Förberedelser inför Hajk (skola)

Hejsan!

Jag har fått i uppgift att presentera en 0-5 minuter presentation inför våran hajk med min idrott B grupp. Och jag fick i uppgift att söka och ta reda på fakta angående maten under en hajk.

Har sökt runt lite på internet och fastnade på den här sidan. Jag har dock svårt att sammanställa allt och ta fram dessa "typiska tips och trix" som behövs.

Så min fråga är om någon kan dra lite angående egna erfarenheter om vad dom ni haft med ut på hajk till frukost,lunch,middag t.ex

Sedan om det varit bra eller negativt är bara en fördel eftersom jag får reda på vad som funkar och inte funkar.

Skulle uppskatta detta då jag själv inte har någon aning vad jag ska ta med mig när vi ska hajka om 1,2 veckor.

Mvh
 
Mer info!
Hur ska ni bo?
Vad finns det för kokmöjligheter?
Hur ska ni ta er dit?
Hur många ska äta?
Kan alla äta allt?
Ska det vara lite festligt eller gäller det bara att stilla hungern?
Ska barnen laga maten?

Liiiite tajt med tiden kan jag ju tycka.
 
Mer info!
Hur ska ni bo?
Vad finns det för kokmöjligheter?
Hur ska ni ta er dit?
Hur många ska äta?
Kan alla äta allt?
Ska det vara lite festligt eller gäller det bara att stilla hungern?
Ska barnen laga maten?

Liiiite tajt med tiden kan jag ju tycka.
Vi ska dock bara vara ute 1-2 dygn typ, just därför vi har en teoretiskt del som är uppdelat i några grupper.

Men vi ska bo i tält
kommer ha tillgång till eld,spritkök,
mat i gruppvis så runt 2 personer per grupp
alla kan äta allt
stilla hungern mest
vi är 18 år så ja :p vi ska laga maten
 
Jag tycker att det vettigaste måste vara att utgå från vad ni skulle ätit om ni var hemma. Och sen får man så att säga gå igenom den maten och titta på om det fungerar eller inte och vad man eventuellt kan ha för alternativ.

I och med att ni ska ut om ett par veckor så är hållbarheten hos maten egentligen inget problem. Vill folk käka fil och flingor till frukost så lär det funka.

Generellt när det gäller friluftsmat så är det ju annars kylförvaring som inte fungerar särskilt bra. Och sen när man ska bära maten själv så vill man kanske undvika att bära på en massa vatten i onödan (vatten brukar man kunna hitta ute).

Sen får man ju fundera över tillagningen. På en spis har man fyra plattor/zoner, ett campingkök är oftast bara en låga. Ugn kan vara svårt, men det finns lösningar för mindre grejer i alla fall.

Annars har jag kört både helstekt fläskfile och chokladfundue på hajk så det finns liksom inga begränsningar på det viset.

Det handlar alltså mest om hur mycket man orkar bära och hur mycket tid man vill ägna åt matlagningen.
 
Vi ska dock bara vara ute 1-2 dygn typ, just därför vi har en teoretiskt del som är uppdelat i några grupper.

Men vi ska bo i tält
kommer ha tillgång till eld,spritkök,
mat i gruppvis så runt 2 personer per grupp
alla kan äta allt
stilla hungern mest
vi är 18 år så ja :p vi ska laga maten

OK, jag tog det som att du var lärare eller nåt.

Frukost är ju fil o musli givet.
Kolbullar är en upplevelse och man blir jädrans mätt.
Kebabspett kan man köpa färdiga i olika storlekar, jag har haft med 2-3kg och grillat över elden, man skär av vart efter och varmhåller i en panna i kanten av elden.
Pasta funkar alltid men är lite trist, likaså potatismos.
Grillad falukorv är inte så dumt.
Pinnbröd med pilsnerkorv i.
Annars funkar ju samma käk som hemma när det bara rör sig om ett par dagar och i hyfsat svalt väder.
 
Gör upp en plan för exakt vad ni skall äta till varje mål. Tänk på hållbarheten om ni tar med färskvaror. (vilket är smidigast och godast!) Jag hade nog valt att hålla det ganska enkelt, eftersom det är mycket runtomkring som är nytt (fixa tältet, köket, toabesök, ev. uppgifter osv) och då är det tråkigt om allt pajar för att man misslyckas med sin avancerade matlagning, eller märker att maten blivit dålig...

Till frukost kan man ta med müsli och fil/mjölk om man förvarar det rätt. Ett annat alternativ är att koka havregrynsgröt. Ni kan också nöja er med mackor, med smör (äkta smör i tät plastask häller bra) och hårdost eller smältost på tub (tex räkost) Oboy finns i småpåsar som man bara tillsätter vatten.

Korv och makaroner funkar bra till lunch/middag. Frys korven innan, så den tinar lagom tills ni skall äta den. Mät upp pastan hemma, så ni vet hur mycket som går åt. Ni kanske kan fixa småpåsar med ketchup från tex. McDonalds.

Lite jobbigare (om ni vill ha mer matlagning) men svårt att misslyckas med, och gjort på hållbara (men tunga) råvaror är korvgryta med ris. Hacka en gul lök, koka ihop med krossade tomater på tetra, ölkorv och en burk majs. Servera med ris som ni kokar på ett annat kök, eller så kokar ni riset först. Ta gärna snabbris.

Tänk ut hur ni skall laga maten och vilka redskap ni behöver.

Ta med lite mellanmål/snacks som tex. torkad frukt, nötter, choklad etc. Bra att ha om man är panikhungrig och inte ens har hunnit sätta upp tältet än...

Vad ni väljer att ta med beror på hur långt ni skall gå (ska man gå långt vill man inte bära mer än nödvändigt) och om ni har tillgång till vatten. Ska ni ända bära allt vatten kan ni ju ta med juice, blöt mat osv. Men om ni ska gå långt, och det finns vatten där kanske ni väljer frystorkad mat på påse.

Lycka till!
 
Det är ju också stor skillnad på om maten ska lagas i små matlag eller om man ska köra "storkök".

Att fixa ketchup på McDonalds är väl rätt meningslöst om det är en hel skolklass? De lär göra av med en flaska ketchup utan problem.

Men just att räkna lite på hur mycket man gör av med så man slipper bära med sig en massa hem är ju bra att tänka på. För det man får lov att bära hem igen har man ju burit med sig ut i onödan. (Utom soporna då, men de får man ju minimera genom att ta bort onödiga förpackningar.)
 
Gör upp en plan för exakt vad ni skall äta till varje mål. Tänk på hållbarheten om ni tar med färskvaror. (vilket är smidigast och godast!) Jag hade nog valt att hålla det ganska enkelt, eftersom det är mycket runtomkring som är nytt (fixa tältet, köket, toabesök, ev. uppgifter osv) och då är det tråkigt om allt pajar för att man misslyckas med sin avancerade matlagning, eller märker att maten blivit dålig...

Helt fel tänkt enligt mig (beträffande enkelheten). Att göra bra mat utomhus är en ren njutning, så satsa på lite roligare mat - det höjer stridsvärdet. Se till att träna på allt innan så att ni vet hur man sätter upp tält etc. så kan ni lägga lite tid på maten också. Snabbmakaroner, falukorv och ketchup från donken vore ju enormt tråkigt.

Men det gäller att göra det lite mer praktiskt precis som vissa varit inne på redan. Ingen ugn, inte fyra plattor, svårt att reglera värme... Olika grytor är fantastisk hajkmat.

Tips om ni ska ha pasta: Skippa snabbmakaronerna! Vid storkok häller man ner två kilo i en gryta och sen tar det tre minuter att koka upp - då har man skaffat sig makaronigröt som ingen vill äta.

Angående hållbarhet så är vi inne i den kalla årstiden så det är egentligen inget större problem. Men många varor kan man frysa i förväg, tex. köttfärs - så kyler det kylvarorna och har tinat lagom till middan dag 2.
 
Har ett enkelt recept

Har ett enkelt recept. Hoppas det kan komma till nytta.
/Helena
www.traneving.se

Wokade Nuldar med kött - 2 personer

200 gr Nudlar
1 st Gullök
2 klyftor Vitlök
1 krm Mald ingefära
400 gr Wookgrönsaker på burk
400 gr Kött på burk (typ kalops)
4 msk Matolja
0,5 tsk Chilipulver
Salt & Peppar

(Blanda alla kryddor i förväg hemma, förvara i en påse eller liten burk)’

Tillagning
1. Skala o hacka gul lök
Skala och finhacka vitlök
2. Koka nudlar enligt förpackning
3. Fräs lök, vitlök, ingefära och wokgrönsaker tills de fått lite färg.
4. Tilsätt kött och krydda med chilipulver, salt o peppar.
5. Häll i nudlarna. Woka under omrörning några minuter.
 

Bilagor

  • Wokade Nudlar 2.jpg
    Wokade Nudlar 2.jpg
    60 KB · Visningar: 1,887
Hajkbomb

är en klassiker.

Lite av varje i ett folieknyte i glöden. Finns säkert recept på nätet.

Frukost havregrynsgröt för de som gillar det annars fil och flingor. Mycket mackor. Soppor till lunch. Pasta och köttfärssås. Köttfärssåsen enklast att ta med fryst hemmifrån.

Efterrätter är trevligt ute. Typ äppelkompott eller fruktsallad är bra. Grillade marschmallows osäker på stavningen.

Thure
 
Helt fel tänkt enligt mig (beträffande enkelheten). Att göra bra mat utomhus är en ren njutning, så satsa på lite roligare mat - det höjer stridsvärdet. Se till att träna på allt innan så att ni vet hur man sätter upp tält etc. så kan ni lägga lite tid på maten också. Snabbmakaroner, falukorv och ketchup från donken vore ju enormt tråkigt.

Men det gäller att göra det lite mer praktiskt precis som vissa varit inne på redan. Ingen ugn, inte fyra plattor, svårt att reglera värme... Olika grytor är fantastisk hajkmat.

Tips om ni ska ha pasta: Skippa snabbmakaronerna! Vid storkok häller man ner två kilo i en gryta och sen tar det tre minuter att koka upp - då har man skaffat sig makaronigröt som ingen vill äta.

Angående hållbarhet så är vi inne i den kalla årstiden så det är egentligen inget större problem. Men många varor kan man frysa i förväg, tex. köttfärs - så kyler det kylvarorna och har tinat lagom till middan dag 2.

Eftersom han skrev att han inte visste vad _han_ skulle ta med sig, och att de skulle laga mat två och två, så utgick jag från det. Sedan visste jag inte vad de hade för matlagningsvana. Är de redan duktiga på att laga olika rätter så kan de ju så klart välja mer avancerade rätter! (borde kanske ha frågat det, och inte utgått från någon schablonbild av 18-åriga killar! *s*)
 
Blåbärssoppa och Varma Koppen med smörgås är underskattat som frukost-lättmål. Vill man inte ha med smör så funkar messmör på tub lika bra på mackorna. Potatismos kokt på äkta havsvatten och Bullens pilsnerkorv öppnad med Mora 2000 och värmd direkt i burken är en verklig klassiker annars. Undvik dock att koka te på havsvatten för det smakar fan.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
avslutad130206 Mat inför långtur Friluftsmat 28

Liknande trådar