Hej HG.
Det finns många metoder att skafta en kniv på.
Jag rekommenderar att du gör skaftet i bitar. Om bitarna är ca 3,5 cm höga får du en bra storlek på ditt skaft. Se till att toppen och botten på dessa bitar är raka (platta) och jämna samt att de är i 90 grader mot sidan av biten.
Bitarna skall vara 3-4 cm tjocka (inte under 3 cm). Om de är över 4 cm blir det mer material att ta bort i ett senare steg.
Om bitarna är av horn eller trä spelar ingen roll, metoden är densamma.
Knivbladet övergår i en tånge. På tången skall du bygga skaftet. Mät hur tjock tången är. Låt oss säga att den är 3 mm tjock. Då skall du borra med en 3 mm borr. Du mäter ut på den bit du skall ha närmast knivbladet hur bred tången är. Sedan borrar du hål efter hål tills du uppnått denna bredd. Med den fil som rekommenderats ovan kan de sedan fila bort materialet mellan borrhålen så att du får ett rektangulärt hål där tången passar. Tången skall passa så bra som möjligt, alltså, gör inte hålet för stort.
Du markerar på nästa bit hur bred tången är och upprepar det hela, så även på tredje biten. (Jag förmodar att tången är avsmalnande).
Ta lite björknäver, rensa bort det vita och jämna av så att nävret är jämntjockt och lägg 1 sådan näverbit mellan delarna, det blir snyggt och det jämnar ut eventuella ojämnheter.
Använd epoxylim på första biten. Pressa ned biten över tången tills den kommit på plats. Använd milt våld för att få ned den helt vid behov. Detta kan du göra genom att trä ett rör över tången och använda en hammare försiktigt för att få ned biten till den plats där du vill ha den. Använd sedan vanligt trälim för utomhusbruk på de övriga bitarna.
Limma ytorna på nävret, trä ned det över tången, trä ned andra biten, på med mera lim, trä ned andra biten näver, på med lim, trä ned tredje biten trä eller horn – och pressa ihop handtaget. Till detta kan du använda en tving där spetsen trycks mot en träbit och en liten bit rör trycks mot den översta biten, eller, en träbit där du borrat ett hål som tången får plats i. Låt torka.
(Du kan också, om du gjort detta färdigt i förväg, nita ihop skaftet direkt. Först press några minuter, sedan på med niten (rostfritt material), såga av tången så att du får 2-3 mm kvar ovanför niten och sedan med en hammare och inte alltför hårda slag (på tången som sticker ut) nita den över brickan. ”Niten” och brickan kommer då att hålla kvar skaftet i ”pressat” läge. Låt torka.
När skaftet torkat (ge det en natt på sig, helst ett dygn) så skall du forma skaftet så som du vill ha det. Detta kan du göra å olika sätt, skruvstäd, en vass rasp och filar och sedan sandpapper räcker långt för att göra knivskaft och det går fortare än du tror att göra det.
Har du tillgång till roterande slipskiva så går det ännu fortare – men du får vara försiktig så att det inte går för fort.
När du designar ditt knivskaft, tänk på hur din knivslida skall se ut. Skaftet bör alltså vara smalast närmast kniven, tjockast på mitten och smalare bakom mitten, tänk dig en gammaldags morakniv med rött skaft, där har du principen. Till sådana knivskaft är det enkelt att göra fungerande bra slidor.
När du gjort några knivskaft och lärt dig metoden kan du göra på andra sätt, hela hornskaft eller träskaft. Principen är densamma med håltagning osv men man kan göra på många olika sätt.
Thomas