Får man göra upp eld i ex. kebnekaise området eller sarek?

Ja, jag vet inte om du har fjällbjörk och dvärgbjörk i trädgården eller ej. Du kan läsa hur mycket som helst om du inte vill köpa eller låna Y Ryds bok eller testa själv för den delen. "Dvärgbjörken är utmärkt att elda med. Även som färsk brinner den bra. " http://www.slojdeniskogen.se/traden/bjork/

Jag vill bara återknyta till ditt första inlägg igen, "dessutom tämligen värdelöst eftersom färsk ved inte brinner". Det är mest det där tvärsäkra uttalandet jag vill åt. Det är ju en felaktig generalisering, men du verkar vilja fortsätta att tråckla in det i olika skrivningar och toppar med insinuanta personangrepp om mig och mitt friluftsliv. Inte OK enligt mig.

(nej, det är inte jag som satt upp slöjdsidan idag)

Det där med "brinner bra" innebär alltså inte att den kolar och försvinner pga underliggande glöd utan den fattar verkligen eld och brinner. Det som jag sett med egna ögon massor av gånger verkar inte dina teorier stödja och jag kan inte göra mer för att övertyga dig än hittills skrivet. Fred.
 
Personangreppen och öldrickandet känns nog som du får ta eget ansvar för, jag vet inte vad som fick dig att dra in det i diskussionen?

Dvärgbjörk ska vidare inte blandas ihop med fjällbjörk.

Min mening du citerade kanske blir tydligare om du inte klipper den, det inleddes ju precis som i trådstarten med "kapa träd". Jag betraktar ju inte dvärgbjörken som träd utan ris. På den tomt och mark som finns i de marker som är aktuella, så finns både-och, och riset (dvärgbjörken) har brunnit utmärkt varje gång vi röjt på tomten, särskilt om man börjar med att elda det torraste av den. Därmed inte sagt att jag tycker att dvärgbjörk är särskilt lämplig ved för turister på fjället.
I trädgården hemma i 08-land finns förstås vare sig dvärg- eller fjällbjörk, och återigen tror jag att det är du som står för insinuationerna.

Jag påminner återigen om att det var du själv som bekräftade att det tog en kvart innan råbjörken börjar brinna, och som jag tidigt påpekade så är det däri det värdelösa ligger enligt mig. Krångla inte till det mer än så, så är det väl vid det här laget utrett vad vi är oense om.
 
Puh. Men det där stämmer ju inte, här kommer hela citatet. "Kapa träd för att elda är ju utöver att det är olagligt dessutom tämligen värdelöst eftersom färsk ved inte brinner.". Jag har eldat fjällbjörk och Yngve Ryd har intervjuat samer som använt björk i alla tider för eld. Väntar bara på en generalisering om att det är onödigt med eld också.

Förtydligande:
Eftersom det kan ta 15 minuter innan en grövre rå björkklabbe börjar brinna för egen maskin så rankas rå fjällbjörk som värdelös ved enligt Mezzner. Det blev väl rätt nu? Gäller det också oavsett om man inte har annan ved att tillgå?

Om man vill ha en eld eller verkligen behöver en eld så är det bra att veta att fjällbjörk brinner bra även när den är färsk och nyhuggen. Till skillnad från t.ex. tall som har helt annan struktur som bl.a. gör att vattnet inte snabbt kokar ur ändträet. Dvs. att elda rå tall är ingen hit. Det är väl bra kunskap? Eller motsäger du dig det också?

Jag bjuder på ett par citat från boken Eld av Yngve Ryd. I den boken har han intervjuat minst åtta samer, födda på 10- och 20-talet, som verkat i fjällen under långa tider.

I inledningen kan man läsa:
"Levande råa björkar och videbuskar är vardagsved i fjällen. Träet är blött men brinner likväl med hetta och ger långlivad glöd"

I kapitlet Råbjörk står det såhär:
"Råved finns alltid till hands. Björk och flera olika slags vide brinner bra fast de är råa. Med rå menas att trädet lever när det fälls och att det eldas genast, utan föregående torkning. All fukt som finns i det levande trädet är kvar i veden då den eldas. En mycket viktig fördel med råbjörk och råvide är att de ger betydligt mer långlivad glöd än om torr björk eller vide eldas. När man flyttar med tältkåta blir det naturligt att elda råved, det är ved som alltid finns till hands var man än hamnar.

Ingen särskild tändved behövs för att få eld på fjällbjörkar. Men råbjörk kan aldrig tändas genom att man hugger klabbar från stammen och spånar med kniven, som en eld av torrufra kan tändas. Till tändved används björkens eget ris, som tänds med näver. Närmast nävern läggs de tunnaste ristopparna och de torrkvistar som går att hitta, och till sist när grenarna brinner ordentligt kan klabbar från stammen läggas på."

PS. Boken är verkligen bra och är en solklar present eller julklapp till alla som är ute i skog och mark och gillar att sitta vid elden med svartpannan. Rekommenderas! http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127107507

Jag har boken själv och har köpt en till farsan som också fick Timmerhästens Bok eftersom han jobbat med häst i skogen när han var ung på 40-talet. Det är ingen bok man sträckläser utan man kan läsa lite då och då och lära sig saker om bland annat det som debatterats här idag.
 
Senast ändrad:
Det är ju knappast raketvetenskap det du refererar till, och jag vidhåller den uppfattning som du nog också fått klar för dig, rå fjällbjörk är värdelös som ved - i det sammanhang som gällde. (Det betyder inte att jag säger att den är omöjlig att elda.)

De turister som ska till Kebnekaise, kommer inte att ha tillgång till den, och den är dessutom svårtänd. Med svårtänd menar jag just det som du/Yngve Ryd beskriver. Eldandet som samer möjligen ägnat sig åt i urminnes tider, blir ju inte det mest lämpliga för en turist bara för att det enligt din bok existerat.

I björkskog ligger för övrigt alltid små fina riskvistar överallt på marken under björkarna, det går fort att samla mycket sånt ris, och det går att tutta på med direkt med tändstickorna eller med en liten snutt löst näver om så önskas. Tror det vore bättre att råda turister att använda detta än att ge sig på upprättstående träd. Att få grilleld är däremot svårare med sånt man hittar löst.

Jag försöker för sista gången vara tydlig med det inlägg jag ursprungligen skrev, sakerna gäller i sitt sammanhang och inte i teoretiska resonemang eller för den som avser att bryta mot lagstiftningen:

Rå björk är värdelöst såtillvida att det kräver en annan brasa innan det börjar brinna, vilket ofta är till nackdel för den som vill göra en rasteld. Annan (torr) ved är därför bättre. Om rå björk är det enda som finns - så är det tyvärr ändå så att man inte får elda den, varför den alltjämt är värdelös - även om den går att elda upp om brasan är stor nog.

Att elda en större brasa på fjället blir i praktiken mycket svårt om man ska hålla sig till bestämmelser och lagar. (TS undrade ju faktiskt vad man FÅR göra.) Jag rekommenderar därmed inte fjällturister att räkna med att de kan elda på fjället i allmänhet.
 
Du borde bli politiker om du inte redan är det. Du behöver inte skriva att jag "nog fått saker klara för mig" för då kommer jag att skriva att du "nog inser att du var för kategorisk utan att ha på fötterna i ärendet och nu har fått kämpa hela dagen för att rädda upp det". Jag skulle tro att andra läsare också tolkar dina skrivelser på liknande sätt som jag gör.

Du verkar anse att även rå fjällbjörk brinner dåligt och är svårt att få fyr på och det stämmer inte riktigt med verkligheten. Vattnet bara sjuder och ångar ur ändträet när man lägger en klabbe på brasan och det tar sig rätt snabbt. Är det inte en jättegrov gren eller klabbe så kan det ta fem minuter istället för 15. Jag tycker att du nu fyller på med en mängd disclaimers och bakomliggande orsaker till varför du skrev att det var värdelöst. Fjällbjörk brinner varken sämre eller bättre om man är turist eller same. Turister får ju inte elda fjällbjörk så då förstår jag inte ens varför du dessutom fyllde på med att rå ved är värdelöst (vilket ju inte stämmer). Ingen kan veta om TS hade tänkt sitta uppe hela natten eller bara göra en liten minibrasa för att komma undan myggen en stund. Det står ju inte. För mig är en brasa i regel något som brinner längre än att bara koka kaffe. Och ska man koka kaffe finns det hela avsnitt i boken om hur samerna gör med vide. Tack för god match.

Nu blir det skjutbanan en stund så man är i form till ripjakten.
 
Man behöver inte en annan brasa utan man gör som man alltid gör och börjar med näver, torrkvistar och mindre grenar och lägger grövre ovanpå. Det är inte någon raketvetenskap och man kan tom vara "turist" för att klara av det. Vad nu turist är, det är vi väl alla som inte är samer när vi är uppe i fjällen kan jag tycka. Inte behöver man i regel vara någon slags överlevnadsexpert för att få igång en eld.

Rå björk är värdelöst såtillvida att det kräver en annan brasa innan det börjar brinna, vilket ofta är till nackdel för den som vill göra en rasteld. Annan (torr) ved är därför bättre. Om rå björk är det enda som finns - så är det tyvärr ändå så att man inte får elda den, varför den alltjämt är värdelös - även om den går att elda upp om brasan är stor nog.
 
Det är klart att vi alla är turister på fjället, jag tycker nog att de flesta av samerna är det också.

Men du har rätt, det är inte svårt att elda och man behöver inte läsa böcker eller vara same för att klara det.

Har förresten blivit bjuden på kokt kallrökt harr av Ivan P. vid Tjoultapakte, och han visade engagerat hur han eldade i rökkåtan, han tände eld med torr(!) björkved, och lät sen halvruttten björk pyra för rökningen, minns inte om han hade nåt annat. Risken är dock stor att han inte läst boken...

Det var ju lite synd att du ytterligare en gång var tvungen att uttala dig om hur du uppfattar mig som person (dvs politikerämne), jag förstod det tidigare som att du ogärna ville blanda in insinuationer och personliga angrepp i en så okomplicerad diskussion. Vill du diskutera min karriär eller mina alkoholvanor kan du väl göra det i ett pm.

Jag bjuder dig förresten på sista ordet - eller hur många inlägg du nu önskar avsluta med.
 
Så länge inte någon inte försöker sig på rå fjällbjörk för det går teoretiskt-lögn-i-helsike inte att elda. Åter från skjutbaban, nu får riporna det kämpigt i slutet av månaden och förhoppningsvis slipper man surt blängande Vorsteh eller Klein Münsterländer pga bomskott. Tack för sista ordet, det blev en liten följetong idag men omöjligt att inte kontra.Skädda vs. roder eller vargdiskussion, eat your heart out.

Men du har rätt, det är inte svårt att elda och man behöver inte läsa böcker eller vara same för att klara det.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Elinpotatis Klövjeväskor till hund - får man vad man betalar för? Fjällvandring 10
kikkit Var får man tälta?... + andra nybörjarfrågor! Fjällvandring 21
Nils Petter Jotunheimen, vad får man absolut inte missa? Fjällvandring 0
Jockemeister Sarek, vad får man inte missa? Fjällvandring 42
edgepal Hur får man fjällerfarenhet? Fjällvandring 61
Frederique Hur får man bort Compeedkladd från strumporna? Fjällvandring 2
Cuba Cola Hur får ni telefonbatteriet att räcka? Fjällvandring 20
Hemiume Vad får vi inte missa? Sarek, Padjelanta, stora sjöfallet, abisko? Fjällvandring 6
carl-fredrik Hur får ni ut fukten ur er Platypus? Fjällvandring 12
luffsarbjörn Får Fiskflyg flyga i Pastavagge? Fjällvandring 9
Ljung_dalen Nu får vi veta hur långt vi gått. Fjällvandring 16
Vonsan Vad är det som får Dig att fortsätta? Fjällvandring 54
anders jensen Var får bilen stå nära Storulvån / Sylarna? Fjällvandring 10
Mopsy Wått & Torrt får konkurrens Fjällvandring 0
bennyborgh Turist- & friluftsminister - när får vi det, Göran? Fjällvandring 16
fonkymon Hur når man högfjäll i Sverige? Fjällvandring 13
Tobbe C Försvunnen man Kebnekaise / Nikkaluokta Fjällvandring 16
Consultra Fjällstationsvandring (Helags-Sylarna) i september - vill man ha med tarp? Fjällvandring 16
Christoffer S Regnkläder - Vattenpelare och vad man kan behöva tänka på Fjällvandring 13
Lappkattfot Ställen där man kan hitta någon att vandra med? Fjällvandring 4
packåsna Kan man förlita sig på STFs platsgaranti Fjällvandring 10
H.P Ska man köpa vandringsbyxor? Fjällvandring 17
veni Hjälp, vilka berg ser man? Fjällvandring 3
stormfrog Tandövala, Hur kommer man dit?! Fjällvandring 4
stenblock Kan man lära sig uppskatta vandra ensam? Fjällvandring 46
KulvertTur Teusajaure - Vakkotavare, hinner man till bussen? Fjällvandring 2
veni Hur kommer man från Kiruna till Kvikkjokk på en söndag? Fjällvandring 6
ulfbn Låptåvagge - kan man gå på södra sidan? Fjällvandring 6
shiloh Man drunknade i Sarek Fjällvandring 11
Copperhill Vart hittar man dom finaste utsiktspunkterna i Åre? Fjällvandring 5
stenblock Hur ofta är man med om att folk blir sura när de måste dela fjällstuga? Fjällvandring 32
Bikehikehanna Samåkning eller hur man tar sig mellan Duved och Storulvån? Fjällvandring 6
helenab1 Vilken led ska man välja? Fjällvandring 2
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
lokatten Padjelanta kan man köpa mat längs vägen? Fjällvandring 3
Sverker G Överraskad av regn, hur gör man/ni/jag då? Fjällvandring 32
uldall Sulitjelma - hur tar man sig dit? Fjällvandring 1
monterey Man fast på glaciär i Abisko Fjällvandring 2
patrikiden Hur mycket T-röd skall man ta med sig för en vecka? Fjällvandring 24
Giant Hur skickar man ryggsäck och annat till vandringsmålet? Fjällvandring 8
Akleja Efterlyser man från Padjelanta/Stalo 1/8 Fjällvandring 0
avslutad150115 Hardangervidda, dagsturer. Vart ska man bo? Fjällvandring 2
adamoscarson Hur långt kan man komma från Luleå på en helg? Fjällvandring 3
Stinats Vart vandrar man 3 dagar i början av maj? Fjällvandring 5
niklaz Man med benbrott fast i fjällen (Vålådalen 23 nov) Fjällvandring 2
Ad.Finem Platser man bör besöka i Sverige Fjällvandring 10
jotho Hur tar man sig lämpligast från Kattuvuoma till Kiruna eller Abisko? Fjällvandring 3
knolpak Butiken i Kebnekaise fjällstation - Kan man lita på att det inte är slut på hyllorna? Fjällvandring 4
markusbacka Smidig lösning för dagsutflykt när man ska spara på vikt Fjällvandring 14
Asessorsson Saker man kan tillverka själv. Fjällvandring 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg