Fastpacking i Sarek (rapport)

Jag är nu precis tillbaka från ett till 80% regnigt och närmast 100% blött men som vanligt också otroligt vackert Sarek, där jag fastpackat mig fram under fem dagars tid med en (från början) packning på strax under tio kilo. Här kommer några intryck, med fokus på snabbvandringsaspekterna.

Att snabbvandra i Sarek var som väntat betydligt mera strävsamt än ‘vanlig’ fastpack längs en markerad och upptrampad led. Det var ju tydligt redan från tidigare, mera traditionella, Sarekvandringar. Trots det måste jag erkänna att omfattningen av hur mycket svårare det var att ta sig fram med något som liknade hastighet längs den rutt jag kom att välja förvånade mig. Jag gissar att en del av detta kan förklaras med att min tidigare sträckning (längs Rapadalen och Ruothesvagge) är förhållandevis lättrampad då den innehåller en relativt stor andel sträckor där kombinationen av renar och mången vandrare skapat tydliga stigar längs dalarna. Nu valde jag mindre välbesökta områden och avslutade runt det ganska svårtrampade Pårtemassivet. Dessutom misstänker jag att min vandringstakt redan vid förra resan låg ganska nära den kombination av rimligt bekväm och säker långsiktig framfart min ‘inre mätare’ stämt av, och att jag vid denna, trots en klart mycket lättare packning, inte rörde mig så enormt mycket fortare. Det var helt enkelt för mycket buskar och stenterräng och andra hala eller riskabla underlag med begränsad framfart för att min gångtakt skulle öka drastiskt.

Nå, hur det än var med den saken så slutade det med att jag när resan var klar hade snittat ganska precis tre mil om dagen, och då är också en tur till en 2000-meterstopp inberäknat i detta. Så i relation till min målsättning, som låg mellan 3-4 mil per dag, får det väl anses godkänt. Jag lyckades åtminstone chocka de få medvandrare jag mötte vid Sareks randområden (väl inne i Sarek mötte jag en (1) person på hela tiden) med hur liten packning jag hade, vilket ju också var ett slags delmål: “men du kan väl inte vandra i Sarek med den där säcken?” Vad gäller framfartsmetod så var det nästan uteslutande gång som gällde, med undantag för färdvägarna in och ut ur Sarek, då det var spårat och då jag sprang en hel del vid ankomst. Jag försökte till en början springa en del vid de lättvandrade hedportionerna inne i dalarna, men det var som att min kropp hela tiden gav signaler om att det inte var det mest energioptimala sättet att ta sig fram i terrängen, och jag återgick snart till gång (om än snabb-) igen.

Intagsmässigt så slutade det med att jag tog med mig torrmat för tre måltider om dagen, och därutöver min egen kombination av jägarsnus - med 80% nötter och 20% nonstop för viktminimeringens skull. (Bixitkex letade jag förgäves efter tyvärr, jag vet inte var de tagit vägen.) Jag hade också med mig ett rör med energidrycksbrus att slänga i drickat när det var extra segt, samt en resorbranson om två tabletter per dag. Det visade sig vara en ganska lyckad kombination, på det stora hela. Tyvärr var det alla dagar utom en för regnigt väder för att en lunchrast med uppvärmd mat skulle göra mer nytta än skada, så det slutade med att jag ‘återföll’ till min ursprungliga plan med ‘lagad’ mat där jag slagit läger, dvs frukost och middag.

Målet att få i mig tillräckligt mycket mat under vandringen tycker jag att jag lyckades med fullständigt, skulle jag vilja påstå, och det tillskriver jag en ganska rigid disciplin. Jag hade delat upp mitt jägarsnus i portionspåsar, och varje timme skulle en halv sådan gå åt, vare sig jag var sugen eller inte. I början var det som alltid hur enkelt som helst med detta, men ju längre dagen gick, desto mindre kunde jag lita på min ‘inre magklocka’. Då var heltimmesregimen räddningen: visade klockan på hel, då var det bara att käka, även om nötterna stod mig upp i halsen. Till middagen hade jag alltid någon chokladfet efterrätt (min barndoms kärlek till de där små paketen Nöt-creme fick sig äntligen en revival).

Som väntat var det inte helt lätt med vätskeintaget, då jag ofta upplever att jag får ont i huvudet om jag dricker för mycket, inte bara om jag dricker för lite. Men resorbtabletterna gjorde här underverk (gissar jag). En resorb under förmiddagen och en under eftermiddagen såg jag alltid till att ta, och det var ytterst sällan jag drogs med huvudvärk under någon längre tid.

Så, det var min Sarekresa, sett ur ett fastpack-perspektiv. Låt mig avslutningsvis säga något om att fastpacka i Sarek i relation till mer ’vanlig’ vandring. Jag gick nu med tio kilo på ryggen när resan började, och det är förstås enormt skönt för hela kroppen att slippa mervikten förknippad med en traditionell resa. Rent praktiskt var det också rätt härligt att kunna bestiga Pårtetoppen med hela packningen utan problem, och ta en annan väg ner, snarare än att sätta basecamp och tvingas ge sig tillbaka till samma ställe. Sånt gav en härlig frihetskänsla. Jag rörde mig lätt och utan de småkrämpor vid axlar och höft som jag ofta får när jag bär större packning. Allt detta är på pluskonto. Glädjande nog kunde jag också röra mig utan att få några större benrelaterade problem. Vaden krampade när jag gjorde ett bäckhopp för mycket andra dagen, och jag fick landa på andra foten vid mina hopp ett tag, men det var nästan det enda.

Fötterna höll också helt och hållet, trots att de varje kväll när strumporna åkte av såg ut att aldrig mer bli sig själva. Likväl var de tillbaka till sitt forna jag varje morgon när de gosiga nattstrumporna avlägsnades. Jag tillskriver detta den gångtakt som Sarek ‘tvingade fram’ — löpning under lång tid brukar ju slita betydligt mer. Vildmarksupplevelsen då? Blir det inte mindre av den när man rusar fram, tror jag många frågar sig. Ja, i någon mening är det förstås så, om man tänker på möjligheten att studera djur- och växtlivet. Det är klart att den som står stilla och väntar ser mer. Men vad gäller den där storslagna upplevelsen av bergen och dalarna och naturen i stort, så är det ju något som slår emot en hela tiden, och där tycker jag inte man kan säga att jag upplevde mindre än förr. Det blev fortfarande mer foton än man orkar mer att redigera.

Men det fanns minus. Det största (och ja kanske det enda när jag tänker efter, men det var ganska stort) för min del stavas ‘kalla blöta fötter.’ Mina trailskor var blöta från första steget till sista, och har väl inte torkat än. Det visste jag ju från tidigare, mer sydliga fastpackäventyr. Naturen är helt sanslöst blöt. Men vattentemperaturen på Sörmlandsleden och i Sarek en regnig dag är inte densamma, och jag var kall om fötterna alltsomoftast. Inte hela tiden, och aldrig så mycket att jag var rädd att förfrysa dem. Men helt klart så mycket och ofta att det påverkade komforten. Av mina fem dagar i Sarek var det en dag med strålande sol, och då mindes jag plötsligt hur det kändes med varmt blött istället för kallt blött. Underbart. Men då var plötsligt snön mycket kallare, eftersom solen smälte ytan så att det var som att vada i glaciärbäcken hela tiden. Och fyra av dem dagar var (till största delen) regniga, och då var det blött precis överallt. Bara på (de hala) stenområdena fick strumporna värmas ifred.

Så inför nästa fastpack till Sarek måste jag ha en lösning på fotfrågan. När jag börjar välja stenområden — de man vanligtvis undviker — för att slippa frysa i blötsnön vet jag att något inte är helt rätt. Jag trailspringer nästan alltid i ett par ylletrumpor, för de både värmer och ventilerar bort vattnet. Jag hade också Sealskinz som var tilltänkta för storvaden, och som jag tänkt vandra i om det blev för kallt i bara ylle. Men inget fungerade tillräckligt bra. Sealskinzen tog förstås in vatten de med, om än lite långsammare, och ventilerade så mycket sämre att jag övergav dem ganska snabbt som annat än vadstrumpor. Det jag tänker prova på härnäst är förstås Neopren, något jag aldrig tagit till förut. Kan jag snabbvandra dag ut och dag in i ett par sådana, och vara blöt men varm, så är saken biff. Men det återstår att se.
 
Tack för din berättelse.

Det låter jobbigt det där med blöta fötter. Blött + varmt i neoprensockor, blir man inte rätt ångkokt då?

Jag cyklade en vecka i blöta goretexskor en gång. Jag fick riktiga zombiefötter då, men då behövde jag åtminstone inte gå på fötterna, jag kan tänka mig att det skulle kumna bli mycket värre under vandrong.
 
Fantastiskt, 3 mil om dagen i Sarek är imponerande.
Det är ju svårt att löpa i den terrängen, att få många effektiva timmar med gång är en bättre strategi där.

Grattis till en fin tur och tack för rapporten.
 
Vet du nånstans man kan få tag i tejpade neoprensockar?
Är själv på jakt efter ett par.

Titta i någon online surfshop, surfare och bodyboarders använder neoprenskor och sockor med bra kvalité.
Hade många (tunna och tjockare) neoprenskor som håller fötterna väldigt torra, även när man surfar i flera timmar.
 
Jag är nu precis tillbaka från ett till 80% regnigt och närmast 100% blött men som vanligt också otroligt vackert Sarek, där jag fastpackat mig fram under fem dagars tid med en (från början) packning på strax under tio kilo. Här kommer några intryck, med fokus på snabbvandringsaspekterna.

Skulle vara kul att se nån bild från turen, gärna med lite ryggsäck och utrustning.
 
Skulle vara kul att se nån bild från turen, gärna med lite ryggsäck och utrustning.

Absolut. Jag har planer på en lite mer utförlig reseberättelse med navelskådande utrustningsanalys, men en familjesemester har kommit emellan så den får vänta. Men några bilder borde jag väl kunna åstadkomma:

Utrustningen i sin 9,5 kilos härlighet samt några bilder som är tänkta att illustrera hur dimman låg tät men ändå en dag sprack upp!
 

Bilagor

  • The Pack.jpg
    The Pack.jpg
    75.5 KB · Visningar: 2,052
  • IMG_1610.jpg
    IMG_1610.jpg
    57.4 KB · Visningar: 2,051
  • IMG_1625.jpg
    IMG_1625.jpg
    10.6 KB · Visningar: 2,030
  • IMG_1638.jpg
    IMG_1638.jpg
    56.7 KB · Visningar: 2,045
  • IMG_1715.jpg
    IMG_1715.jpg
    56.1 KB · Visningar: 2,040
  • IMG_1821.jpg
    IMG_1821.jpg
    63.9 KB · Visningar: 2,057
Och så ett par bilder till som inte fick plats:
 

Bilagor

  • IMG_1687.jpg
    IMG_1687.jpg
    167.9 KB · Visningar: 2,021
  • IMG_1742.jpg
    IMG_1742.jpg
    80.5 KB · Visningar: 2,031
  • IMG_1847.jpg
    IMG_1847.jpg
    59.1 KB · Visningar: 2,040
  • IMG_1888.jpg
    IMG_1888.jpg
    57.8 KB · Visningar: 2,023
Fint! Det är ju så sabla vackert i Sarek! Ska ta mig dit igen :) fin utsikt från Pårte, de gamla husen, är det de som ligger i Pårte?

Mvh Malin

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
 
Fint! Det är ju så sabla vackert i Sarek! Ska ta mig dit igen :) fin utsikt från Pårte, de gamla husen, är det de som ligger i Pårte?

Ja det där är resterna av Pårtetjåkkå observatorium, som uppsalameteorologen Axel Hamberg lät uppföra på tidigt 1900-tal. Den ligger på platån – som också kallas observatorieplatån – precis före den sista bestigningen till Bårddetjåhkå (alltså Pårtetoppen), på 1830 m. Stigningen till 2005-meterstoppen ser du i bakgrunden.

Det på bilden ovan är gamla meteografer, men den röda tingesten du ser på bilden jag bifogar nedan är själva stationen, som hölls bemannad för att sköta meteograferna (dessa var egentligen automatiska urverksliknande saker, men det bildades för mycket frost så de var tvungna att ha stackars studenter internerade där över vintern, ett arrangemang som höll i sig tills att en av observatörerna omkommit i ett försök att återvända till toppen med proviant när maten tagit slut under hösten 1917).
 

Bilagor

  • IMG_1850.jpg
    IMG_1850.jpg
    65.5 KB · Visningar: 1,834
Är det en Ultimate Direction Fastpack 30 du har på ryggen?
Jag har 20-litaren, men den väntar fortsatt på seriösa turer.
Hur upplevde du att den fungerar?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Totteman Det gamla Sarek Fjällvandring 40
Onesport Ruttförslag ensamvandring Sarek Fjällvandring 18
GenomsnittligSarekLängtare Vandring på Bårddejiegna/Pårtejekna? Fjällvandring 15
GenomsnittligSarekLängtare Suorva-Stora toppen Sarek-Suorva Fjällvandring 8
jaguaren Söker input Sarekvandring 13-20/9. Suorva-Álgajávrre-Kvikkjokk eller Kvikkjokk-Njoatsevagge-Sarvesvagge-Lullihavágge-Kvikkjokk Fjällvandring 8
olably Sarek Fjällvandring 2
Materialaren Sökinsats i Sarek efter försvunnet par Fjällvandring 194
GenomsnittligSarekLängtare Kvikkjokk-Bårddetjåhkå-Kvikkjokk 2025 Fjällvandring 23
Merckx Pass 1425 i Sarek Fjällvandring 5
Elvah Standárjåhkå mellan Alep och Lulep Várddo Fjällvandring 0
Wotan88 Sarek Suorva till Kvikkjokk. Fjällvandring 2
Materialaren Den Stora tråden om Tielmavadet Fjällvandring 21
readyeddie Avstickare in Sarek från kungsleden (behöver tips) Fjällvandring 3
LejonetFrånNorden 100 km, 20 tim - Kvikkjokk, Taraluoppal, Pårte, Kvikkjokk - 28/6 Fjällvandring 0
oskar_thulin Söker vandringskompis till Sarek-tur i mitten av augusti Fjällvandring 8
Hankster Ligger länsstyrelsens roddbåtar mellan Aktse och Laitaure i vattnet än? Fjällvandring 5
Mapalon Sarek antal reservdagar. Fjällvandring 18
Pohman Sarek kamvandring Fjällvandring 0
erika79 Fjällvandring i Sarek hösten 2025 Fjällvandring 5
Wotan88 Reseplanering: Sarek-tur sep-okt Fjällvandring 16
RosalieK Hur svår är vandringen aktse till skierfeklippan? Fjällvandring 6
kjpil Fjällvandring med barnen i Sarek Fjällvandring 12
Materialaren Vandringsbetraktelser i relation till Kvenslers ’Sarek’ Fjällvandring 3
OscarT Tältplats nära Nammasj Fjällvandring 0
Moga Sarek 12 dagar med stopp halvvägs för proviant? Fjällvandring 9
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
apkungen Bestiga nordtoppen i Sarek norrifrån Fjällvandring 3
553344 Frågor om Sarek- och padjelanta-tur med bla Álátjåhkkå Fjällvandring 7
mikael.johansson Platån mellan Jågåsjgaskajiegna och Oarjep Oalgásjjiegna Fjällvandring 15
kjpil Fjällvandring genom Sarek med små barn Fjällvandring 20
Gupta2 synpunkter på Sarekvandring Fjällvandring 18
Merckx Sarek II Fjällvandring 3
Merckx Sarek Fjällvandring 0
kmsellin Status i Sarek just nu.. Fjällvandring 5
Materialaren Upphittad Garmin-enhet i Sarek Fjällvandring 13
Pohman Sarek helikopter ut o in Fjällvandring 19
Stignötaren Går det att passera genom Akkavagge i Sarek utan glaciärvandring? Fjällvandring 3
HellenS Vandra själv i Sarek augusti Fjällvandring 4
Pohman Västra Sarek rutt Fjällvandring 20
WilliamGurebo Temperatur i Sarek på sommaren? Fjällvandring 6
rb Vandring i Sarek med barn Fjällvandring 6
Kvark Film: Sarek i slutet på augusti 2021 Fjällvandring 13
Piotr13 The smell of the swamps in Sarek Fjällvandring 9
kmsellin Fotografering Sarek - Höst Fjällvandring 14
kmsellin Sarek höst 2021 Fjällvandring 16
fowwe Hur förändras Sarek när det blir besöksexplosion? Fjällvandring 29
Mumfi Feedback på två turer (Salto-Salto via Sarek, Abisko-Nikka utanför KL) Fjällvandring 3
Sverigesnationalparker.nu Vatten och snöläge i Sarek aug 2021 Fjällvandring 2
kmsellin När lyfts broarna bort i Sarek i år - 2020? Fjällvandring 4
tholedo Sarek Ritsem-Saltoluokta Fjällvandring 13

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg