Det kan möjligen vara så, även om jag inte riktigt vet hur Eniro hanterat data för att få tjänsten att fungera. Ett ganska vanligt förfarande om man vill visa storskalig information i en mindre skala är att filtrera bort 'onödiga' punkter längs linjer, och möjligen har Eniro gjort detta. Men det är bara gissningar.Stämmer det jag tycker mig se på Eniros kartor, nämligen att om en väg är utsatt både i terrängkartans kommunikationsskikt och i fastighteskartans transportskikt så är noggrannheten större i det senare?
Lägesnoggrannheten på informationen i Fastighetskartan är densamma i grunddata. Här sker ingen filtrering, utan all geometri är i stort sett oförändrad. Vissa bearbetningar mellan grunddata och tillhandahållandesystem kan visserligen påverka enskilda mätpunkters lägen, men det är då mer fråga om att se till att ytbegränsningar är matematiskt slutna och inte 'läcker'.Följdfrågan bir naturligtvis huruvida även fastgighetskartans transportskikt är en kvalitativt nedgraderad och kvantitativt reducerad version av en ännu större databas?
Det finns ingen samlad databas med storskaligt material. Det mest storskaliga med någorlunda täckning (flera kommuner eller län) är Lantmäteriets grunddata för Fastighetskartan, vilken innehåller ett antal skikt, där vissa av dem uppdateras i samverkan med kommunerna, främst inom tätorter. Kommunala data är i första hand fastighetsgränser och byggnader, där man ofta använder terrester mätning eller DGPS vid inmätningen, vilket ger hög kvalitet.Hur ser det ut i alla basers moder?
Nej, de har de sannolikt inte köpt topografiska data från Lantmäteriet. Vid större projekteringar brukar konsultföretagen ofta låta flygfotografera från låg höjd och göra en fotogrammetrisk mätning över det aktuella området (med litet marginal).K-konsult måste rimnligen ha köpt informationen från LM, de kan inte rimligtvis ha kostat på heltäckande uppmätning femhundra meter bort från intresseområdet.
Vid vägbyggen är det då enklare att höra massberäkningar för schaktningar och utfyllnader, och vid planering av bostadsbebyggelse får man bättre underlag för planering av ledningsnät och annat. Alla vill väl att avloppsledningarna lutar åt rätt håll? Lantmäteriets höjddata duger inte till detta.
Möjligen från en enskild kommun, om de har rutiner för leverans av data från den egna primärkartan, som i regel är mycket mer detaljerad än Lantmäteriets databaser. Primärkartor tas i regel fram över de områden där kommunen har en detaljplan, vilken i första hand tas fram över och i närheten av tätorter.Finns sammanhängande uppmätningar av nivåer, vägar mm av större områden som kan köpas?