Fågelskådare se hit!

Varför just bara fåglar? Varför inte alla djur? (de flesta i alla fall)

Finns det Reptilskådare? Fiskskådare? Rovdjursskådare?
Däggdjursskådare? Insektsskådare?

Aldrig hört talas om det.

Kan ingen förklara.

Kollar ni bara (mestadels)in fåglar?

Ni är ganska många va? Hur kommer det sig och än en gång varför bara fåglar?

Är det på grund av att de är lätta och se, öppna ytor och sånt eller vad är grejen?

Bara nyfiken. Det är ju inte sällan man stöter på någon med kikare och bok.

Är det som med frimärkssamlare. Ni nischar er för att ni inte vill samla på allt?
[Ändrat av crazy 2007-02-06 kl 22:51]
 
Utan att göra anspråk på att sitta inne med sanningen så redogör jag här för de skäl som jag tror ligger bakom mitt varför jag är mer intresserad av fåglar än andra organismer - men jag tittar gärna på allt intressant som kommer i min väg.

- De kan flyga, vilket möjliggör intressanta flyttningsmönster lokalt och globalt i tid och rum.
- De har distinkta och mestadels njutbara läten.
- Artdiversiteten är lagom, inte för liten (däggdjur) och inte för stor (insekter och dylikt).
- Många fågelarter har förhållandevis anslående dräkter.
- Många fågelarter är lätta att kunna få se i och med att de lever i miljöer bland oss människor, eller inte långt bort.

Samlaraspekten finns helt klart i fågelskådarleden. Jag skulle vilja drista mig till att säga att en del av dem som samlar arter lika gärna kunde samla frimärken, men de är nog egentligen försvinnande få i förhållande till alla som hyser ett genuint intresse för fåglarnas väl och ve.
 
crazy; sa:
Varför just bara fåglar? Varför inte alla djur? (de flesta i alla fall)

Finns det Reptilskådare? Fiskskådare? Rovdjursskådare?
Däggdjursskådare? Insektsskådare?

Aldrig hört talas om det.
...........

Är det som med frimärkssamlare. Ni nischar er för att ni inte vill samla på allt?
Visst finns vi som skådar individer i alla de grupperna. Jag skådar gärna fåglar, däggdjur, reptiler, fiskar, groddjur, däggdjur, insekter, växter, lavar, mossor, korall- och andra nässeldjur, bläckfiskar, spindlar, snäckor etc och dessutom naturtyper.

Gärna med litteratur och kaffetermos, dvs ofta ett bra skäl för att bedriva friluftsliv....

Att räkna de arter man sett är inte bara att samla - det är ett sätt att ordna, underhålla och utveckla sin kunskap. Artkunskap är en förutsättning för att t.ex. kunna tolka ekologiska samband i naturen och därav öka miljökunnandet. För vissa är det mest samlande - för några av oss andra mest en minnesmetod. Jag har ungefärlig koll på hur många arter (och givetvis vilka samt hur man skiljer snarlika arter) jag sett av fåglar, däggdjur (i Sverige och världen), groddjur, reptiler, (i Sverige och i resten av Europa), växter, lavar, mossor och fiskar (i Sverige). Insekter, spindlar och snäckor har jag bara fragmentarisk koll på.

En stor skillnad är tillgången på bra litteratur där fåglar och i viss mån däggdjur är ojämförligt bäst täckt. I alla de andra grupperna finns inget eller nästan ingen fältlitteratur, och då det finns är det ofta inte fältanpassat och/eller svårtillgängligt.

Däremot kan man fråga sig varför fågelskådarna sticker ut i mängden? Kanske för att de är fler, det är förhållandevis enkelt att skåda just fåglar pga tillgänglighet, artantal och bra litteratur.

Skilj på de fågelskådare som mest kryssar gästande arter och de andra.

Jämför: http://www.club300.se/ med http://www.sofnet.org/ så får du mer nyanserad bild.

Tips på andra klubbar som du inte har en aning om Crazy:

http://www.club100.net/index.html
http://www.pheromone.ekol.lu.se/klubb2000/index.html
http://www.sbf.c.se/MV/
http://www.svampar.se/index.asp
http://www.sef.nu/
http://www.sbf.c.se/slf/

/Staffan
 
crazy; sa:
Varför just bara fåglar? Varför inte alla djur? (de flesta i alla fall)

Finns det Reptilskådare? Fiskskådare? Rovdjursskådare?
Däggdjursskådare? Insektsskådare?

Fåglar är enkelt att kryssa. Det finns lagom många arter ungefär 9000 i världen och drygt 400 i Sverige. De är oftast lätta att känna igen och det går snabbt att kryssa av de vanliga arterna i området man bor i. Det som gör fågelskådning roligt är möjligheten att nya arter kommer in i området med vindar eller av andra anledningar. Det finns alltid möjlighet att få en ett nytt kryss... Jag fick in tretåig mås och klykstjärtad stormsvala som tomtkryss under stormen Per.
Däggdjursskådningen är betydligt svårare och det tar längre tid att få in några arter på sin lista. Det finns inte heller så många arter i Sverige så det blir inte så mycket att kryssa. Ett stort problem med däggdjur är att kunna artbestämma dem speciellt olika fladdermöss och näbbmöss. Det krävs att man har fångat dem och ofta måste de avlivas för att få en söker bestämning. Finns även här ungefär 9000 arter i världen men knappt 80 i världen. En total lista på världens arter finns här http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/warp/mammals-Finnish-list.html
För repilskådning kan du kontakta Klubb 100 om du vill veta mer. De förklara bra om vilka problem som det finns med reptiler och vad som krävs för att hitta dem
www.club100.net
Rovdjursskådning viss även det men ofta blir det att även kryssa andra djur samtidigt. Du kan ju alltid kontakta De 5 Stora för att veta mer http://www.de5stora.com/
Utan att vara insatt om insekter så tror jag faktiskt att medlemmar av Sveriges Entomologiska Förening kryssa av de insekter de har sett www.sef.nu/
Har inte hittat någon som skådar fisk men det kan beror på att de inte syns så lätt. Du kan kontakta en fiskklubb och fråga runt om det är någon som gör en lista på vilka arter som har fångats eller kontakta en dykklubbb och se vilka arter de har sett under dykning. Att göra lister och fiskar som har setts under andra aktiviteter är inte ovanligt men att ha det som första aktivitet är destu ovanligare tror jag.

Sen har du glömt att andra områden som går att kryssa av till exempel svampar och växter
Klubb 2000 för växter
http://www.pheromone.ekol.lu.se/klubb2000/index.html
Mossornas vänner har krysslister för svenska mossor
http://www.sbf.c.se/MV/
Sveriges Mykologiska Förening för svampar
http://www.svampar.se/index.asp[/] ...a. [url]http://www.artdata.slu.se/default.asp

Det finns ett rapporteringssystem för fåglar, växter, småkryp och svampar på Artportalen
http://artportalen.se/

Hoppas att detta hjälper dig Crazy...

/Stellan

Ps. Kryssar själv fåglar (>2000 arter), däggdjur(>250 arter), Växter (>4 500 arter i världen, >2 200 arter i Sverige) och reptiler (>50 arter i Europa)

[Ändrat av j_stellan 2007-02-07 kl 09:50]
 
Insektsskådning

Visst finns det insektsskådare. Länsstyrelsen i Östergötland har gett ut en skrift om dagfjärilar där vanliga människor skådar fjärilar och kryssar. Allt för att få folk intresserade och samtidigt kännedom om fjärilars utbredning.

Här står att läsa om insektsskådning

http://www.sef.nu/insektsguiden/index.htm

Johnny
 
Intressant. Kan tillägga att det är mer ordet fågelskådare jag refererar till i en del av resonemanget och frågeställningen. Att det finns reptilskådare osv förutsätter jag. Det finns föreningar för allt.

Det är väl mer beteckningen fågelskådare jag är ute efter. De flesta är väl trots allt "frilufsmänniskor" eller "naturskådare" eller nåt och precis som ni säger tror jag de flesta "fågelskådare" tycker de flesta djur är tuffa.

En dykare kallar sig knappast fiskskådare trots att de den större delen trots allt kollar in vattenlevande djur och koraller.

Finns det några uppgifter på hur många fågelskådare det finns i Sverige. Kan det vara ett par hundra tusen?

Hittade en intressant krönika.

http://www.vagabond.se/vb/leaderitem.aspx?id=1002


Där beskrivs den där besattheten av att kryssa som ni kallar det.

Thailand näms i krönikan. Familjen skall eventuellt köpa några lägenheter där i närheten av något mangroveträsk som tydligen skall ligga på ett flyttstråk för fåglar. Det pratas om 300 arter vilket jag inte tycker låter så mycket?

Är thailand ett känt fågelskådartillhåll?

Jag lär väl själv spatsera runt därnere så tror ni det finns någon bra potential för fågelskådning?
Det är lite svårt att värdera infon. Shorebirds (inte mänskliga :) )är väl såna som brukar spatsera runt i vattnet? De borde väl vara extra lämpliga för fågelskådning?

"Khao Sam Roi Yot National Park has become a popular spot with bird watchers due to the approximately 300 recorded species found here and the park's accessibility. The large number of species found within a relatively small area can be attributed to the unique diversity of habitat, and because the park is located on the East Asian/Australian Flyway. Migratory visitors account for half of all the listed species.

The park is reportedly one of the best locations in Thailand to observe shorebirds. Between September and November hundreds of migratory shorebirds from Siberia, China, and Northern Europe arrive at the mudflats to feed and rest, before continuing their southern journey. Some will spend the winter months (November to March) here. These birds will begin the long return journey to their northern breeding grounds between March and May.

The freshwater marsh near the village of Rong Jay provides a good opportunity to view a number of large waterbirds, songbirds and raptors. The marsh is one of only two sites in Thailand where the Purple Heron breeds. The area around the headquarters also makes an ideal location to see birds associated with deciduous woodland, scrubland, and mangrove. Persons interested in birds can pick-up a "Check List and Guide to Bird Finding" available for a small fee, from the Visitors' Center at the Headquarters. "
[Ändrat av crazy 2007-02-07 kl 11:18]
 
crazy; sa:
Intressant. Kan tillägga att det är mer ordet fågelskådare jag refererar till i en del av resonemanget och frågeställningen. Att det finns reptilskådare osv förutsätter jag. Det finns föreningar för allt.

Håller du på med en avhandling om fågelskådare?

Det finns "riktiga" fågelskådare som ger sig ut i naturen bara för att få ett nytt fågelkryss dvs en ny art på listan. Dessa är inte frilufsmänniskor eller naturskådare utan de är bara ute efter själva kryddet på sin lista. Visst kan det bli en utmaning med att bara få in så många kryss som möjligt på sin lista. Jag misstänker att en stor del av Club300 http://www.club300.se/ medlemmar är kryssare dvs är bara ute efter krysset. Medlemmarna i Sveriges ornitologiska Förening http://www.sofnet.org/ är mer "naturskådare" som är ute på fågelskådning för naturens skull.
Om man förenklar lite så kan säga att de som bara samlar kryss på en lista skulle lika gjärna ha samlat på frimärken, leksaksbilar, ovanliga växter till sin trädgård eller kryssat tåg alt. flyg.
De som är "naturskådare" skulle mycket väl kunna sluta kryssa fåglar och övergå till att kryssa reptiler eller daggmaskar. För dem är det viktigaste att vara ute i naturen och fågelskådning blir bara ett sätt att vara ute. Jag tror jag tillhör gruppen "naturskådare" och för mig är det inte så viktigt om jag ser en viss fågel eller ej. Jag skulle mycker väl kunna klättra upp på en högt berg för att leta efter en speciell fågelart men det faktiskt inte så mycket om jag får se den eller ej. Det är själva utflykten som är viktig. Att jag kryssar allt beror på största delen på att jag vill veta vad jag ser. Att göra en lista över det hjälper mig att lära mig att känna igen de olika arterna och för att veta vilka arter som finns i området.

crazy; sa:
Finns det några uppgifter på hur många fågelskådare det finns i Sverige. Kan det vara ett par hundra tusen?

Kontakta SOF eller Club300 och se hur många medlemmar de har.

crazy; sa:
Thailand näms i krönikan. Familjen skall eventuellt köpa några lägenheter där i närheten av något mangroveträsk som tydligen skall ligga på ett flyttstråk för fåglar. Det pratas om 300 arter vilket jag inte tycker låter så mycket?

Är thailand ett känt fågelskådartillhåll?

Jag har varit i Thailand och skådat fågel :)

Jag tycker 300 arter verkar vara väldigt lite för ett område. Kan det vara antalet häckande fåglar de talar om? 300 häckande fågelarter verkar vara mer rimligt än ett totalantal på 300 arter. Det kan även vara så att de som har skrivit artikeln inte har en aning om vad de skriver om. Brukar vara kul att läsa om nationalparker där de nämner antalet växtarter som finns där. Ofta är det antalet lägre än det antalet vilda arter som finns i en stadspark...

crazy; sa:
Jag lär väl själv spatsera runt därnere så tror ni det finns någon bra potential för fågelskådning?
Det är lite svårt att värdera infon. Shorebirds (inte mänskliga :) )är väl såna som brukar spatsera runt i vattnet? De borde väl vara extra lämpliga för fågelskådning?

Jag tror att det kan vara värt att åka dit och skåda fågel. Jag tycker att det är trist att skåda fågel i våtmarker för vadare är för lika varandra. Jag föredrar bergsområden och öppna skogar.

/Stellan
 
crazy; sa:
Thailand näms i krönikan. Familjen skall eventuellt köpa några lägenheter där i närheten av något mangroveträsk som tydligen skall ligga på ett flyttstråk för fåglar. Det pratas om 300 arter vilket jag inte tycker låter så mycket?

Är thailand ett känt fågelskådartillhåll?

Jag lär väl själv spatsera runt därnere så tror ni det finns någon bra potential för fågelskådning?
Det är lite svårt att värdera infon. Shorebirds (inte mänskliga :) )är väl såna som brukar spatsera runt i vattnet? De borde väl vara extra lämpliga för fågelskådning?

"Khao Sam Roi Yot National Park has become a popular spot with bird watchers due to the approximately 300 recorded species found here and the park's accessibility. "
Thailand och hela SO Asien är oerhört rik på biomångfald, fåglar inbegripet. Många fågelskådare åker till Thailand. Khao Sam Roi Yot är en mycket känd nationalpark - jag har varit där och skådat. Shorebirds - vadarfåglar - är en mycket kul och intressant grupp fåglar, men inte alltid den lättaste gruppen för nybörjare. Se det som en utmaning! Oerhört stor fågelskådarpotential i området och ett mycket viktigt område för biomångfald. Det är t.om. en IBA, Important Bird Area enligt BirdLife International http://www.birdlife.org/datazone/sites/index.html?action=SitHTMDetails.asp&sid=15115&m=0

/Staffan
 
Fågelskådarböcker

Det börjar också komma allt fler böcker om fågelskådare, alltså inte fågelböcker, utan böcker om själva företeelsen:

Bengtsson, Hans-Uno "Fågelskådning från fåtöljen"
Cocker, Mark "Skådare - ett släkte för sig"
Kaufman, Kenn "Kingbird highway"
Nathan, Leonard "En vänsterhänt fågelskådares dagbok"
Obmascik, Mark "Det stora året".

Med tanke på hur många det är i Sverige som i alla fall kan skilja mellan de vanligaste fåglarna vid fågelbordet och dessutom i alla fall känner till en massa andra fåglar. Så är kunskapen betydligt mycket mera begränsad när det gäller andra djurgrupper. Det är nog t ex inte många som känner till (än mindre kan identifiera) mer än max ett par arter sötvattensfisk, och vi har ändå bara ett 50-tal arter sötvattensfisk..
 
j_stellan; sa:
Jag tycker att det är trist att skåda fågel i våtmarker för vadare är för lika varandra. Jag föredrar bergsområden och öppna skogar.
Personligen tycker jag vadare är bland det roligaste. Skojiga näbbar, kul ben, roliga beteenden och kul ekologi. Flyttar nästan från ena polen till den andra. I Thailand övervintrar t.ex. denna juvel, skedsnäppa:
http://www.arkive.org/media/8C3FF99...ion.Large/large-Spoon-billed-sandpiper-wading,-in-summer-plumage.jpg
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
PeterWarberg Testare sökes till ny app för fågelskådare Vilda djur 5
picturethis.se Fågelskådare på Gotland? Vilda djur 2

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg