Fruktos vs Maltodextrin

Re: Snabbt och långsamt

Hilber; sa:
Knäckebröd med honung borde vara en hit! Honung innehåller: Fruktos 37-42 %, Glukos
30-36 %, lite fett på det (läs smör) och man har en bra start.

Bara som lite intressant kuriosa i tråden:

Ultralight Joes Moose Goo består av 2 delar honung, 2 delar majsstärkelse och 1 del jordnötssmör.

Det smakar faktiskt inte så tokigt, används som pålägg på bröd alltså.

/Peter
 
Snabbt eller långsamt

Hur snabbt kolhydraterna når blodet beror inte bara på vilka kolhydrater man får i sig. Det hela beror på glykossvaret i blodet efter en måltid. Magsäckens tömningshastighet och stärkelsens tillgänglighet i tarmen bestämmer detta. Glykemiskt index är relationen mellan arean under blodsockerkurvan för en viss mängd av en kolhydrat och arean under kurvan för samma mängd glykos eller vitt bröd. Man mäter alltså glykosstegringen i blodet var 10.e minut under 2 timmar efter måltiden för att få fram en area under kurvan för blodsockerstegringen. Blir det en hög kurva (=högt blodsockervärde) måste insulinet gå in och sänka blodsocker värdet. Är man stilla och äter druvsocker blir blodsockernivån snabbt väldigt hög och insulinet hjälper då till att sänka blodsockernivån ibland så mycket att det blir lägre än vad det var innan man åt druvsockret. Därför bör det bara användas vid fysisk aktivitet.

mattias
 
Matodextrinsens stora fördel

Malto är både snabbt och långsamt...

Vanligt glukos, druvsocker (monosakarider) är snabba och går direkt ut i blodet och förbrukas. Fördelen med att använda sig av maltodextrin (polysakarider) är att trots att den har en snabb upptagningshastighet av magen så påverkar den inte blodsockret så mycket.

Vilka effekter får då detta?
Man får i sig snabb energi utan blodsocker svängingar. Man kan på detta sätt (idrottssammanhang...)stoppa i sig maltodextrin med en högre koncentraion löst i vatten jämnfört med ex. druvsocker. DVS Mer energi och mindre påverkan på mage och blodsocker.

Sedan finns ju supervarianten Vitargo om man nu vill lägga upp stota plånboken...
 
Re: Hur

Hilber; sa:
Hur kan man få energi utan att det levereras genom blodet? (Blodsocker?)

Det kan man inte. I kolhydratmetabolismen degraderas kolhydraterna först till lägre sockerarter och slutligen glukos (glykolysen) i ffa levern. Detta transporteras sedan till kroppens celler som mha insulin tar upp glukoset för att i cellernas mitokondrier ytterligare utvinna energi i citronsyracykeln (förutom vissa celltyper som saknar mitokondrier och uteslutande använder glukos för sin metabolism, som röda blodkroppar). Även proteiner och fetter måste degraderas innan de kan utnyttjas av kroppen.

MVH
David Björkén
 
rätt socker bl a

Eftersom vi inte lever av socker allenast, och allt socker måste spjälkas ner till enkla först, så gäller det att tarmen har något att hålla på med, cellulosa tex. Att vattenmängden är på plussidan, för annars blir blodet för tjockt och slaggmängderna för höga! Sådeles kommer vi tillbaka till att mumsande mellan måltiderna på något som är sött och fett (eftersom fettmotorn går när vi rör på oss) är bra.- Torkad frukt och torkade nötter tex. Tänk det kunde de redan för tusentals år sen...under karavanfäderna bl a. Och mumsigt är det....

Go tur

Johan K
 
Re: Re: Snabbt och långsamt

Kul att se att det är fler som har hittat hans sida.
En fråga dock, Majsstärkelse? Vad använde du?
/Richard

Bara som lite intressant kuriosa i tråden:

Ultralight Joes Moose Goo består av 2 delar honung, 2 delar majsstärkelse och 1 del jordnötssmör.

Det smakar faktiskt inte så tokigt, används som pålägg på bröd alltså.

/Peter
 
Re: Re: Re: Snabbt och långsamt

Ras; sa:
Kul att se att det är fler som har hittat hans sida.
En fråga dock, Majsstärkelse? Vad använde du?

INTE Maizena, jag använde majsmjöl (minns inte märket, gul paket, de har en massa groddar och gryner och grejer).

Det är lite rörigt med terminologi när det gäller "majsmjöl". På "amerikanska" så finns det

Corn starch (typ Maizena)
Corn meal (tror det är detta som kallas Masa-mix)
Corn flour (majsmjöl)

De två sistnämnda är jag inte helt säker på om det är nån skillnad eller inte, men jag TROR det är skillnad.... Men vad som skiljer vet jag inte riktigt eftersom jag inte haft tillfälle att jämföra.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
dannyboj Sportdryck, maltodextrin mm. Friluftsmat 7
Luffarn MALTODEXTRIN? Friluftsmat 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg