Självklart påverkar trycket i atmosfären gasen i flaskan!
Om du skulle ha ett lika högt tryck i atmosfären som i flaskan skulle inte gasen komma ut i gasform utan i flytande form som i gasflaskan. Vartefter trycket sjunker i flaskan när man förbrukat gasen så övergår gasen till gasform istället för flytande i flaskan. När man då har ett lägre tryck i atmosfären på hög höjd blir tryckskillnaden större och gasen
kommer ut lättare. Flaskan är av metall för att tåla dessa tryckskillnader.
En med propangas måste tåla mycket större tryckskillnader och är således kraftigare konstruerad och tyngre.
Annat exempel; en luftflaska för dykning kan vara testad upp till 900bar, alltså 900ggr det atmosfäriska trycket vid havsnivå....de väger ganska mycket även helt tomma på luft. När man andas tryckluft ett tiotal meter under vattnet där trycket är ovsevärt mycket högre förbrukas mer luft vid varje andetag än vid havsnivå. Ju längre ned du dyker desto mer luft måste du ha med dig för att andas lika många andetag. Motsatsen; ju högre upp i atmosfären du kommer desto mindre gas behöver du för att köra köket lika länge. Att tänka på; du får mer gas ur flaskan på hög höjd men det är lika många partiklar i flaskan som på havsnivå. Alltså blir den totala energimängden per tid som kommer ur köket mindre än på havsnivå och köket måste köras längre tid för att värma lika mycket. Ett bensinkök däremot lämnar ifrån sig lika mycket bränsle oavsett höjd, med nackdelen att förbränningen blir ofullständig på hög höjd för att syrenivån är lägre.
Det är huvudorsaken till att gaskök är bättre på hög höjd. Sen är det kanske lite mer bekvämt om man är ovan vid bensinkök.
Varför skriva vad "man tror" i en diskussion där folk vill ha svar på hur det faktiskt är?
(PS. Tar tillbaka att bensin innehåller mer energi än gas, jag syftade på att det krävs mindre mängd