Förfrysning. Vad göra?

Jag antar att tåstrumporna är något du använder för att slippa problemet med skavsår då du redan fått problem. Annars borde tåstrumpor vara mindre varma på samma sätt som en fingerhandske är mindre varm än en tummvante.

Själv kör jag med en tunn och en tjockare ullsocka. Ull har den fördelen att den värmer även då den är fuktig och 2 sockor minskar risken för skavsår.

Min syster har samma problem, hon förfrös tårna för åtskilliga år sedan och det har nog aldrig blivit riktigt bra. Så det är nog till att satsa på värme sulor och bra skor och strumpor.
 
Re: Hm?

Linny; sa:
Jag får ju vita tår och vita fläckar på fötterna nästan direkt jag är utomhus. Lite irriterande för man blir så handikappad
Tricket borde vara att kontra problemet med att fötterna känner sig utsatta för kyla, dvs det som får blodkärlen att reagera med att dra ihop sig. Mina händer reagerar som vid Raynauds, dvs vitnar plötsligt vid kyla eller liknande, typ om man gör illa fingrarna (slår sig på något när det är kallt ute etc). Då spelar det ingen roll hur mycket kläder jag har på mig: kroppen har bestämt att fingrarna kan offras för att rädda kroppen från kölddöden, och så sker.
Värmesulor och varma skor i den mån det är möjligt tror jag är tricket. Se till att inte samla svett i strumporna/sulorna/skorna; dvs byt strumpor och sulor regelbundet, kör antiperspirant på fötterna eller talk om så krävs.
 
Re: Re: Hm?

Strykarräven; sa:
..kroppen har bestämt att fingrarna kan offras för att rädda kroppen från kölddöden,

Det är två olika processer. Raynauds är kärlkramp och är lika oförklarlig som allergi. Reflexen som skall rädda kroppens kärntemperatur är en annan och den inbegriper inte samma kompletta avsnörpning av "bara" fingrar och tår som Raynauds innebär. Kärntemperaturreflexen begränsar blodflödet i betydligt större kroppsdelar, och då börjar strypningen närmare torson. Med Raynauds kan du ha fullt flöde in handled/fotled och ändå riskera cirkulationsskador i fingrar/tår.
 
sweden_faltboot; sa:
.. Annars borde tåstrumpor vara mindre varma på samma sätt som en fingerhandske är mindre varm än en tummvante.
Det är egentligen ett tvådelat problem: cirkulation och kyla. En redan dålig cirkulation gör att man inte kan upprätthålla värmen vilket drar ned cirkulationen ytterligare vilket kan leda till vävnadsskador. Den redan dåliga cirkulationen blir genast sämre om man dessutom utsätter den kroppsdelen för punktbelastningar. Genom att ge varje tå sitt eget lilla paket så kan man lindra den aspekten av problembilden.