Gamla bilvrak i skogen

De tog av framaxeln, skärmar och baklucka mm.
Där begick de formellt sett ett lagbrott, hade de blivit upptäckta när de gjorde detta hade de med största sannolikhet fått böta.

Det är bara att gå in på kommunens hemsida och läsa.


men jag skulle gissa att de skrothögar vi pratar om nu har passerat datum för att kallas bilar i lagens mening.

Innehåller de mindre farliga ämnen på grund av detta?
 
Nja. Regelverket om bilskrotning (auktorisation, ställande av säkerhet osv) gäller vid yrkesmässig verksamhet (se MB 15:24). Att nån hobbymekare, som t.ex. Tapio_uts garagekompisar, plockar av en och annan del från en skruttbil och sedan kör den till (en auktoriserad) bilskrot skulle, enligt min erfarenhet, sannolikt inte bedömas som yrkesmässig verksamhet vare sig av åklagare eller domstol. Sker det i större omfattning, under längre tid, med vinstsyfte osv kan bedömningen naturligtvis bli en annan.

Miljöbalkens allmänna hänsynsregler gäller så klart ändå, dvs att (hobby-) verksamheten bedrivs så att vätskor, avfall omhändertas enligt gällande bestämmelser.
 
Innehåller de mindre farliga ämnen på grund av detta?

Nej naturligtvis inte. Det kan t.o.m. vara värre. T.ex. blir många annars stabila plaster och gummisorter som används i bilar direkt miljövidriga om de hettats upp t.ex. i samband med brand.

Men att lagen skulle göra skillnad på en hög med rostigt skrot utan ramnummer osv. bara för att det en gång varit en bil, stämmer helt enkelt inte. Den markentreprenör, t.ex. som hittar gamla bilar i vid schaktarbeten i gamla fyllnadsmassor, hanterar de som vilka miljöfarliga massor som helst, inte klabbar man med fordonsregister och sånt i det läget.

Åter till den typ sanering som TS pratar om, det är ju självklart att det är bra för miljön att grejerna tas om hand. Det enda alternativ som skulle vara bättre är ju att nån form av certifierad verksamhet utför arbetet, och det kommer ju inte hända. Bättre då att de försvinner ur naturen. Om det sen handlar om hänsynslös slakt, där hälften av delarna lämnas kvar och allt bränsle hälls ut på plats, ja då är det ju nåt annat, men det var inte den bild som TS gav.
 
Det var nedanstående replikväxling som startade det här sidospåret.

Tyvärr så är privatpersoner i princip förbjudna att ta hand om dem då miljöhanteringen är betydligt mer omfattande än vad folk förstår.
Har du tillstånd av ägaren så får du naturligtvis hämta en skrotbil på dennes mark.

Och jag menar att det är inte huruvida man har ägarens tillstånd (är det bilens ägare eller markens ägare eller båda?) som spelar in när det gäller hantering av miljöfarligt avfall.

Visst, ur miljösynpunkt är det väl kanske bättre att "nån" hämtar grejerna än att de står kvar, men ur juridisk synpunkt är det inte ok.
 
Jag tror jag förstår dig. Men det jag menar, är att en bil är som vilket miljöfarligt avfall som helst, om den inte är så "färsk" att den finns i rullorna. Det här återspeglas i andra situationer där det är praxis att inte i juridisk mening betrakta vad som i allmänhetens ögon skulle kunna kallas för bilar, som bilar. Ett exempel på det är när kommunens gatukontor stöter på ideligen felparkerade oreggade knarkarbilar. De skrotas omgående när de väl tröttnat, inte kontaktas någon ägare osv.

OM vi nu kommer fram till att bilvraket är att betrakta som miljöfarligt avfall och inte som "bil", så gäller ju bara att en privatperson hanterar den på miljöriktigt sätt. Måste inte hanteras av specialfirma.
Kan jämföras med typ bilbatterier, gamla färgrester eller asbest. Man får visst hantera det, som privatperson, men måste göra rätt.
Däremot är det ju totalt förbjudet att bara gräva ned både bilar och asbest bakom ladugården som kanske förekommer..
 
Kan jämföras med typ bilbatterier, gamla färgrester eller asbest. Man får visst hantera det, som privatperson, men måste göra rätt.

Men man får väl bara hantera det så att man lämnar det till återvinning? Inte får man t.ex. lämna gamla bilbatterier till en privatperson som smälter ner blyet för att tillverka sänken eller kulor (till vapen)?
 
Vet inte var gränsen går med batterierna, just i lagens mening.
Även om jag kan tycka att det verkar rätt harmlöst att någon svartkrutshobbyist gjuter kulor, bara han lämnar själva syran till miljöstationen. Plasten kan ju slängas på vanligt vis efter avsköljning.
Ovanstående verkar avsevärt bättre än det här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5795223

Men, men det är ju en akademisk fråga. Inte samma sak att ta sönder ett bilbatteri, som det är att montera av delar från en bil.
Du får ju byta oljetråg på din egen bil. Du får inte låta oljan rinna ner i golvbrunnen utan den måste samlas upp och lämnas på ÅVC. Samma sak gäller väl rimligtvis när man mekar på ett vrak.
 
Har varit med om att gjuta kölar till segelbåtar, tonnvikter, det gick åt en herrans massa begagnade blybatterier, smältgrytan med några oljebrännare hade ingen rökgasrening och plaströken syntes miltals.

Så gör de inte längre, väl?

go tur
 
Lite läskigt djup och kliva ned i ,ligger verkligen på gränsen för en tekniskt dykare med med heliox,blandgas och tryckammare kan arbeta i.

Blir en dyr operation.

Men en ROV kan nog ta upp lite bilar billigt.

En kulturskatt kan finnas där , syrefattigt och kallt
 
Du använder två ord i din text som inte kan finnas i samma text.
" ROV" och " Billigt". Särskilt inte om det är en bil som skall upp.


Lite läskigt djup och kliva ned i ,ligger verkligen på gränsen för en tekniskt dykare med med heliox,blandgas och tryckammare kan arbeta i.

Blir en dyr operation.

Men en ROV kan nog ta upp lite bilar billigt.

En kulturskatt kan finnas där , syrefattigt och kallt
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg