EnZo Trapper

Det pågår för närvarande en diskussion på Blade Forums angående termen/definitionen för skandinavisk egg. De flesta anser att en äkta skandinavisk egg har en sabelslipad zero-egg.

Faktum är att det är tämligen få knivar, som vi räknar till skandinavisk design, som uppvisar den här typen av egg. De flesta jag stött på har en liten primäregg, oftast bara någon eller några tiondels mm tjock. Trots det så kallar vi denna slipfas för skandinavisk.

I mitt sinne spelar det ingen roll om en kniv har en liten primäregg. Det är linjerna och den övegripande bladgeometrin som enligt min åsikt bestämmer vare sig den handlar om en skandinavisk design/slipfas eller ej.

Att hela tiden försöka bibehålla en zero-egg blir i längden ytterst opraktiskt. De flesta jag känner lägger på en liten sekundäregg (i det här fallet handlar det om sekundäregg eftersom vi utgår från en zero-slipfas. De flesta skulle dock kalla den för primär eftersom det är den som kommer först).

Först efter att eggen är lite väl högt uppdragen så brukar jag slipa ned den till den ursprungliga slipfasens geometri, dvs zero-egg, om det nu var en sådan som var usprungsslipfasen (vilket jag nämnde är tämligen sällsynt).

~Paul~
 
Det pågår för närvarande en diskussion på Blade Forums angående termen/definitionen för skandinavisk egg. De flesta anser att en äkta skandinavisk egg har en sabelslipad zero-egg.

Faktum är att det är tämligen få knivar, som vi räknar till skandinavisk design, som uppvisar den här typen av egg. De flesta jag stött på har en liten primäregg, oftast bara någon eller några tiondels mm tjock. Trots det så kallar vi denna slipfas för skandinavisk.

I mitt sinne spelar det ingen roll om en kniv har en liten primäregg. Det är linjerna och den övegripande bladgeometrin som enligt min åsikt bestämmer vare sig den handlar om en skandinavisk design/slipfas eller ej.

Att hela tiden försöka bibehålla en zero-egg blir i längden ytterst opraktiskt. De flesta jag känner lägger på en liten sekundäregg (i det här fallet handlar det om sekundäregg eftersom vi utgår från en zero-slipfas. De flesta skulle dock kalla den för primär eftersom det är den som kommer först).

Först efter att eggen är lite väl högt uppdragen så brukar jag slipa ned den till den ursprungliga slipfasens geometri, dvs zero-egg, om det nu var en sådan som var usprungsslipfasen (vilket jag nämnde är tämligen sällsynt).

~Paul~

Tack så mycket för infon. Lika bra svar som vanligt :)
 
Nu har jag fått kniven!

Som de ser ut så är de en zero egg på den iallafal. Och de är riktigt vass!
Än så länge gillar jag den , de var lite litet handtag tycker jag, eller så är de bara jag som har jättehänder. Ska se i helgen vad den går för =)


tack för all hjälp

// Björn
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Frandsén91 EnZo Utrustning allmänt 10
cancerman enzo Utrustning allmänt 36

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg