fukt i sovsäck vinterturer

Att yttertältet blir fuktigt på insidan beror ju på flera saker:

1. Människorna som sover i tältet andas ut fukt
2. Människorna som sover i tältet ger ifrån sig fukt från kroppen
3. Marken ger ifrån sig fukt (även om det inte är "blött i gräset" så innehåller ju grässtråna i sig faktiskt fukt, som de ger ifrån sig på samma sätt som den mänskliga huden)

Även om du ställer upp ett helt tomt tält på marken så kommer det att vara fuktigt på insidan på morgonen just på grund av punkt 3. Punkt 1 och 2 ökar mängden fukt markant (även om punkt 2 är rätt lite jämfört med punkt 1).
 
Det var inga stora problem med fukt vid havet på andra ställen då det ej var dimma så det bero på högre luftfuktighet i luften,den hade väl minskat på morgonen då jag vaknat men ej torkat tältet så det fick stå öppet i flera timmar för att bli torrt
 
Någonting jag saknar i diskussionen är sovsäckens kapacitet att lagra fukt innan det blir ett problem.
Själv har jag sovit 10vinternätter i tjock syntetsäck utan att reflektera över fukten men har samtidigt reagerat på fryst fukt i dunsäck redan efter 1 vinternatt.

Kan det inte vara så att fyllnadsmaterialet har ganska stor påverkan på upplevelsen och behov av VPL?
 
Syntetmaterial tappar inte isolationsförmågan lika mycket som dun när det blir fuktigt men givetvis kondenserar fukten i samma utsträckning som i en dunsovsäck dvs. vikten bör öka lika mycket.

Ur "värmesynpunkt" kan givetvis upplevelsen var mindre negativ vid kondens i en syntetsäck men ur "viktsynpunkt" borde det vara likvärdigt.

Det beror alltså på om du prioriterar vikt eller värme när du värderar din upplevelse.
 
En sak som bör tilläggas är att dun kollapsar helt när det blir för fuktigt, det gör inte syntetmaterial.

Syntetmaterial kan du torka framför brasan i en fjällstuga, kolappsat dun ska torktumlas och fluffas efter konstens alla regler.
 
om man har dun som är fukt skyddat hur stor skillnad kan det innebära?
Någonstans inne i det fuktskyddade dunet så kommer det likafullt att kondensera och vattnet blir kvar där inne. Jag har sett ett exempel på hur "fuktskyddat" dun ser ut efter en tid i ett vattenglas (inte bara efter att ha blivit doppat) och då syns det ingen större skillnad mot obehandlat dun. Därför tror jag inte att det blir speciellt mycket bättre med fuktbehandlat dun.
 
om man har dun som är fukt skyddat hur stor skillnad kan det innebära?

Enligt sovsäckstillverkarna så tål behandlat dun mer fukt innan kolaps och är enklare att torka efteråt, men kommer fortfarande kolapsa om det blir för fuktigt. Själv har jag ingen erfarenhet av behandlat dun och som tur är aldrig behövt tvätta eller blött ner någon av mina sovsäckar med vanligt dun.
 
Bra jfr mellan olika för och nackdelar.
DVR ska göra att 30% mindre fukt absorberas.
Även om det skulle vara sant att DVR-behandlat dun absorberar mindre fukt än obehandlat dun så finns den kondenserade fukten i någonstans sovsäcken - i tyget eller som droppar på dunet om inte annat! Det innebär att ur "ackumulerad viktsynpunkt" så är behandlat dun inte bättre än obehandlat. Däremot borde det vara bättre ur isoleringssynpunkt i ett kortare tidsperspektiv.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg