Giftig invasion

Naturhistoriska riksmuseet har nu slagit fast att Svarta Änkan har etablerat sig i Sverige. Det låter som en mardröm, men tyvärr verkar det vara sant. Usch vad hemskt!
Svarta Änkan är en av de absolut giftigaste spindlarna i hela världen så var aktsamma!

Någon som vet dess utbredning?
 
Inte så farlig!

"Hur farligt är giftet?
– Det finns personer som har dött av den svarta änkan runt om i världen, men det beror på hur mycket gift du får i dig och var den biter. I 80 procent av fallen får man bara milda symptom i form av svettningar och smärta. "

Som en svensk geting! Tål man inte spriten stupar man efter en stund, jaha var det djuret geting? Är man överkänslig kan man råka illa ut.
 
Hehe, nej tyvärr. Att jämföra smärtan och svettningen man får av en geting med Svarta Änkan är som att jämföra hur ont det gör att tappa en tegelsten och hela kinesiska muren på din fot.

Dessutom finns det risk för amputation ifall du bits på en olycklig plats, så halsen kan vi väl kalla en väldig risk-zon. :)

Annars måste jag hålla med. Svenskarna verkar ha en väldig missuppfattning när det gäller svarta änkan. Läste några kommentaren på Kvällsposten (eller var det Aftonbladet?), och de verkar tro att det är som i en Hollywood film: Blir du biten dör du - snabbt, men smärtsamt.
 
Men hur farlig är den då?

" Det finns personer som har dött av den svarta änkan runt om i världen, men det beror på hur mycket gift du får i dig och var den biter. I 80 procent av fallen får man bara milda symptom i form av svettningar och smärta. "

Klart det inte är riktigt lika som en geting, (då skulle den ju vara världens farligaste den med) men det står att "det finns personer som har dött". Det finns personer som dött av geting stick också.

Så är det någon som VET hur giftig världens farligaste spindel är?
 
Man ska kanske påminna sig att de som dör av getingar normalt dör i anafylaxi, dvs en akut allergisk reaktion. De som dör av Änkan verkar vara direkt drabbade av giftet.

Jordnötter dödar också människor varje år med samma mekanism som getingar, ändå skulle ingen påstå att jordnötter är genuint "giftiga"...
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg