Första utrustningen

Be dem fylla ryggsäcken med tex klätterrep(finns på xxl i växjö iaf). Då får du tyngd i säcken o då kan du lättare bedöma om den sitter bra. Då kan du känna om avbärarbältet sitter där det ska o avlastar som det ska o du kan prova med olika inställningar på toppstramare o axelremmar.
 
Vill man kunna röra sig och vända sig inuti säcken (=i-vändare) eller föredrar man att vända sig med säcken?
Själv är jag typisk i-vändare och sover gärna på sidan med knäna lite uppdragna, varför jag inte vill ha en för trångt skuren sovsäck.

Ok, vi är båda helt klart i-vändare då med andra ord. Så då får vi kolla på de lite rymligare säckarna. TACK!

Bergans trollhetta är ett tält jag hört mycket gott om.
http://www.outnorth.se/bergans/compact-3-pers-talt#Green
Det kostar rimligt mycket (3300kr) och väger 3,5kg vilket får anses vara bra för ett så billigt tremannatält. Kvaliteten ska vara bra och borde räcka utmärkt för er.
De flesta tält är ju klassade efter hur många som faktiskt får plats. Dvs att 2 bor rätt trångt i ett tvåmannatält, men man får plats. Att klämma in en extra tonåring är dock bara att glömma. Köp ett tremannatält och njut av lite extra rymd. Jag ska själv köpa ett Bergans till nästa säsong.

Liggunderlaget är nog bra men det är bara 5 cm. Exped har ju en del som är både 7 och 9 cm tjocka om ni vill ha bättre komfort men de kommer vara dyrare och säkert väga mer.

Regnkläderna ni funderar på verkar dyra om inte annat och saknar ventilation. Mycket möjligt att den är superbra såklart, jag vet inte. Jag har själv Patagonia torrentshell och är sjukt nöjd. Jackan kostar runt 900 ny. Den andas inte superbra men har ventilations-dragkedjor under ärmarna vilket är bra. Den är dessutom lätt och kan packas i sin egen ficka.
Det är inte säkert att man vill vandra i sin regnjacka oavsett då man blir svettig. Istället kan man ha en riktigt tunn och lätt vindjacka som andas mycket bättre och alltså skyddar mot vind men inte regn och ta på regnjackan vid behov.

Hm, undrar om inte jag såg Trollhetta på rea någonstans just nu, ska kolla igen! Och efter alla tips här så blir det ett 3-manna även om vi oftast bara är 2.

Många har skrivit här just om regnkläder och jag har kollat runt lite och hittat vanliga regnkläder som är både lätta och funktionella så jag skippar nog de där dyra skalkläderna och lägger de pengarna på tält och sovsäckar istället.

Bra påpekande. Fast hunden sover nog bäst i absiden?

Hahahaha, förlåt men... inte min tax....
Jag kan inte ens gå på toaletten utan att han sitter utanför dörren och gnäller. Han ligger alltid i sängen, och under täcket. Hade jag lämnat honom i absiden så hade han ylat tills han blev en blöt fläck...
Om det inte går att ha honom i min egna sovsäck så får jag nog köpa en egen sovsäck till honom och ha honom bredvid mig. Han fryser så fort det är under 18 grader ute....
Och han skulle aldrig få för sig att lägga sig ens på golvet här hemma, han SITTER inte ens om det inte finns en mjuk matta att sitta på.
Han är knepig, enveten och värmeälskande. Och min kärlek...

Vad gäller ryggsäckar så har vissa butiker, bl. a Naturkompaniet, fyllda "säckar" som väger olika och kan stoppas i ryggsäcken för att simulera olika fyllning och vikt. Om du provar på detta vis så kommer du garanterat att uppleva ryggsäckarna olika och lättare hitta en som passar dig.

Jag uppgraderade nyligen våra liggunderlag till ett par SeaToSummit Comfort Plus Large (vi är 190 och 175 långa). Blev en stor skillnad mot de tidigare Exped Synmat UL 7, som också var bra, men inte isolerade. Köpte dem på rea och är supernöjd.

Regnkläder används med fördel också som vindjacka, dvs du behöver bara ha en jacka med på turen. Finns bra jackor för runt 1000-lappen på reor.
Byxa kan jag rekommendera ITAB's PackAway. ITAB har för övrigt många bra plagg, speciellt byxor, till aktivt friluftsliv och med en schysst prislapp också.
Men prova plaggen innan ni bestämmer er. Vi skickade tillbaka regnkläder, som säkert var bra men upplevdes väldigt prassliga. Det ska ju vara rofyllt att gå även när det regnar.

Aha, tack för tipset! Vi har naturkompaniet i växjö så då ska jag åka dit och kolla. Ska kolla på underlagen och regnkläderna du tipsade om också!

+1 på Bergans tält. Vi har ett Compact Light 3 och är helnöjda. På förra turen hade de vi knallade med ett Hilleberg, och visst, det är bättre, men fasen vet om det är så mycket bättre som priset skulle indikera... Men jag skulle ju inte få för mig att stoppa in tre vuxna i vårt tält. Tycker det är ganska lagom till mig och frun, visserligen är ju inte jag någon flugviktare direkt och vi har båda Thermarest wide, liggunderlag, så de fyller upp.

Tack för tipsen!
 
Trevlig berättelse samt trevliga bilder och filmer.


Det förstår jag. Det är frihet. På riktigt.


Här finns många personer med mycket lång, gedigen och omfattande erfarenhet av allt som rör vandring.

Att köpa begagnat kan ge mycket valuta för pengarna. Och kan vara en bra start när man nästan inget har och allt måste anskaffas. Var dock en smula vaksamma så att ni verkligen bara köper sådant ni tror har någorlunda lång återstående livslängd. I det långa loppet är ofta det som är dyrt, har hög kvalitet och är väl omhändertaget det billigaste.


Det ni letar efter verkar definitivt vara ett tält för tre personer, inte två.

Själv har jag ett tält för två personer, ett Hilleberg Nammatj 2 (Hilleberg: http://se.hilleberg.com/SV/tält/black-label-tält/nammatj-2/), även när jag vandrar ensam och jag har således gott om plats för att ha ryggsäcken inne i innertältet även när jag själv är inne i det, vilket jag tycker är både bekvämt och praktiskt. Det enda jag placerar i absiden är fuktiga kängor, strumpor och sockor samt gasbehållare och blöta regnkläder. Dessutom kokar jag vatten och lagar mat i absiden om vädret är riktigt dåligt.

Observera: Om ni väljer att använda någon form av kök för att koka vatten eller laga mat i absiden, var extremt vaksamma på brandrisken! Och sörj för extremt god ventilation!


Jag tror inte på att ha en hund i en sovsäck. De flesta moderna sovsäckar är sydda i någon form av tunn lätt väv som inte med säkerhet tål klor. Och det kan nog bli mer än önskvärt varmt i sovsäcken i och med att det kan vara svårt att reglera temperaturen.

Jag har en syntetsovsäck, en Helsport Alta (Helsport: http://www.helsport.no/alta, XXL: https://xxl.se/helsport-alta-sovsack/p/1120111_1_style), som säkert fungerar bra. Jag har aldrig testat den praktiskt i tält i naturen, men den är relativt skrymmande och tung i packpåsen. Med facit i hand får jag nog tyvärr räkna det som ett felköp. Eller åtminstone som ett onödigt köp. Den kan dock komma till användning om/när jag vet med mig att det kommer att bli väldigt regnigt, blött och fuktigt. Och om jag sover i ett delvis öppet vindskydd där man är mer exponerad för vädret än i ett tält.

Jag har även en dunsovsäck, en Marmot Never Winter (Marmot: https://www.marmot.com/equipment-sleeping-bags-down-sleeping-bags/never-winter/23380.html, Addnature: https://www.addnature.com/marmot-never-winter-sleeping-bag-dark-lichengreenland-485851.html, Naturkompaniet: https://www.naturkompaniet.se/marmot-never-winter), som jag är väldigt nöjd med. Den är relativt kompakt och lätt i packpåsen. Jag har använt den säcken ned till några plusgrader och med visst vinddrag i tältet på grund av relativt kraftig vind utanför tältet, och med en ”liner” (ett sovsäckslakan) i silke var den rejält varm och skön. Jag var i detta fall stundtals tvungen att öppna lite på säcken för att ventilera. Denna dunsovsäck har inte den allra högst klassade dunfyllningen (den har 650+ cuin), men om den får ligga någon timme och fluffa till sig innan man kryper ned i den så fungerar den trots allt mycket bra. Den är i mitt tycke mycket prisvärd.

Jag använder alltså en ”liner”, en Helsport Lakanpåse Fasong Silke (Helsport: http://www.helsport.no/lakenpose-fasong-silke, XXL: https://www.xxl.se/helsport-lakanpase-fasong-siden/p/1001053_1_style), i sovsäcken för att öka värmeisoleringen något i den och dessutom för att skydda den mot onödigt slitage och onödig nedsmutsning.


Jag har ett uppblåsbart liggunderlag, ett Exped Synmat 7 M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/synmat-7-m) som jag är mycket nöjd med. Förutom att det dels är lite för smalt och dels väldigt halt vilket innebär att sovsäcken relativt lätt glider av liggunderlaget om marken under tältet lutar det minsta. Det är något jag kan leva med, men det är tyvärr en smula irriterande och kan i värsta fall påverka sömnen negativt, i synnerhet om det är kallt och man hamnar direkt på tältgolvet med någon kroppsdel. Med facit i hand skulle jag nog fundera på att välja ett något bredare liggunderlag, ett Exped Synmat 7 MW (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/synmat-7-mw), om jag skulle köpa ett i dag. Det väger bara 150 g mer. Det kan det nog vara värt.

Jag har dessutom en uppblåsbar kudde, en Exped Air Pillow M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/air-pillow-m-0, XXL: https://www.xxl.se/exped-air-pillow-m-luftkudde/p/1122580_1_style), som är praktisk då höjden och hårdheten på den går att justera genom att fylla den med olika mycket luft. Inlindad i en shemagh (eller motsvarande) eller omsluten av en buff (eller motsvarande) är den riktigt bekväm.

Jag har vidare en pumpsäck, en Exped Schnozzle Pumpbag UL M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/schnozzel-pumpbag-ul-m, XXL: https://www.xxl.se/exped-schnozzel-pumpbag-ul-m-pumppase/p/1107441_1_style), i första hand för att pumpa upp kudden, i andra hand för att enklare och snabbare än med den inbyggda pumpen pumpa upp liggunderlaget.


Jag har en relativt lätt men hyfsat robust ryggsäck, en Exped Thunder 70 (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/backpacks/thunder-70-black, XXL: https://www.xxl.se/exped-thunder-70-ryggsack/p/1107452_1_style), som även finns i en motsvarande modell för kvinnor. Ett något tveksamt val om/när man bär över 20 kg i den, men den fungerar bra och håller måttet. Inga besvärande tryckpunkter. Möjligen är axelbanden i smalaste, tunnaste och vekaste laget, men de fungerar. Man bär ju företrädesvis mest med höfterna via det välpolstrade och väl åtdragna höftbältet.

(fortsättning följer i nästa inlägg på grund av en begränsning på 10 000 tecken per inlägg)

/Birger

(fortsättning från föregående inlägg)



Jag har ett regnställ, en Marmot Precip Jacket (Marmot: https://www.marmot.com/men-jackets-and-vests-waterproof-shells/precip-jacket/41200.html, Outdoorexperten: https://www.outdoorexperten.se/p-30232-marmot-precip-jacket.aspx) och ett par Marmot Precip Full Zip Pant (Marmot: https://www.marmot.com/men-bottoms-waterproof-shells/precip-full-zip-pant/41260.html, Outdoorexperten: https://www.outdoorexperten.se/p-23062-marmot-precip-full-zip-pant.aspx), som fungerar väldigt bra. Det är relativt tunna regnkläder som inte känns alltför bylsiga. Och man känner sig inte alltför instängd i dem då de är relativt luftiga. Byxor med hellånga dragkedjor längs med benens utsida underlättar av- och påtaglig betydligt. Detta regnställ finns även i en modell för kvinnor.



Ett par stavar kan vara skönt att ha, en i varje hand. Men det är en smaksak och behovet varierar från person till person. Jag har stavar för att avlasta knäna och för att hjälpa balansen på traven, i synnerhet i besvärlig terräng.

/Birger

TACK för ditt utförliga svar!! Jag ska genast gå in och kolla på länkarna (tack för dem) och läsa och titta. Jo, stavar har jag kollat på också, både de som blir pyttesmå och de som blir hyfsat små. Jag kommer garanterat att behöva stavar då både min rygg och mina knän är dåliga.

Även vi har Exped Synmat 7 (LW+MW), men inte har jag upplevt dessa som speciellt hala? Ytan är lite sträv och jag har inte upplevt något problem att ligga kvar på liggunderlaget, förutsatt att tältplatsen är någorlunda plan (men det gäller ju för alla liggunderlag). Jämför jag med mitt andra liggunderlag, Thermarest Pro Lite Plus känns dessa liggunderlag likvärdiga och båda har en yta som motverkar att de blir allt för hala.

Vad gäller kudde finns vikt och pengar att spara. Vi använder vanliga tunna örngott i bomull som vi fyller med värmetröjan eller några reservkläder vi har med på turen, fungerar hur bra som helst.

Det var ett bra tips med kudde - onödigt att släpa med sig sådant som man kan utnyttja det man har.
Allt som går att dubbel eller tredubbelbruka väger bara första gången.
Lullull som bodarna frestar med skall oxså bäras, brukas det?

Begagnademarkanden är stor speciellt på hösten.

Men som vanligt gäller det att veta vad man köper.

Det som måste utprovas och passas är skodon, ryggsäck, liggunderlag, personliga kläder.

Det man lägger kvar hemma tynger inte i ryggsäcken.

Våg i egna väskan när man handlar kan ställa producenternas viktuppgifter i skamvrån, direkt.

Upprätta ett individuellt och gemensamt Excelark med vad era pinaler i ryggsäckarna, ryggsäckarna själva och era gångkläder väger.

go tur

Smarta tips! Tack!!

Be dem fylla ryggsäcken med tex klätterrep(finns på xxl i växjö iaf). Då får du tyngd i säcken o då kan du lättare bedöma om den sitter bra. Då kan du känna om avbärarbältet sitter där det ska o avlastar som det ska o du kan prova med olika inställningar på toppstramare o axelremmar.

Jo det kan man ju göra faktiskt. Ska kolla på naturkompaniet först och sedan åka tillbaka till xxl och jämföra med den de hade där.


TACK alla för er hjälp!!
 
Hej igen
Det var visst detta tältet de hade rea på:

Bergans Glittertind 3 pers. http://www.outnorth.se/bergans/glittertind-3-pers-tent#GreyishOlive

Jag försöker jämföra det med Copact 3-pers och Trollhetta 3-pers men kan inte via spec se vilket som är bäst.

Glittertind är aningens lättare än de andra två.
Compact har 5000mm vattenpelare på ytterduk och de andra två 3000mm

Det står också att Glittertind ska ha två absider men på bilden ser det ut som en?? Kan heller inte se storleken på den.

Glittertind ska ha polyureten som beläggning på golvet.

Någon som kan något om just dessa tre tält??
 
Som gåstavar till dig rekomenderar jag Black Diamond Trail Woman, vilka är tredelade teleskopiska stavar i tålig aluminium. Min dotter har ett par sådana och efter flera års längre vandringar i fjällen, på och utanför led, kan jag gå igod för derras kvalitet och stabilitet vid vad och i stenskravel. (Själv har jag ett par BD Trail Ergo Cork vilka är likvärdiga så när som på handtaget och lite lägre max längd).

Vad gäller tält vill jag göra dig uppmärksam på att det är stor skillnad på Bergans Trollhetta 2 och 3, inte bara liggbredd men Trollhetta 3 har även en stor "GT" absid med större plats för utrustning och matlagning under tak.Klicka på tälten så får du måttskisser mm:
https://www.bergans.com/catalog/gear/tents?

(Bergans Compact light bytte namn till Rondane efter mindre modifieringar. Nu har tältet igen bytt namn till Trollhetta, men i grund och botten ganska lika som original Compact light.
Förväxla inte Bergans Compact light med Bergans Compact, dessa är olika tält med olika mått och material. Compact är ett enklare tält med PU-belagd yttertältsväv medan Compact light har silikoniserad väv som ger längre hållbarhet. Trots att ex Compact light 3 (Trollhetta 3) är större än Compact 3, är det lättare pga bättre materialval)
 
Som gåstavar till dig rekomenderar jag Black Diamond Trail Woman, vilka är tredelade teleskopiska stavar i tålig aluminium. Min dotter har ett par sådana och efter flera års längre vandringar i fjällen, på och utanför led, kan jag gå igod för derras kvalitet och stabilitet vid vad och i stenskravel. (Själv har jag ett par BD Trail Ergo Cork vilka är likvärdiga så när som på handtaget och lite lägre max längd).

Vad gäller tält vill jag göra dig uppmärksam på att det är stor skillnad på Bergans Trollhetta 2 och 3, inte bara liggbredd men Trollhetta 3 har även en stor "GT" absid med större plats för utrustning och matlagning under tak.Klicka på tälten så får du måttskisser mm:
https://www.bergans.com/catalog/gear/tents?

(Bergans Compact light bytte namn till Rondane efter mindre modifieringar. Nu har tältet igen bytt namn till Trollhetta, men i grund och botten ganska lika som original Compact light.
Förväxla inte Bergans Compact light med Bergans Compact, dessa är olika tält med olika mått och material. Compact är ett enklare tält med PU-belagd yttertältsväv medan Compact light har silikoniserad väv som ger längre hållbarhet. Trots att ex Compact light 3 (Trollhetta 3) är större än Compact 3, är det lättare pga bättre materialval)

Jo men det är 3-p tält vi ska ha så trollhätta 3 blir det ju i så fall. Men glittertind hade ju bra pris nu så kanske det är smartare?

På bergans egna hemsida hitttar jag bara trollhetta, och inte compact 3 eller glittertind 3
 
Byxa kan jag rekommendera ITAB's PackAway.

Har du de gamla? Jag har jackan och är supernöjd med den, men tyvärr görs det stället inte längre. Det ställ som säljs under namnet packaway nu är helt annat, både vad gäller modell och vattentålighet.

Här är gamla jackan.
https://itaboutdoor.se/t-p-packaway-jacka-2549.html
Och här är det nya stället, säljs bara i helt set tror jag.
https://itaboutdoor.se/t-p-packaway-regnset-7671.html

Vattenpelare 5 m, andasförmåga 5000g/m²/24 tim har sjunkit till 2 m o. 2000 g.
 
Jo men det är 3-p tält vi ska ha så trollhätta 3 blir det ju i så fall. Men glittertind hade ju bra pris nu så kanske det är smartare?

På bergans egna hemsida hitttar jag bara trollhetta, och inte compact 3 eller glittertind 3

Vet inte vad Glittertind är för modell, ser snarlik ut som Trollhetta men i annan färg (kan vara en modell som enbart tillverkas för Outnorth?). Måtten som anges är däremot lite olika mellan modellerna, dessutom anges olika mått i skissen för Glittertind 3 jmfrt med specen på Outnorths hemsida, ex längd 450cm vs 435 cm.
Vad gäller Compact är det en äldre budgetmodell som jag är osäker på om den tillverkas fortfarande (kan vara restlager (?), och i så fall ett tveksamt köp då PU-beläggningen åldras). Är du tevksam, kontakta Bergans så kan de säkert ge dig rätt information.
 
Det jag skulle gjort ifall jag hade börjat köpa på mig grejer för första gången, hade varit att investera i ett kvalitetstält direkt. Det mesta annat känns rätt subjektivt, men att ligga i ett tält som det regnar igenom, eller att ha stänger som spricker av kraftig vind, eller att ha ett tält som fladdrar så det inte går att sova o.s.v, det är inget vidare. Allt detta har jag varit med om hänt mig och/eller andra på turer jag varit på. Jag köpte ett Hilleberg Soulo till sist, och har skaffat mesh-innertältet också. Det är ett av de absolut bästa köp jag gjort. Deras kundservice är även utomordentlig. Riktig klass på allt då man handlar ett Hilleberg. Det finns säkert lika bra tält från andra dyrare märken, men har inte använt något av dessa. Tycker dock Exped Mira set mycket trevligt ut bland annat.
Det finns säkert de som är missnöjda med sina Hilleberg, men jag har då på mina vandringar aldrig träffat någon som varit det. Sen kan ju också HB gå sönder, fladdra, regna igenom, men det tycks ju krävas en del mer.

Så ja, min rekommendation är att ta en titt på HBs outlet.

Träffade på några som hade ett Bergans tunnel-tält för några veckor sedan, och det såg onekligen mycket fint ut, särskilt för det priset de betalat på XXL. Jag skulle dock hellre betala några tusenlappar mer :) Det är ändå ett av de absolut viktigaste skydd man har då man är ute. Andra grejer kan man klara sig rätt bra om en grej pajjar eller inte håller måttet, men tältet... Jaja, jag är bara helt frälst...

Tips: outdoorexperten har en kampanj just nu, så ni får 30% rabatt på tält till ordinarie pris. De har ett relativt stort utbud. Denna rabatt gå ut vid midnatt. De har också det Bergans tält du verkar intresserad av, såg jag nu. Samtidigt kommer det alltid nya kampanjer då och då. Kod: tälthelg
 
Senast ändrad:
De flesta av deras tält var dock redan nedsatta och då kunde rabatten inte utnyttjas. Men jag ska kolla mer på Hillebergs och se.

Hittade av en slump detta tält på rea, något som känner till det?

Fjällmark Kaitum 3p
Ett högpresterande 4-säsongs fjälltält med låg vikt

Fjällmark Kaitum 3P är ett mycket stabilt fjälltält med dome-konstruktion och dubbla kupolbågar i förstärkt aluminium. Väven är av högpresterande 205T rip-stop polyester med 75D och PU behandling vilket gör att det klarar 5000mm/vp utan att förlora sin goda andningsförmåga. Golvet är av kraftig 210D polyesterväv, helt vattentätt med ett vattenpelarmått på 10 000 mm. Väven har god andningsförmåga vilket motverkar kondens. Det finns även två ventilationsluckor i vardera tältöppning som går att reglera. Fjällmark Kaitum 3P är dessutom lätt att packa in/ut ur (även om man är tre personer) samt vädra ur tack vare identisk öppning i båda ändar.

Kort är Fjällmark Kaitum ett högpresterande fjälltält lämplig för lite tuffare turer och klimat.

Material (yttertält): 205T 75D polyester med ripstop, PU behandlat
Material (innertält): Andasmaterial, 190T polyester med ripstop
Material (golv): 210D polyester, PU behandlat
Vattenpelare (yttertält): 5000mm/vp, helt vattentätt
Vattenpelare (golv): 10000mm/vp, helt vattentätt
Tältbågar av aluminium
Mått: 372 x 150 x 110 cm
Sovyta: 217 x 150 cm (tre personer)
Förtält: 78 cm (två stycken, fram och bak)
Höjd: 110 cm
Vikt: 3450gram
 
Fjällmark Kaitum har yttertält i PU-belagd polyesterväv vilket är ett budgetalternativ jmfrt med silikoniserad väv. Inner- och yttertält är inte kopplade och reses samtidigt (fördel i dåligt väder och regn) vilket jag tycker är en nackdel i vårt klimat.
Jag är lite tveksam till om den angivna vikten är komplett tält (dvs inkl alla delar, markspik och packpåse). 3250g (vad jag kunde se på Fyndiq) känns lite baserat på denna typ av tält, 3-mans, materialspecifikationerna och 4 bågar. Hilleberg Saivo har en liknande design och storlek fast bättre material och väger komplett över 5kg.
 
Senast ändrad:
Jag hade ett fjällmark, tror namnet var Akka. Var ett 1-2 tält, och var väl helt ok, men det var också som smux påpekar så man inte reste inner och yttertält tillsammans, vilket kan komplicera saker och ting ibland. Jag skulle dock inte litat på det i fjällen eller andra miljöer med vanligtvis lite tuffare väderlek. För mellersta/södra Sverige däremot var det helt dugligt.

Jag skulle även vara lite tveksam till vad friluftsvaror skriver om vissa av deras grejer. Har dåliga erfarenheter av ett tält jag köpte därifrån som de påstod var fjälltåligt (visent järven), och vet även andra som har fått rent ut sagt riktigt dåliga saker. Min brorsa fick en sovsäck som dragkedjan gick sönder på första gången, så de skickade en ny, och den gick sönder direkt den med. De verkar sälja rätt dåliga grejer inblandat med sådant som är bra. De borde bara rensa ut en hel del grejer tycker jag.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg