Har intresse av att börja använda någon typ av fältkök som drivs av träpinnar vilka ofta kan fås tag i runt om på lägerplatsen. Att elda med träpinnar och inte gas eller annat bränsle har säkert sina nackdelar (sotar och tar längre tid) men en stor fördel är ju givetvis att slippa bära med sig bränslet (någon längre sträcka). En beskrivning av olika varianter finns på http://zenstoves.net/Wood.htm. Har inte prövat någon av dessa varianter. De är dessutom svåra att få tag i här i Sverige; har hört mig för i några butiker i Göteborg och ingen har kunnat hjälpa mig.
De krav jag kan se att ett fältkök för träpinnar skall uppfylla borde vara:
- Isolerat från underlaget så att det inte värms upp och skadas.
- Väl genomtänkt design för att optimera förbränningen.
- Låg vikt.
- Lätt att packa ner i exv grytan.
- Enkelt att starta upp även med aningen fuktiga träpinnar.
- Hållbart material så att inte elden "äter" upp det för fort.
Till dig läsare:
- Är det någon av er som har erfarenhet av denna kökstyp?
- Vad kan mer vara viktigt att tänka på?
- Någon som vet om det finns någon försäljare i Sverige?
De krav jag kan se att ett fältkök för träpinnar skall uppfylla borde vara:
- Isolerat från underlaget så att det inte värms upp och skadas.
- Väl genomtänkt design för att optimera förbränningen.
- Låg vikt.
- Lätt att packa ner i exv grytan.
- Enkelt att starta upp även med aningen fuktiga träpinnar.
- Hållbart material så att inte elden "äter" upp det för fort.
Till dig läsare:
- Är det någon av er som har erfarenhet av denna kökstyp?
- Vad kan mer vara viktigt att tänka på?
- Någon som vet om det finns någon försäljare i Sverige?