Gas på hög höjd?

Har precis läst boken Göran Kropp 8000+ av David Lagercrantz. I boken nämns det hur Kropp lagar mat med gas som bränsle, vilket också framgår av hans packlista, då han inte har bensin eller fotogen med sig.

Av vad jag har förstått, så ska gaskök inte fungera bra alls på hög höjd. Dock verkar det ju fungera utmärkt för Kropp. Ni som har erfarenhet av höghöjdsklättring: hur ligger det till med detta? Fungerar gas lika bra, eller rekommenderar ni t.ex. bensin ändå, och varför?

Kan väl nämna att jag har höghöjdsplaner samt ett Primus Omnifuel, så frågan är vilket bränsle jag ska satsa att ta med mig.

Mvh /Joel
 
hallå

har testat både gas och flyttande på højd: hadde en msr xkg och en markill snøsmæltingsystem
gasen funka bra vid plussgrader men nær det det krøp ned under minus 10 så var man tvungen att værma gasen med tændare under boxen. msr dæremot funka som f! helt ned i minus 35 har jag testat och flyttende brænsel ær klart ting som jag upplevt.

robert
www.geilomg.com
 
Tack för ditt svar! Precis det du beskriver har jag fått mig berättat från olika håll. Dock kvarstår faktum att Kropp endast använde gas, och jag är ganska säker på att det kröp ned under -10 under hans expedition. Förmodligen förvärmde han gasen på något sätt som inte beskrivs i boken :)

Mvh /Joel
 
Gas

Jag har bara lagat mat upp till 6200 meter men då funkade gas bra. Lite bökigare att tända dock så komplettera ev piezo och tändstål med mycket tändstickor. Men det var inte så kallt, som mest några minus och gasen mådde mycket bättre när man värmde den. Det är mycket smidigt och rent med gas. /Magnus
 
Tricket med gas på hög höjd borde (teoretiskt sätt) vara att den tryckförlust man får i tuben vid låga temperaturer kompenseras av det låga lufttrycket utanför tuben på hög höjd. Som bekant så kokar ju vatten vid lägre temperatur på hög höjd (runt 70 grader C på Mt Everests topp). Precis som vatten förångas lättare så gör även gasen (vätskan) i tuben det.

/Tor
 
I boken "Kokbok för friluftskockar" säger Fredrik Sträng följande på frågan vilket kök han använder:

"Jag har ett Primus Gravity, ett gaskök som är modifierat enligt mina önskemål. Jag brukar ha en variant som hänger i vajrar.

Det kan vara bra att veta pietzotändaren inte går att använda där uppe (mount everest camp 3, 8260m), det är för liten gnista. Man måste använda ett kraftigt tändstål eller tändstickor. Men det kan vara svårt att tända även med dessa.

Gasen jag använder har en blandning av 30/70(butan/propan). Jag brukar göra allt som man inte ska för att öka effekten - skaka eller lägga hela gasbehållaren i det vatten som jag värmer upp. Det är naturligtvis inget som jag kan rekommendera någon att göra under en vanlig tur. På hög höjd är allt inriktat på överlevnad."

Gas verkar alltså fungera bra på hög höjd. Tyvärr har jag inga erfarenheter själv än så länge, antar att Kebnekaise inte räknas ;)
 
Tack för era inlägg!

Lite intressant att både Kropp och Sträng använder sig av gas på hög höjd. Kan det vara en logistikfråga, dvs. att det är enklare att portionera ut gasbehållare i de olika lägren än att ständigt bära med sig en flaska med bensin/fotogen och tillhörande pump. Eller är det en säkerhetsfråga, dvs. att förvärmning med bensin är alltför riskfyllt i ett enväggstält uppe på 8000+? För säker matlagning måste de sitta utanför tältet (de små på hög höjd brukar inte ha så stor absid), vilket kan vara en omöjlighet i vissa lägen.

Summa summarum, man kanske ska med sig både bensin och gas till Aconcagua. Bensin i baslägret där man kan brassa på i absiden, medan man har några gasbehållare som man placerar i anslutning till andra läger högre upp.

Mvh /Joel
 
Gas på Aco

Kör med gas på Aconcagua, det är absolut smidigast. Det funkar att värma gasen i sovsäcken eller med händerna. I de högre lägren lagar man gärna mat inne i tältet. I alla fall när det blåser så mycket att man knappt kan stå upp ute. /Magnus
 
Gas/bensin- kallt/hög höjd

Detta ämne har diskuterats tidigare...

Bensin har mest energiinnehåll, oftast högst effekt, KRÄVER MYCKET SYRE, relativt temperaturoberoende främst pga att många bensinkök har FÖRVÄRMNING av bränslet kontinuerligt när köket körs. Bränsleledningen passerar lågan innan den går till dysan som sprutar ut bränslet. Alla bensinkök har inte denna funktion.

Då bensin kräver mycket syre blir det mindre effektivt på hög höjd där det är betydligt lägre syrenivå.(märkbart över 4000m) Om du har lite tryck i flaskan blir förbränningen mer fullständig men då tar det längre tid att smälta snö och du förlorar bränsle med tiden.

Gas är lättare att använda(slipper förvärmning av köket) men väger mer(behållarna), är mycket dyrare än bensin(1kg motsvarar ca 0,5kg bensin och är flera ggr dyrare), gas är ineffektivt vid låga temperaturer vilket avhjälps med förvärmning av bränslet i köket(vilket väldigt få GASkök har) eller så använder man ren propangas. En del kök har även en slang till gastuben så denna kan placers över/ovanpå kastrullen och värms upp av värmen som stiger upp eller leds genom kastrullen.
Fredrik använde alltså en 30/70-blandning. Vanligaste är 30propan/70butan för att butan är billigast men propan har en kokpunkt på -45 vilket ger betydande fördel vid låga temperaturer. Tyvärr finns inte 100% propan att köpa till vanliga gaskök för att trycket är högre och köken inte godkända för det. BLÅ CAMPINGGASBEHÅLLARE är 100% propan så ta med ett litet, lätt campingkök och blå behållare för hög höjd.

Alternativt så skaffar du ett kök med förvärmning av BRÄNSLET så som Primus Multifuel eller Gravity och använder bensin under 5000m och gas på samma kök över 5000m när syrenivån påverkar mer.

Snart kanske primus inser att ett lätt kök för propangas är högt eftertraktat av alla världens höghöjdsklättrare och tillverkar ett? Som kuriosa kan nämnas att de gjorde ett fåtal till den svenska everestexpeditionen 1991 just av denna anledning!!!!! Den enda nackdelen bortsett från priset på propan är att propanbehållare är tyngre än butanbehållare pga det högre trycket i gasen som kräver högre hållfasthet i behållarna. Kan nämnas att USA och andra länder utanför EU har lägre krav på propanbehållare varför de även är lättare än motsvarande inom EU.


Själv har jag 8 kök för olika ändamål..... men ett Primus Gravity som körs på bensin på lägre höjd i alla temperaturer samt 30butan/70propan på hög höjd. (30butan/70propan finns att köpa på Globetrotter i tyskland,www.globetrotter.de)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
thureb 82 toppar på 19 dagar Alpin / Bigwall 17
Akklokk Ensam upp på Bierikbakte? Alpin / Bigwall 0
hsp Inställning av längd på stegjärn Alpin / Bigwall 3
tustak Tips på bergsguide/byrå i alperna Alpin / Bigwall 8
JackieBoy Tälta på mount blanc (gouter route) Alpin / Bigwall 1
Skogsmulle25 Tips på alpina äventyr till 2 nybörjare Alpin / Bigwall 7
Vittfarne Ukrainare död på Kazbegi i Georgien Alpin / Bigwall 0
helmutlotti vindsäck på höghöjd Alpin / Bigwall 3
trolltind Vinterförhållanden på Tre Cima Alpin / Bigwall 1
Ghost79 Camping på Matterhorn. Alpin / Bigwall 0
andyyy 19 döda på Mt Kinabalu Alpin / Bigwall 7
trod Linda handtag på isyxa, vad ska jaga nvända? Alpin / Bigwall 17
trod Söker boktips på alpina tekniker Alpin / Bigwall 12
Lull Tips på storlek på alpina klätterskor. Alpin / Bigwall 8
Pallet "Bergsvakter" på Mt. Blanc i sommar Alpin / Bigwall 17
AriGold Nio döda i lavin på Everest Alpin / Bigwall 62
Cantrell Långa avstånd mellan klättrare på snö Alpin / Bigwall 6
Pallet Vanligaste dödsorsak på höga berg? Alpin / Bigwall 10
Pallet Motsvarande känsla av att stå på 8000 meter? Alpin / Bigwall 14
Skare i Åre Kilian fixade nytt rekord på Matterhorn Alpin / Bigwall 7
AriGold Tips på ensliga toppar i Alperna Alpin / Bigwall 8
E9climbing Nya regler för camping på Mt Blanc!!!! Alpin / Bigwall 27
E9climbing Everest och Lhotse på 24h Alpin / Bigwall 0
Onesport Livat på Everest... Alpin / Bigwall 36
johnliungman Har någon svensk varit på Manaslu? Alpin / Bigwall 6
Vittfarne Klättrare saknas på Mount Ushba Alpin / Bigwall 1
Polarnatt Kreatin på hög höjd? Alpin / Bigwall 25
bjen Fredrik Sträng på höga hästar... Alpin / Bigwall 51
Polarnatt Lavin på Denali Alpin / Bigwall 0
Polarnatt Fyra saknade på Everest Alpin / Bigwall 11
hebbe Rapport från olyckan på Kjerag Alpin / Bigwall 0
avslut210607 Två klättrare hittades döda på Kjerag idag. Alpin / Bigwall 8
E9climbing Äntligen är bultarna på Cerro Torre borta Alpin / Bigwall 97
apfaktor Sydpillaren på Mongejura Alpin / Bigwall 5
chrtur Mont Blanc på ett annat sätt Alpin / Bigwall 12
Polarnatt Kameror på Everest Alpin / Bigwall 2
trolltind Ras på Dru Alpin / Bigwall 4
Hasselabon Vikt på Aidhammare Alpin / Bigwall 2
apfaktor Höjden på Mt Everest. Alpin / Bigwall 8
per162 Namn på berg Alpin / Bigwall 15
trolltind Höst på Steind Alpin / Bigwall 5
Ghost79 Effekt av vistelse på höghöjd Alpin / Bigwall 11
johnliungman Tips på fin vintertur för nybörjare? Alpin / Bigwall 3
Ghost79 Status på Matterhorn Alpin / Bigwall 3
Maurits Acklimatisering på Kilimanjaro Alpin / Bigwall 17
Johannes74 Sveriges främsta alpinister på dagsfärska meriter? Alpin / Bigwall 18
gunnarl Bultar/ankare på Wellenkuppe och Dom? Alpin / Bigwall 0
Anders V Rester av stuga på Matterhorn Alpin / Bigwall 2
johnliungman Ännu fler bultar på Compressor Route Alpin / Bigwall 11
zzeezz svenskor på Everest Alpin / Bigwall 39

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg