten och för alla andra arter.
Det finns inte en enda form av männsklig existens som inte skulle påverka planeten. Det gäller förresten alla arter.

Så, vad syftar du på? Är livet som sådant bra? Faktumet att arter existerar? Är du egentligen inne på frågan efter meningen med allt det här? Fast svaret efter meningen skulle vara enkelt: 42, såklart.
 
Att en rak fråga kan bli söndrad av filosofiskt tänkande förvånar mig. Miljöförstöring har väl inget med perspektiv att göra.
 
glenn o.c.:
Vad är en rak fråga, och vad är miljöförstöring?
Ska man kunna svara på en fråga så bör man först veta vad som efterfrågas. T.ex. när någon vill ha tips på ett tält, så passar inte ett tält alla, man måste alltså förklara sin fråga.
Jag kan inte påstå att "har mänskligheten gjort något bra" är en rak fråga, men är det det för dig så kan du ju så klart svara utifrån det.
I just denna tråd så skulle allt vi gör för varandra exkluderas, och då kan vi inte använda min vanliga definition av "bra".
Vi här i Sverige har säkert bestämt vad som är "miljöförstöring" men i många (kanske alla) fall är det inte fråga om att förstöra något, bara att ändra det och därmed ändra vad som trivs i miljön. Så perspektivet på miljöförstöring är: Vem är du? Är du den nyligen dömda människan som orsakat det är det nog att se som dåligt, men är du en organism som nu gynnas av det så är det bra. Tänk Tjernobyl.
 
Jag fattade frågan som om den gällde miljön, annars är denna tråd omöjlig.
Jag ser LED-lampor som en fördel för världen, föga filosofiskt men en hjälp till ett mindre energikrävande samhälle.
 
Gör vi människor överhuvudtaget något som är bra?
Tja, trådskaparen som luktar fotogen brukar skriva intressanta inlägg som kan vara riktigt lärorika och bra. Det är väl nått bra ?
Annars så ska ju ändå jorden gå under med hela mänskligheten en dag, om jag förstår det hela rätt. Innan dess får vi väl göra det bästa och inte vara så deppad. På med ryggan med hela hightec kittet och gå ut i spenaten o grilla en korv eller två.
Det kunde vara värre!