Gas till trangia gasolbrännare?

Tips. Börja med att väga de nya glasflaskorna och skriv upp totalvikt och datum under flaskan med en permanentpenna. Efter din tur, uppdatera vikten. Då får du bättre koll på hur mycket du förbrukar, det är individuellt beroende på användarmönster.
 
Nyss hemkommen från 8 dygn på kalfjället. 2 personer på fisketur som lagade 2-3 mål mat om dagen, mest burkmat, pasta, pulvermos, stekt fisk, kaffe etc. Vi gjorde slut på 2 stora 450 grammare totalt.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag ska snart iväg och vandra med ett gäng, vi är 6 personer och kommer vara ute en vecka. Har införskaffat 4 st gastuber á 230 gram, men börjar bli lite nojig om det kommer att räcka? Vi tänkte göra gröt, enklare grytor med linser etc. samt pulversoppor, vi har 2 kök med oss. Är rätt ny på detta och har lite svårt att uppskatta hur mycket som kan tänkas gå åt, någon mer erfaren som kan göra en snabb överslagsräkning? Tack på förhand :)
 
Om det är varmt klarar du typ 5-7 dar på 230g.I kyla så blir en 450g rätt perfa.Kan bli mer om man skall smälta snö.
Med kyla så menar jag sommarkyla på lite plus och blåst som ökar bränslebehovet
 
4st 230 gr tuber på 6 personer och en vecka tror jag är lite lite, en 230 gramstub/person/vecka sommartid och en eller två 100 gramstuber som reserv insmuget i packningen på sex personer skulle ge lite sinnesro - behöver man gå på reservtuberna så är det förhoppningsvis max någon dag kvar av turen.

Skall man räkna lite kvantitet så får man räkna med ca 10 gram gas per halvliter uppkokt vatten och det blir stor skillnad om ni måste koka all dricksvatten eller inte .

Vandrar man så dricker man mycket och räknar man med 3l/person och dag (lågt räknat) och all vatten skall kokas eller blir kokt vid tillagning av mat så är det 60 gram gasol/person/dag bara där och 6 personer * 60 gram * 5 dagar ger 1800 gram gasol - vilket är betydligt mer än 4x230 gram.

Slipper man koka sitt dricksvatten så sjunker åtgången betydligt, men 1 liter per person får man räkna med ändå i form av uppvärmd mat, kaffe/te och då blir åtgången 6 pers * 20 gram * 5 dagar = 600 gram + att man vill ha varmvatten för disk mm. vilket kanske motsvarar en liter per dag (20 gram gas/dag) och då är vi uppe i 700 gram. Skall det stekas, bakas mm. en eller par kvällar så går det säkert 200 gram till och de fyra tuberna är intecknade fullt - med andra ord 2 st 100 eller om man orkar 230 gramtuber i reserv (för att kunna använda två kök samtidigt) tycker jag inte är helt fel om man beslutar sig för bara 4 st 230 gr tuber i uppskattning för 5 aktiva dygn och 6 pers (dvs. 4 st 230 gram + 2 st 100 gram)

Skall man ha högre precision i beräkningen så måste man köra i ett par omgångar och efteråt se hur mycket som blir kvar då det kan vara mer än faktor två i gasåtgång mellan en snålkörare som bara värmer vatten till sin torrpåse till gourmet-kocken i fält och ytterligare faktor två i skillnad mellan vattenkokare som Primus Etasolo och stor brännare som Primus Omnifuel (som inte går att dra ned i styrka så mycket, dvs passar inte maträtter med långkok som riskok) i gasförbrukning för samma mängd uppkokt vatten.

Men den viktiga frågeställningen här är om vatten ni får tag på, om den behövs kokas eller inte - för det drar gas om det måste kokas.

Kök som Trangia 27 med gas så drar det ca 6-7 gram per 500 gram vattenuppkok, Primus omnifuel ca 10 gram gasol per 500 gram vattenuppkok, vattenkokare som primus Etasolo med kylfänsad gryta (ej duglig för matlagning då det bara vidbränner), ca 5.5 gram Gasol per 500 gram vattenuppkok. Dom flesta toppmonterade kök får man räkna med 10 gram gas per 500 gram vattenupkok, mycket beroende på att lågan inte är tillräckligt bra vindskyddad. Med andra ord bara där kan det vara faktor 2 i skillnad gasförbrukning bara i valet av kök.

Med andra ord så måste det göras en logistisk uppskattning på hur mycket vatten som kokas upp - hur mycket mat som värms, hur mycket diskvatten som värms, förbrukning kaffe och te, om och hur mycket det skall stekas (där får man räkna med 10 gram gasol per 3-4 minuter stekning med fullfart på lågan) etc.
 
Senast ändrad:
Tack så mycket för utförligt svar! Det blir nog till att införskaffa ett par fler tuber...vi kommer dock inte behöva koka upp något dricksvatten, inget kaffe ska vi ha med oss heller ;) Maten är nog rätt snabblagad också. Men det kanske är säkrast att beräkna en tub per person, det blir 6 dagar som vi kommer använda köken.
 
Baserat på er beskrivning och egen erfarenhet räkna med 3 dygn på 230 g tub och kök. Mest vikteffektivt blir 2st 450g plus 2st 230 g tuber totalt så skall ni ha marginal.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips