Försthjälpen väska?

Vad tycker ni att en bra förstahjälpen / sjukvårdsväska ska innehålla.

Är det någon som har en bra lista så dela med er av den!

Micke Raittila
 
Minns att ortovox har en rätt söt sak som passar tillsammans med deras spadar i spadfacken på ryggsäcken.

praktiskt när man är ute på alpina äventyr.
 
Re: Till vad då?

QUOTE]Hutt (Hans Utterberg) skrev:
Tjena Micke
Det beror lite på vad du skall ut på för äventyr.


Hans [/QUOTE]

Som du kanske vet så är det jag som håller på att utveckla ett nytt pack system (OPS) för ryggsäckar, och en av delarna i systemet är en sjukvårdsväska. Men jag kan inte påstå att jag vet tillräkligt mycket om vad man kan behöva fylla en sjukvårdsväska med. Så frågan är helt enkelt, vad ska en bra sjukvårdväska innehålla för att man ska ha det nödvändigaste under låt säga en vecka i fjällen!

skidpojken; sa:
Minns att ortovox har en rätt söt sak som passar tillsammans med deras spadar i spadfacken på ryggsäcken.

praktiskt när man är ute på alpina äventyr.

Min erfarenhet av sjukvårdsväskor som man köper färdig fyllda från utländska leverantörer innehåller bara skräpprodukter, jag har bland annat inte sätt en väska med en bra blodstopp för att ge ett exempel. Så jag vill veta vad ni på utsidan.se tycker att en bra väska ska innehålla.

Men jag vet faktiskt inte om en Ortovox väska är välfylld med bra och fungerande sjukvårdsutrustning?

//Micke

[Ändrat av MikeMike 2002-11-19 kl 19:29]
 
Borde inte de där första hjälpen-kuddarna för bilåkare som försäkringsbolagen har kunna fungera som bas? Jag vet inte exakt vad de innehåller men det borde väl vara lite blodstoppningsmaterial. Sedan så borde väl apoteket kunna ge lite råd i saken.
Lite plåster, gasbindor, kompresser, sårtejp, smärtstillande/febernedsättande (typ paracetamol eller ibuprofen).

Förresten, detta fanns på apotekets hemsida:
"Den lilla kudden är avsedd för t ex vandring, cykel eller vistelse i lekparken. Produkterna måste tas ut för att man ska få överblick över innehållet. Den lilla kudden innehåller en andningsmask, en Blodstoppare, 10 st Savett Sårtvätt, 15 st Salvemed plåster, samt förbandssax för plåster och bilbälten. "
 
Fjällsäkers förslag

Jag hittade följande förslag för veckotur sommarfjäll på Naturvårdsverkets hemsida (tidningen Fjällsäker)

Sjukvårdspåse med bl.a. plåster, skavsårstejp, elastisk binda, sårsalva, myggmedel och huvudvärkstabletter.

På vintern skulle jag föreslå solskyddsmedel + solglasögon i stället för myggmedel.

Liten sax är inte dumt.

Koffeintabletter antiallergitabletter skulle man kunna överväga + personlig medicin typ astmaläkemedel.

Urvalet beror på hur stor grupp man är och vem som skall bära. Utomlands kan det vara aktuellt med helt andra saker t ex antibiotika malariamedel medel mot akut höjdsjuka etc.

Thure
 
Re: Re: Till vad då?

MikeMike; sa:
vad ska en bra sjukvårdväska innehålla för att man ska ha det nödvändigaste under låt säga en vecka i fjällen!

Hmmm, direkt för en fjällvandring har jag inte superduperkoll på direkt. Men en som jag har till vardags i ryggsäcken innehåller följande: sårtvätt, plåster, gummihansdskar, sax, ett gäng säkerhetsnålar, Försvarets 1:a förband för benfickan, mun-mot-mun-mask (tunn variant, lättpackad), "skoskavsgummi" (som man kan klippa ut och lägga på), chock/reflektor-filt, kirurgtejp(för att tejpa ihop sår alltså, kallas ibland också sutur-tejp), leukoplast, Dauer-binda (kraftigare elastisk binda, bra att stadga knän och dylikt med), Försvarets hudsalva, Alvedon (smärtstillande & febernedsättande), Ipren (som alvedon + antiinflammatorisk, bra med båda eftersom Ipren ej har acetylsalicylsyra som verksam substans), lite Clarityn (hjälper mot de flesta former av allergi)och till slut en lysstav (kemisk som man bryter om det skulle vara mörkt och ficklampan krånglar eller om man behöver synas på nån vänster). Allt detta får plats i ett superbt fodral från Tatonka som inte är större än att det alltid hänger med mig i ryggsäcken, vare sig jag är ute och klättrar, paddlar, när jag var ute som scoutledare eller bara är nere på stan. Cirka mått: 12x18x10 cm. Skulle jag iväg och fjällvandra en vecka skulle jag förmodligen bara komplettera med lite extra Alvedon, Ipren och små plåster och myggmedel så klart!
Det som används mest är små plåster och Alvedon till klasskamrater som har ont i huvudet.

Hoppas du får en uppfattning om vad som kan behövas.

Ha de gott och hoppas att ingen behöver använda sin 1:a förbands väskor / askar och dylikt!

/ Nicke

PS. Glöm inte att det som är viktigast är superlätt att bära, KUNSKAP och UPPFINNINGSRIKEDOM! DS.
 
Några idéer/tankar:

Tips om läkemedel: det är väldigt jobbigt att ha riktigt ont i halsen eller att vara täppt i näsan och ha slem i halsen. Därför är Bafucin och Bisolvon/Bromhexin bra att ha med. Rethosta är också trist, även för tältkamrater och rumskompisar, därför är Nipaxon och Noskapin typiska bra-att-ha-mediciner.

Jag skulle satsa på att skapa en grundsats och sedan bifoga förslagslistor för olika typer av aktiviteter och områden.

Komplettera detta med att skicka med tomma pillerburkar och förpackningar och klisteretiketter så att köparen kan anpassa sjukvårdsväskan efter sina behov.

Bifoga också en bruksanvisning och första hjälpen-instruktion som beskriver innehållet i väskan, de vanligaste åkommorna och sjukdomarna, samt första hjälpen.

Det kan också vara läge att kolla upp om det finns regler för vilka läkemedel du får sälja. Det är inte säkert att du får sälja vidare ens receptfria läkemedel...

Slutligen så tycker jag att du ska försöka surfa runt lite grann på nätet - sök i några av de största sökmotorerna. Jag vågar svära på att det finns bra listor utlagda, åtminstone i USA.

Försök att komma i kontakt med friluftsintresserad sjukvårdspersonal för en noggrannare genomgång av vad du har kommit fram till...

Och glöm för allt i världen inte att redovisa här på Utsidan vad du kommer fram till!

Lycka till!


/JOHAN

PS! Jag tycker att du ska fylla i din medlemsinformation och klart och tydligt, även i dina diskussionsinlägg, redovisa att du delvis ställer frågor i kommersiellt syfte. DS.
 
Kolla hos militären. K4 i arvidsjaur har sveriges största fältsjukhus och sålledes bra utbildad personal på fältmedicin. Där borde du få några bra grundtips samt vad som är vettigt om man vill ha en specialiserad förbandspackning.

mvh/samme
 

Liknande trådar