Från Sälka mot Tarfala

Hej!
Funderar på möjligheten att gå från Kungsleden mot Tarfala.
Inser att det inte är lätt men en beskrivning av någon som gjort det
vore trevligt att höra.
Är det via Guobirvaggi som är det "lättare" alternativet?
Går man ut på glaciären något?
Jag menar den alldeles vid Tarfalasjön.
Inser att här kan man behöva all info som finns att få.
Yvonne
 
Du får säkert snart svar från någon som KAN området. Jag har vandrat från Tarfala och norrut över den sk jojo-leden eller trepass-leden.
Av det lilla område jag då såg av Guobirvaggi så var den ganska ogästvänlig. Det skulle ta ganska lång tid att hitta tältplats i de inre delarna skulle jag tro. Däremot var det inga problem att hitta tältplats i den parallella dalgången Gaskkasavaggi.
Men... tältar du där måste du orka de två sydligare passen i trepass-leden, vilket får anses vara ganska svettigt om än inte omöjligt.
När det gäller promenaden ner till Tarfala så går den INTE på glaciär. Däremot alldeles intill. Det var på den glaciären som flera personer ramlade ner i en spricka förra säsongen. (De klarade sig mirakulöst nog.)

HåkanF
 
Hej!
Funderar på möjligheten att gå från Kungsleden mot Tarfala.
Inser att det inte är lätt men en beskrivning av någon som gjort det
vore trevligt att höra.
Är det via Guobirvaggi som är det "lättare" alternativet?
Går man ut på glaciären något?
Jag menar den alldeles vid Tarfalasjön.
Inser att här kan man behöva all info som finns att få.
Yvonne

Ja, Koupervagge är ganska stenigt men inte svårt. Det finns uppröjda tältplatser här och där inne i dalen, ungefär där man ansluter till sista delen av jo-jo-leden. Finns också lite här och
var innan man kommit hela vägen in.

Leden ner från Svarta sjön till Tarfala går en liten bit på glaciären vad jag minns. Det rörde sig bara om några meter i kanten och är inte farligt, det låg mycket grus och fästet för fötterna var bra.

Ner i dalen går man sedan på en lång moränrygg, väldigt vackert :). När man kommer ner i dalen finns uppröjda tältplatser här och där...och Tarfalastugan så klart :).

//J
 
Hej! Vandrade den sträckan du funderar på förra hösten ( september), Det gick bra, men var tunggått. Det tog oss hela dagen från nattlägret vid Guobirjohka, stax öster om Kungsleden tills vi var framme vid Tarfalasjön ( fina tältplatser norr om sjön), inte bara för att min färdkamrat hade en rejäl formsvacka den dagen. Blockig terräng mesta delen av sträckan. Vi valde att gå norr om Svarta sjön, där vi korsade två hala snöfält som sluttade ner mot sjön. Önskade jag haft med stegjärn då. Den möjliga passagen ner från Svarta sjön till Tarfalasjön går alldeles vid kanten av glaciären. Där var det dock inte direkta problem med fästet, men inte läge för felsteg eller att halka. Vi hade fint och klart väder, men jag skulle inte rekommendera den här färdvägen vid dåligt ( dålig sikt, vind, regn). Om man inte känner till området kan det då vara svårt att hitta passagen ner från Svarta sjön till Tarfala sjön, förbi klipporna och stupen öster om Svarta sjön. Större risk att halka och skada sig i den blockiga terrängen på vägen upp. Hör gärna av dig om du har frågor!
Hoppas du får en skön vandring! / Jenny
 
Har man otur så kan det vara riktigt isigt på kanten av glaciären. I år hade jag inga problem att går där, det var dock väldigt hårt på sina håll, vilket kan göra att man halkar till. Förra året fick jag hugga ut steg med isyxan för att vi skulle ta oss förbi, då gick vi dock från Tarfala och uppåt. Annars är sträckan bara lite stenig nere i dalen. Tänk på att det går en stig på morränryggens topp, så att du inte går och kryper i stenblocken, när du är påväg ner mot Tarfala.

/Gustav Cronhamn
 
Jag gick upp från Kungsleden in i Koupervagge en gång. På kartan syns en glest prickad linje som föreslagen färdväg som korsar vattendraget som kommer från sjön inne i Koupervagge, men det var så mycket vatten och så branta stränder när jag gick där att jag inte såg någon plats där det gick att vada över. Kavade mig istället vidare på norra sidan av dalen, men när regnet började skvala ner blev blockhaven bedrövligt hala. Eftersom jag var ensam sket jag i projektet och vände tillbaka ner västerut. Men är det bra väder och man har tid på sig så är Koupervagge fint, men det går inte så fort...
 
Njunni - Tarfala 2012

2012 i månadsskiftet juli -augusti kom vi upp från njunni , tältade söder om Pyramiden och gick via goubbirvagge vidare till Tarfala. Visst var det backigt men även vi silverrävar i 60-årsåldern fixade det utan att avlida ;-). Vi hade en hel del snö som jag tyckte underlättade, växlande väder och spänning; när ni ser Tarfalasjön, håll för sjutton till höger uppifrån räknat, då är det peace of cake att ta sig ner. Vi höll vänster och det blev rätt spännande i lutningen ner över blöta stenblock och lätt översnöad is. Utsikten ner över Tarfalasjön är det vackraste jag sett. När vi kom ner var det tre grader och knappt två i vattnet, vi hoppade kvällsbadet ;-).
 
Jag gick från Tarfala till Sälka i början av juli 1994 med min då tolvåriga dotter. Det blev en lång dag i regn, snö och motvind. Dock hade vi inga särskilda svårigheter förutom söder om Svarta sjön, där vi passerade ett stenröse med stora stenar som inte låg stabilt. Uppfarten från Tarfala gick smidigt på moränryggen och därefter gick vi på snöfält långa sträckor tack vare den tidiga årstiden. Ett praktiskt tips är att jokken från Guobirjávrrit enkelt passeras strax nedanför sjön där den är underjordisk några tiotal meter.

Jag har själv bara goda erfarenheter av att gå på snöfält under den tidiga vandringssäsongen. Stenrösen och blockhav passeras galant på detta sätt. Men under vissa väderleksförhållanden, troligen stark värme, brister snön och då är det bara att vända.

Lycka till önskar Pelle
 
Jag har vandrat sträckan från Kungsleden till Tarfala via Guobirvaggi (startade i Singi) en gång för ett par år sedan. Jag minns det som en ganska lång och mödosam vandring. Jag gick ganska tidigt på säsongen och i inre delarna av Guobirvaggi var det stora snöfält som brast när jag gick. Vid mer än ett tillfälle fick jag mer eller mindre försöka gräva loss mig själv från snön. Längre upp mot Svarta sjön var det kallare och där gick snöfälten fint att gå på.

Ungefär i höjd med Svarta sjön mötte jag två vandrare på väg åt andra hållet som jag pratade lite med så jag visste att de hade startat i Tarfala. När jag kom fram mot branten mot Tarfalasjön hade jag svårt att hitta vägen ner, jag gick länge fram och tillbaka för att hitta rätt ställe. Jag visste ju att de hade kommit upp den vägen nyligen så det borde inte vara omöjligt, däremot var steget ut på snön lite svårt att upptäcka.

Jag vandrade i glaciärkanten ner (i de fotsteg som de hade trampat upp) och var ganska glad att jag hade stavar med mig så att jag hade fler fästpunkter, ramlar man där är det slut på vandrandet.

När jag väl kom ner till moränryggen gick det att följa stigen bitvis men på sina ställen var den svår att se och jag lyckades dessutom dra ner en hel hög stenar på en bit.

Bilden är tagen uppifrån kanten innan man stiger ut på glaciären, det är lite svårt att på en bild se riktigt hur högt det är, men jag upplevde det som ganska luftigt.
 

Bilagor

  • 6691_104460196730_6122199_n.jpg
    6691_104460196730_6122199_n.jpg
    58.1 KB · Visningar: 1,040

avslutad210712

Gäst
Har gått från vindskyddet mellan Sälka och Singi och över till Tarfala och det tar i stort sett en hel dag.

Första problemet är bäcken som skall passeras en bit in i Kuopervagge. Har passerat den två gånger. En gång med ryggsäck och en gång utan och den är lite klurig. Nästa gång jag skall passera den kommer jag att gå längr upp i dalen innan jag går över. Verkar betydligt enklare i alla fall vad man kan se på avstånd.

Det andra problemet är att stenarna i dalen lär bli ordentligt hala om det regnar när man går där. Var torrt när vi gick där men jag har gått i Kaskasavagge när det regnar och det var inget roligt. Dessutom är en hel del stenar lösa och vickar när man kliver på dem.

Längre in i dalen skall man passera en liten bäck. Vet inte hur den är längre ner eftersom vi valde att ta höjd och passera den rätt högt uppe men där var det lite småknixigt att ta sig över.

Sen är det glaciären ner mot Svarta sjön som i alla fall vi upplevde mest som ett snöfält dvs bara att klafsa rakt ner men är den barsmält så lär den inte direkt framkalla några glädjerop för det är rätt brant ner.

Sen utsteget efter Svart sjön ner mot moränryggen är lite knivigt. Kanske var det extra knivigt eftersom jag hade en hund och ett koppel som snodde sig runt benen hela tiden samtidigt som liggunderlaget som låg på bredden under ryggsäcken stötte emot berget. Lite smalt, knixigt och luftigt men egentligen inte speciellt svårt.

Sen avslutar man med att gå högst uppe på en moränrygg på vägen ner mot Tarfalasjön och den vandringen är värd allt slit man haft fram tills dess *L*.
 
Fra Sälka til Tarfalla i september

Vi gik i september 2012 fra Sälka til Tarfalla, 2 voksne og 2 barn på 11 og 12 år. Vi gik fra Sälka i stille vejr kl 8 om morgenen, nåede broen ved Guobirvagge kl 10. Vejret var ok med fint sigt. Det første stykke op til vanddeleren i dalen gik fint på græsmark. Derefter blokterræn. Specielt langs Dragryggen var det lidt anstrengende at tage sig frem. Vi nåede bunden af Guobirvagge omkring kl 14. Vi kunne se, at der var skyer i Kebnepakte passet, men begyndte opstigningen. Den er brant og man må holde fast med hænderne. Da vi kom op af først signing var der is på glaciersøen og det begyndte det at blæse og sne. Sigtbarheden fald til 10-15 meter. Der er röset, men vi kunne kun se én röse af gangen. Der lå sne i hele passet. Vi holdt til højre op igennem passet, men kunne ingenting se. Nåede mindepladen for helikopterolyckan og holdt til højre på det store snefeldt i passet. Så først Svarta sjöen, da vi var 10 meter fra kanten. Holdt højre om sjöen, men mistede herefter orienteringen frem imod kanten. Det var en voldsom oplevelse. Vi forsøgte at hitta ned, men det var for brant. Gik op igen og forsøgte at komme til glacierkanten, men vi kunne ikke orientere os. Vi kunne blot se blokkanten. Vi holdt lidt mere til højre og fik ved fælles hjælp sænket barn og rygsæk ned på det der vidste sig at være glacierkanten. Gik ca 50 meter på kanten og derefter nåede vi moræneryggen og kunne tage os ned. Først halvvejs nede kunne vi se Tarfalla sjöen. Det var en meget anstrengende tur igennem passet. Turen op igennem Guobirvagge er ikke specielt anstrengende og barnene klarede det fint. Det er Kebnepakte passet og specielt nedstigningen der er svær i dårligt sigt. Jeg vil anbefale at man få det kort med der er lavet over Kebnekaise i større målestok. Det er mere præcist at gå efter. Vi ankom til Tarfalla helt udmattede kl. 18. dvs 10 timers tur. Jeg vil ikke anbefale turen i dårlig vejr og man bør have telt med, hvis vejret skulle blive dårligt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Wotan88 Sälka - kaskasvagge stugan Fjällvandring 22
filainu Sälka-Tarfala versus Tjäktja-Nallo Fjällvandring 13
zebulah Bron över Kuoperjokka mllan Singi och Sälka ska bytas i veckan Fjällvandring 0
Karlholm Vad Tjäktjajåkka, norr om Sälka? Fjällvandring 3
andy69 Väster om Sälka...? Fjällvandring 1
andreas.lindholm.5 Vandring Kebne-Tarfala-Nallo - Tjätka (Sälka)- Kebne Fjällvandring 6
Vonsan Heukejaure-Gautelis o Heukejaure-Sälka Fjällvandring 8
marcus959 Från Sälka in i Norge Fjällvandring 4
tinab66 Nallo-Tjäktja eller Nallo-Sälka? Fjällvandring 17
quango Alesjaure - Vistas - (Nallo) - Sälka Fjällvandring 19
Freespirit Nikka-Vistas-Nallo-Sälka-Kebne fjstn-Nikka Fjällvandring 14
JohanCla Hur är sträckan mellan Tarfala och Sälka Fjällvandring 11
MagnusEnbom Ceskahjälmen/Sälka Fjällvandring 5
Morganporgan Nikkaluokta-Kebnekaise-Singi-Sälka-Nallu-Vistas-Nikka?? Fjällvandring 23
Richert Katterjåkk - Alesjaure - Sälka - Kebnekaise - Nikkaluokta Fjällvandring 15
shalin topptur sälka och tältplats Fjällvandring 15
Meldende Dalsjön (Sälka, 1050 m) Fjällvandring 3
piaea Sitasjaure - Sälka - Kårsavagge - Låktatjåkka Fjällvandring 22
pal2 Proviantförsäljning i Sälka Fjällvandring 8
9240 Nikka - Vistas - Sälka - Singi - Keb på 7 dagar? Fjällvandring 5
Sedis Nikka-Vistas-Nallo-Sälka-Singi-Kebne Fjällvandring 15
näske vandringled imellan vistas och sälka Fjällvandring 8
piaea Vandring Tarfala till Sälka Fjällvandring 9
Emma_E Hur är leden(?) mellan Tarfala och Sälka? Fjällvandring 8
Bikinikillah Tjäktja-Sälka.. och Tarfala Fjällvandring 7
Jörgen Fjaderlatt.se Någon som gått Vaisaluokta - Sälka? Fjällvandring 1
Puffin Sälka-Tarfala, via Kuoperjåkka eller Kaskavagge? Fjällvandring 1
TB Toppbestigning av Sälka?! Fjällvandring 4
jontte00 Elin och hunde Sälka? Fjällvandring 3
AddeKeb Min Sälka-toppbestigning!!! Fjällvandring 6
jonsa Nikkaloukta--Vistas-Nallo-Sälka-Kebnekaise-Nikkaloukta Fjällvandring 10
Flodis Sälka -> Nikkaluokta via Kaskasavagge? Fjällvandring 2
Pwe Pilgrimsleden mot Helags, Helags Västra sida, Ekorrhammaren Fjällvandring 0
Ljung_dalen Vandring från Storlien mot Norge Fjällvandring 1
haiwa Vattennivån Nikkaluokta mot Tjuonajokk leden Fjällvandring 2
Tompaa Alternativ rutt Kebnekaise-Nikkaluokta via Tarfala mot Cievrralahku Fjällvandring 4
el_duderino Från Gåsen mot Vålådalen, olika alternativ Fjällvandring 2
hansnydahl Riksgränsen mot Norge - böter? Fjällvandring 8
Mackan_68 Vandring mot råstojaure Fjällvandring 3
Martes Vandringsbart från Kläppen upp mot Torkilstöten? Fjällvandring 2
ennamaria Från bron över Aliseatnu norr-västerut mot Abisko via Ballinvággi Fjällvandring 9
intelligence Val av sovsäck till padjelanta-tur mot slutet av augusti Fjällvandring 4
hedtjarn Alggavágge mot Skarja - vada Guohperjåhkå Fjällvandring 5
nickegrahn Leden öster Slipsiken mot Autjojaure Fjällvandring 11
Bandersson Änok och fjällnära skog – ”Markägarna vann mot staten” Fjällvandring 2
frsa Rundtur från Lunndörrsstugan - Lunndörren västerut mot Trondfjällen Fjällvandring 1
dennis_h På väg mot Vålådalen Fjällvandring 6
Dosferra Salva/kräm mot blöta fötter / skavsår Fjällvandring 6
Annette A På väg mot Grövelsjön? Fjällvandring 0
bombuspolaris Kaitum via Kebnekaise mot Abisko och Riksgränsen? Fjällvandring 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg