Gävle->Sundvall->Örnsköldsvik

Hej, jag planerar till den inkommande sommaren en paddlingsfärd och expedition på sträckan Gävle -> Sundsvall -> Örnsköldsvik. Vi kommer troligen att vara en grupp på 10-15 paddlare som företar färden.

Vore tacksam för vinkar och tips gällande rutter, campingplatser, lokala sevärdheter med mera...

På basen av satellit fotona kan jag konstatera att kusten ändrar karaktär från Sundsvall uppåt, de låga kustslätterna försvinner och klipporna dyker upp. Samtidigt har man även chans till en förhållandevis skyddad rutt, det är möjligt att navigera norrut så att säga i innerskärgården...


bästa hälsningar Johan Holmberg / Esbo / Finland
FLAP (= Finlands Långfårdspaddlare rf)
 
Tips kring Höga kusten

Hej Johan! Mitt bästa tips är att ni ser till att ha gott om tid när ni kommer till Höga kusten. Det finns många pärlor. Här är några:

Rotsidans naturreservat: Solvarma svarta klippor och iskallt havsbad.

Högbondens fyr & vandrarhem: Boka långt i förväg. Sagolikt ställe.

Ulvön: Ulvöhamn, östra delen av N Ulvön med vackra klippor och grottor, bäst i lugnt väder. Sandviken, kiosk sommartid, strand norr om fiskeläget bra för övernattning. Söder om reservatet Stormyran finns också en fin strand.

Strängöarna - Älgön. Lite mer skyddad passage närmare land. NV Älgön fin sandstrand.

Skrubban-Trysunda. Mäktiga klippor på södra Skrubban. Fin gästhamn med vandrarhem i Trysunda. Fin sandstrand på NÖ-sidan. Därefter inomskärs ända till Övik.

Balesudden - landmärke med utsikt över hela höga kusten. Fin klarvattenssjö vid foten (Balestjärn), vandringsled till toppen.

Gullviks havscamping. Bra att angöra vid.

Lycka till!

Hälsningar Ola
 
Hej Johan!

Tycker Ola fick till en riktigt bra sammanfattning över Höga kusten.
Vill du ha lite mer information kan du gå in på min hemsida
http://kristoffer.bloggspace.se/r3962/Turforslag/

Under "turförslag" finns det en del pärlor.

Vänliga hälsningar
Kristoffer.
 
Kolla kartorna på Lantmäteriverkets webplats

På Lantmäteriverket http://www2.lantmateriet.se/ksos/index.html kan man söka på alla ortnamn i Sverige och se hur Terrängkartan (skala 1:50 000) ser ut. Papperskartan har lite mer detaljer än den digitala versionen.

Sök på Gullvik i Västernorrlands län (Gullvik är Örnskökdsviks bästa havsbad. Jag är född och uppvuxen i Örnskökdsvik, men bor sedan ca 30 år på annan plats i Sverige), Och panorera sedan kartan söderut.

Lantmäteriverket byter nu i januari 2008 storlek och indelning på dem tryckta Terrängkartan http://geoimager.lantmateriet.se/ka...ath=1&osCsid=e8daa941e5b984f32bb9578beeb53107

Så vänta med att köpa kartor till dom nya kartorna kommer (15 januari).
Men man kommer givetvis ”undan” billigare om man nöjer sig med Vägkartan (skala 1:100 000). På den första länken ovan kan man välja att se hur Terrängkartan och Vägkartan skiljer sig åt

Per Brune
 
Höga kusten

Förutom de bra tips som finns ovan så har jag några tillägg:

När ni passerar Höga Kusten (som är mellan Sundsvall och Örnsköldsvik ungefär) så glöm inte bort nationalparken Skuleskogen. Den ligger innanför Älgön-Trysunda ungefär. Ni kan lägga till med kajakerna på flera ställen där det är sandstränder (Käl, Tärnättholmarna, Näskebodarna). Ta gärna en tur och klättra upp till Slåtterdalsskrevan och gå runt i den mäktiga skogen som finns där. Det finns markerade stigar i hela parken. Jag tror att det finns informationstavlor på alla tre ställen.

Sedan finns ju Mjältön också, Sveriges högsta ö, är dock lite osäker på bra landstigningsplatser där.

När ni passerar Härnösand så skulle jag rekommendera att ni slår läger på ön Lungön precis norr om Härnösand. Här kan man besöka Lungöns fyr (som finns med i väderleksrapporterna) och ströva runt på ön med sina stugor, sitt fina kapell och insupa lugnet.

På norra sidan av Gaviksfjärden är det en hel del mäktiga berg så har ni tid att ta en sväng in mot Häggvik och Fällsviken (jag tror den långa viken som nästan ger norska fjordvibbar heter så) så är det värt det!

Glöm inte heller bort Storön en bit norr om Hemsön. Den är ett naturreservat och har mäktiga klippformationer och tydliga tecken på landhöjningen! Det går att landstiga i viken på södra sidan. Det är lite öppet ut till ön så det kan vara besvärande sjögång om det blåser i.

/Martin
 
Vore tacksam för vinkar och tips gällande rutter, campingplatser, lokala sevärdheter med mera...

Planera så att ni passerar Sundsvall under Gatufesten i början av juli :) Då kommer ni antingen att vilja paddla därifrån så snabbt som möjligt, eller så får ni ett par trevliga festdagar.

Höga kusten är mycket vackert!
 
Sträckan Gävle -Hudiksvall är det en vacker skärgård att paddla i. Bålsön har två fina sandstränder på västra sidan. Är vädret inte så bra så går det att paddla påvästra sidan av Kuggören och genom en kulvert under vägen ut till Kuggören. Från Kuggören och ned till södra änden av Hornslandet är det en sträcka på 1 landmil där det inte finns någon möjlighet att gå iland. Det är öppet hav till Finland utanför Hornslandet. Söder om Hudiksvall finns det många fina sandstränder att lägga till vid. Bl a ute på Agön finns en fin sandstrand. Har själv paddlat Sträckan Skärså - Mellanfjärden för några år sedan.
 
Ca 5 mil norr om Gävle har du en fantastisk krog (Axmar Brygga). Ägaren är förövrigt en vass paddlare.. Strax söder om Axmar finns ett litet fiskeläger där du kan fika köpa rökt fisk, de har även ett par mindre stugor till uthyrning har jag för mig. Fina tältplatser hittar du på Kusön, det finns även en naturhamn på Kusökalv där det finns plats för några tält. På Storjunfrun finns det stugor att hyra uppe vid det gamla kapellet, är vädret ok bör du ta vägen förbi där. Söderhamns skärgård är oxå fin. Tidningen Paddling skrev en guide till paddling i Hälsingland för ett år sedan typ.

Lycka till!!
/Tomas
 

Liknande trådar