Fällkniven-Cold steel

Vill bara tillägga att jag hämtade ut min S1:a idag. Riktigt fin kniv med rätt tyngd. Känns som en mini huggare. Då detta är min första "riktiga" kniv har jag inget att jämföra med, men enligt mig är den mer kvalité änn Mini huntern. Stor skillnad på skärpa och ergonomi, plus att den är mucket snyggare.

Någon som vet hur den fungerar tillsammans med 0.5kg abborar?

längst ner på den första bilden hittar du ett av mina brynen, det levererades i en liten läderficka och brukar få följa med ut till skogs.

jag är absolut ingen expert på något sätt, så mina råd får du ta med en nya salt, men jag har alltid trivts bäst med att hålla kniven stilla och sedan låta brynet arbeta. jag är högerhänt men håller då kniven i vänster hand och gör sedan lite halvcirkulära, svepande rörelser som delvis går bort från kniven /sveper med över den konvexa rundningen. "vanliga" slipfaser arbetar jag mer i cirklande rörelser.

men du bör hålla koll på att du får ett bryne som är tillräckligt fint, sen är frågan om du överhuvudtaget ska ge dig på S1;an, jag är skeptisk till att "öva" på en sådan dyr/fin kniv.

till abborre köper du dig en "hantverkarkniv" för 29:- på jula, den med orange skaft har kolstål och passar ypperligt som lite slit och släng kniv där du istället kan spara på S1;an. kolstålet gör den lämplig att öva upp slipfärdigheterna på.

sen kan jag tipsa om den fällbara sågen som ett nästa spar-mål. med den och S1 behöver du ingen yxa för att få fart på brasan.

qfqccrc3.jpg


här har du instruktionen som följer brynet, går det inte att läsa direkt på skärmen kan du kanske spara ner bilden och förstora upp den i datorn.

2tawrzi3.jpg
 
Ska använda det till bryning. Allt annat skickar jag nog iväg den för att få gjort om det kommer behövas.

Vet att det finns bättre knivar till just fisk, men har lagt varenda krona på S1:an :(
Den får användas så länge. Tog studenten i somras så ekonomin är inte på topp...
Funkar utmärkt till bryning.

~Paul~
 
till abborre köper du dig en "hantverkarkniv" för 29:- på jula, den med orange skaft har kolstål
Det är förståss en smaksak men personligen skulle jag inte rekommendera en kolstålskniv till fiske. Dessutom är bladet för kort och parerskyddet alldeles för utstickande. Inte heller slipfasen är helt optimal till fiske.

~Paul~
 
Det är förståss en smaksak men personligen skulle jag inte rekommendera en kolstålskniv till fiske. Dessutom är bladet för kort och parerskyddet alldeles för utstickande. Inte heller slipfasen är helt optimal till fiske.

~Paul~

Tänker du på att det går att göra bladet mer flexibelt och följsamt i ett annat stål?

Absolut finns det bättre alternativ, men jag menade mer utifrån TS situation och ekonomi. För inte tycker du väl S1 är bättre att rensa borrar med?
 
Tänker du på att det går att göra bladet mer flexibelt och följsamt i ett annat stål?

Absolut finns det bättre alternativ, men jag menade mer utifrån TS situation och ekonomi. För inte tycker du väl S1 är bättre att rensa borrar med?
Nej, alltså du har missförstått mig. Jag föredrar rostfritt stål eftersom det i samband med fiske motstår rostangrepp. Ett kolstålsblad måste man vårda på ett helt annat sätt och det är inte alltid så att man har lust, tid eller ork att göra så.

Till fiske vill jag ha två typer av kniv. Den ena till grovrensning som har ett stelt flatslipat blad med en längd på ca 17 cm och den andra en flexibel filékniv med en liknande bladlängd eller till och med längre. Om jag inte kan ta med båda knivarna så föredrar jag en halvflexibel kniv. Frosts har en hel del sådan, liksom MoS. Fällkniven har också några modeller som är riktigt användbara, men de kostar mer.

~Paul~
 
ja men då ä ja mä. det köper jag rakt av, det spelar ju nästan ingen roll hur ambitiös man än är i vården efteråt så mörknar ändå bladet.

grejjen för min del är att jag aldrig varit särskilt förtjust i dom där hårda super stålen, så jag är nog lite mer tollerant eftersom jag från början har sån förkärlek för dom där kol-stålarna.

men om du var tvungen att välja då S1 eller hultafors för att rensa halv-kilos-borren?
 
ja men då ä ja mä. det köper jag rakt av, det spelar ju nästan ingen roll hur ambitiös man än är i vården efteråt så mörknar ändå bladet.

grejjen för min del är att jag aldrig varit särskilt förtjust i dom där hårda super stålen, så jag är nog lite mer tollerant eftersom jag från början har sån förkärlek för dom där kol-stålarna.

men om du var tvungen att välja då S1 eller hultafors för att rensa halv-kilos-borren?
Då hade jag självklart valt Hultan :). Faktum är att jag hade valt i stort sett vilken kniv som helst före S1-an. Till och med en skarpslipad bestickskniv ;).

~Paul~
 
Då hade jag självklart valt Hultan :). Faktum är att jag hade valt i stort sett vilken kniv som helst före S1-an. Till och med en skarpslipad bestickskniv ;).

~Paul~

haha, samma här. verkligen.

min S1.a är den kniv jag är mest nöjd med i min "samling", enda problemet är bara vad man ska ha den till... :)

jag var lite för snål, skulle ha köpt A1 + F1 istället. jag tänkte mig S1 som en kompromiss av dom båda..
 
haha, samma här. verkligen.

min S1.a är den kniv jag är mest nöjd med i min "samling", enda problemet är bara vad man ska ha den till... :)

jag var lite för snål, skulle ha köpt A1 + F1 istället. jag tänkte mig S1 som en kompromiss av dom båda..
Tur att du var snål. A1 är ju i stort sett samma kniv som S1. Det är i princip bara storleken som är skillnaden (130 mm resp. 160 mm i bladlängd). Så frågan skulle uppstå igen; vad skall du med en A1 till??

Av dessa tre så är F1 den modell som är bäst lämpad till jakt och i viss mån till fiske, trots att bladet är på tok för kort och inte helt optimal ur bladgeometri-aspekten.

~Paul~
 
längst ner på den första bilden hittar du ett av mina brynen, det levererades i en liten läderficka och brukar få följa med ut till skogs.

jag är absolut ingen expert på något sätt, så mina råd får du ta med en nya salt, men jag har alltid trivts bäst med att hålla kniven stilla och sedan låta brynet arbeta. jag är högerhänt men håller då kniven i vänster hand och gör sedan lite halvcirkulära, svepande rörelser som delvis går bort från kniven /sveper med över den konvexa rundningen. "vanliga" slipfaser arbetar jag mer i cirklande rörelser.

men du bör hålla koll på att du får ett bryne som är tillräckligt fint, sen är frågan om du överhuvudtaget ska ge dig på S1;an, jag är skeptisk till att "öva" på en sådan dyr/fin kniv.

till abborre köper du dig en "hantverkarkniv" för 29:- på jula, den med orange skaft har kolstål och passar ypperligt som lite slit och släng kniv där du istället kan spara på S1;an. kolstålet gör den lämplig att öva upp slipfärdigheterna på.

sen kan jag tipsa om den fällbara sågen som ett nästa spar-mål. med den och S1 behöver du ingen yxa för att få fart på brasan.

qfqccrc3.jpg


här har du instruktionen som följer brynet, går det inte att läsa direkt på skärmen kan du kanske spara ner bilden och förstora upp den i datorn.

2tawrzi3.jpg

Har en hantverks kniv jag använt på praktiken, skrapade av rost och massa skit från broms ok med den, det är kol stål (carbon steel). Tack för tipset! :)
 
Har en hantverks kniv jag använt på praktiken, skrapade av rost och massa skit från broms ok med den, det är kol stål (carbon steel). Tack för tipset! :)

Angående bryningen på S1:an kommer jag börja jobba på mina mindre fina knivar för att få in känslan, HK kniven och två fällisar jag har liggandes. Kanske ska jag ge mig på Vildmarks yxan lite smått.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg