Funderar om Lundhags-kängor

Jag har tittat lite på kängor och är inne på Lundhags (skalkängor) och har lite frågetecken som behöver rätas ut.

Vad är det för fördelar/nackdelar med trelagers-/enlagers-kängor? Vilka är de andra två lagrena? Är dessa något som slits och kan bytas ut vid behov? Min erfarenhet av andra skor är att det som sitter närmast foten slits ut förr eller senare. Är dessa något som binder upp fukt? Jag räknar kallt med att mina fötter kommer vara största källan till fukt i skorna - vilket är varför jag överväger skalkängor.

Hur mycket bör man räkna med att fötterna sväller under en vandring? Jag vill ju helst inte vandra x mil innan jag testar för att se till att fötterna svällt upp. Finns det någon nackdel med att välja någon storlek för stora skor?

När jag läser om lästerna så står det att regular/normal (jag antar att normal är historia nu) är för högre vrist, men när jag testade Forest (tror jag) så tyckte jag att den tryckte mer mot vristen än Vandra vilket jag tycker är märkligt med tanke på att Forest skall ha regular läst och därmed vara för högre vrist. Har jag missat något här?

Vad är fördelarna med högt skaft föresten?

När jag var och testade på naturkompaniet så sa han att Park inte är så lämpad för vandring utan mer av en vardagskänga (eller vad han kallade det). Hur är det med detta? På vilket sätt kommer Park till korta, om man t.ex. tänker sig att fjällvandra?

Genomgående har jag noterat att det känns tight att få i foten, men när den väl kommit på plats så kändes det som att foten hade gott om plats i Vandra. Är det något man bör vara bekymmrad över? Jag gissar att det inte är så stort problem eftersom man ju inte tar på sig skorna lika mycket som man går med dem.

Är det föresten något speciellt man skall tänka på att känna efter? Jag har läst att man skall kunna få in ett finger bakom hälen (vilket kan testas lätt med skor med kort skaft) t.ex. Hur lång tid är det normalt att gå omkring i butiken och känna efter föresten (butiken har dessutom två våningar så man bör väl testa att gå uppför och nedför trappan också antar jag). Räcker det med att testa med lånestrumporna på naturkompaniet? Är de tillräckligt tjocka för att motsvara det man kommer gå i?

Det blev endel frågor, och jag har säkert fler på lager...
 
I trelager kängor är det:
Läder
membran
Foder

I en lagers
Läder

Jag använder en tunnare och en tjockare socka i mina lundhags man får ha mer på foten för att ersätta det mjuka innerfodret i en membran känga. Fördelen är att man kan byta sockor när det behövs och torka kängan under natten vilket är svårt med en flerlagerskänga.

Jag tror Park saknar den mjukare övergången mellan läder och gummidel som bl.a. Ranger har och den mjuka kanten högst upp.

Du bör ha rätt sockor på dig när du provar dem gå tills du är nöjd känns det inte bra prova något annat märke.
 
Tror han mener tre-lagers Lundhags, typ Professional. Läder-neopren(?)-läder. Ger lite mer spänst/stöd/skydd i skaften. Binder minimalt med fukt.

Fördelen med högt skaft är att det går att vada djupare vattendrag utan att bli blöt samt att det ger mer skydd mot hårda kvistar och skit. Men väger mer...

Nackdelen med för stor storlek är bla att man blir klumpig och att foten evt glider runt i skon med skav som resultat.
 
Sök på ämnet - det finns många och trassliga diskussioner om saken. Åsikterna går isär och jag uppfattar det som i slutändan en smaksak, baserat på individuella behov och plånboksmodell. Olika fötter och psyken har olika behov.

Jag går med höga skalkängor, trivs med det av flera skäl. Höga skaft skyddar och gör att man kan gå utan damasker, lättare att vada i gräs och bäckar. Jag har tyckt att höga och rena läderskaft gjort att jag sällan får fästingar när jag går med shorts (en del har inte hållit med). Enlagersmodellen gör att jag har sockor som jag tar ur och torkar och byter mellan två uppsättningar sockor, jag kan anpassa tjockleken efter behag, jag kan i princip gå med vattenfyllda skor och hälla ur vattnet, så är de snart torra (ja det gör jag ju jämt - njae kanske inte då men jag har provat). Kanske är flerlagersmodeller mjukare och behagligare från början, enlagerskon måste jag gå in och lära mig leva med - det senare passar mig.

Provgå tills du är nöjd, prova olika sorter, våga ta hem det par du trivs bäst i och känn efter lite till innan du går ut. I värsta fall får du dras med ett par användbara skor tills du får råd att göra ett bättre köp. Både lyssna och strunta i säljarnas ord, hör gärna med fler om du behöver stöd i ditt köp.

lycka till. Köp dem för att komma ut och lära dig vad du tycker om och behöver.
 
Lundhagskängor krymper, iaf gjorde dom det tidigare. Min enda erfarenhet är ett par inköpta kring -05. Efter ett år krympte dom minst 2 storlekar och blev obrukbara. Har därefter aldrig köpt Lundhags igen, inget förtroende för det märket.
 
Sedan några år ska nya Lundhags inte krympa har jag hört, och det stämmer på mina, de har inte krympt.

Jag har skalkängor av flera skäl, men ett viktigt är att de är mycket lättare att laga. Skador på foder och membran vet jag inte om det alls går att laga, någon annan härinne kanske vet?
 
jag har ett par forest. skalkängor med högt skaft. jag gillar dem förutlm att de klämde mot en nerv över vristen första turen meb antar att de töjer ut sig. de e ju lite tunga och otympliga som kängor är men känns trygga och bra.

hade dem inte i år då jag tog vattensportskor genom sarek istället. går snabbare och är lättare. blöta men torkar snabbt.

forest e bara cellgummi och läder. vattentäta om man fettar in dem ordentligt, men självfallet inte vattentäta om vadet är djupar än kängan är hög.

har 43-44 i normala skor och tog 44 i forest. inga problem att få plats med ullstrumpa + raggsocka. inga skavsår alls.
 
Jag vill nog också framhålla fördelarna med Lundhags skalkängor - dom är renoverbara!

Mina Jämtkängor från tidigt 80-tal tyckte jag hade passerat bäst-före-årtal i senvåras; dom hade nu krympt
för mycket men var långt ifrån utslitna. Efter bildbedömning av Lundhags reparationsskomakare i Järpen
så beslutades att han skulle renovera kängorna. Nya Vibramsulor, utlästade cellgummidelar och omsydda
sömmar mot (+ i, där det behövdes) läderskaften - och dom är som nya igen! Allt till en kostnad som jag anser
vara minst sagt blygsam, så är dom nu fit for fight under ett antal år (årtionden?) igen. :)

En sån totalrenovering är nog inte ens möjlig med flerskiktskängor...
 
Ett tips till trådskaparen är att prova så många modeller som möjligt innan köp. Jag tog det ganska lugnt och provade när jag var förbi lämplig butik under något års tid innan jag slog till. Modellerna skiljer sig ganska rejält i hur de sitter på foten tycker jag, och inte bara i förhållande till vilken läst den aktuella kängan har.

Det extra lagret i flerlagersvarianterna är som en stabiliserande bit hårdplast. Kika på antalet lager och vikten på kängan så får du ett humm om hur stel och stadig den kommer vara. Park/Forest och övriga enlagersmodeller är exempelvis helt mjuka i skaftet. De kommer inte rädda dig när du trampar snett med tung packning men är i gengäld ganska smidiga och sköna (om du inte som jag har ganska smala anklar så att plösen korvar sig i obekväma veck när man snörar dem ordentligt).

Nackdelen med en för stor storlek är att kängan inte kommer sitta lika bra. Det jag är kanske mest nöjd med i mina Jaure Light är det fina hälgreppet. Det var för övrigt den enda modell som min häl inte rörde sig i, och det gör att jag inte får några åkommor efter friktion alls när jag är ute och går. Hade jag klivit upp en storlek hade det börjat glappa lite med diverse skavbekymmer som följd.

Sedan binder inga av lundhags kängor någon nämnvärd mängd vatten. Jag hade bara haft membrankängor tills i år och det är en ren lyx att få stoppa fötterna i snustorra kängor på morgonen oavsett hur blöt gårdagen var. Det blir aldrig mer membran för mig, det är ett som är säkert.

Lundhagskängor krymper, iaf gjorde dom det tidigare. Min enda erfarenhet är ett par inköpta kring -05. Efter ett år krympte dom minst 2 storlekar och blev obrukbara. Har därefter aldrig köpt Lundhags igen, inget förtroende för det märket.

Även membrankängor krymper enligt min erfarenhet. Skillnaden som jag ser det är att det finns billig lokal hjälp att få hos Lundhags.
 
Fördelen med en något för stor storlek är att du kan alltid ha extra sulor och rejäla sockar, kanske extra på vintern och du har ändå lite luft kvar som värmer. Sväller fötterna tar du bort ett sulpar. Skulle fenomenet kängkrympning inträffa blir det inte så problemfyllt som om kängan är precis passande i storlek. Själv har jag rymliga 47 fast skulle klarat mig med 46 (LH prof.high) och har oftast runt 44 i vanliga skor. Mina huggarkängor som används året om har samma storlek och funkar trots att de har lätt glapp. Fast som någon skrev här, vi har alla olika krav och behov.
 
Du ska ha en tunn strumpa på dig mät fötterna sedan lägger du på 2cm och använder dig utav lundhags måtttabrll och avrunda uppåt om det behövs.

Min fot är tex 30cm och då blir det 32,6cm dvs storlek 48 och det har fungerat superbra för mih
 
Lundhagskängor krymper, iaf gjorde dom det tidigare. Min enda erfarenhet är ett par inköpta kring -05. Efter ett år krympte dom minst 2 storlekar och blev obrukbara. Har därefter aldrig köpt Lundhags igen, inget förtroende för det märket.
Mina Synchro (köpta nya 2011) har inte krympt någonting, Såvitt jag kan förstå gäller det alla Lundhags med den nya lästen.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Hildebrant24 Lundhags Synchro II High Kläder 3
Challe77 Om fötterna inte riktigt gillar Lundhags? Kläder 12
Erker Lundhags Vandra high hälgrepp Kläder 3
Plogg High eller mid skaft till nya lundhags? Kläder 11
Gandolforf Lundhags Forest II - fel för mig? Kläder 10
matsgl Lundhags Jaure ii eller Jaure ii Light Kläder 9
komfortPerZonen Lundhags Vandra II Mid vs. Tjakke Light Mid. Eller annat? Kläder 9
Tarmkatt Lundhags Jaure II Kläder 4
Sarano Lundhags Jamtli MS byxor Kläder 0
Elvah Lundhags Wide Kläder 9
evinrude Byxor för vandring, fjällräven lundhags el annat, tips? Kläder 19
Borna Lundhags Tjakke mid. Varma?? Kläder 8
Justontime Lundhags Professional II vs Jaure II Kläder 1
Alucardi Lundhags skalkängor tips nu till vintern Kläder 19
emil-s Smörja även insidan på Lundhags Professional? Kläder 19
Kaskar Lundhags cellgummi Kläder 0
Wolfred Lundhags Forest och sulfråga Kläder 2
Knall Woolpower 400 + woolpower 200 halkar ner i Lundhags Forest II Kläder 6
Davva2 Vintervandra i Lundhags Expedition BC? Kläder 10
Still Alive Dålig kvalitet på Lundhags kängor? Kläder 45
Knall Lundhags vs trailskor Kläder 9
evinrude Sula om Lundhags hos Lundhags eller lokal skomakare? Kläder 7
_Mirella_ Om nyare Lundhags kängor och krympning Kläder 48
Silkofskin Lundhags Mira II - storlek? Kläder 5
Qvarfordt90 Ska jag ge upp Lundhags? Kläder 13
Ooscar Behålla vilka Lundhags? Kläder 14
Hoogs Skötsel av Lundhags Forest II, både nu och sen Kläder 17
Chris Lind Lundhags Skare Kläder 1
kungjohan Friluftsbyxor billiga eller fjällräven/lundhags? Kläder 3
FriFågel Hälgreppet i Lundhags Vandra Kläder 5
Tundraman Lundhags Syncro 2 vs Jaure Kläder 1
Sejrla Tåskav från känga Lundhags Kläder 26
kurwi Lundhags Salpe wet-out Kläder 0
stenblock Cellgummikängor i andra länder och andra tillverkare än Lundhags? Kläder 6
LasseBoja Lundhags Rocketter Jacka Kläder 2
GeorgM Foder till skalkänga modell Lundhags Jämtkängab Kläder 3
FruNalleman Lundhags Skare vs Jörn Antifrys vs...? Kläder 16
herbert.m Lundhags kvalitetskontroll Kläder 10
Mattias1981 Meindl eller lundhags Kläder 5
Eckexd Lundhags mylta jacka Kläder 1
Uroskur Lundhags Forest - Hälgreppet Kläder 24
bico Sulor till Lundhags-kängor Kläder 7
moa_k40 Lundhags contessa känga v/s Meindl Vakuum grx dam? Kläder 12
tlundberg Alternativ till Lundhags Tanner Chukka Kläder 36
Krax11 Bredd Jörn vs Lundhags opti? Kläder 4
Tiran Lundhags kängor, storlek? Snabbt svar önskas!! Kläder 29
Nollsjuan Lundhags - spruckna skaft Kläder 1
Siames Hjälp! Kängorna har krympt! Kläder 7
museo12 Hur tänka om jag köper Lundhags Scout/Forest? Kläder 9
Perplex Lundhags Professional - sula som tenderar att släppa Kläder 25

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg