• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

En get eller en Mercedes.

nermander; sa:
Senaste gången jag var med i en diskussion om det här så var jag övertygad om att det var 50% i andra försöket. Ända tills folk hade gjort en massa datorsimuleringar som visade att så inte var fallet och att någon förklarade på ett sätt som jag förstod.

Tänk er en hink med 100 kinderägg i. I ett av äggen ligger en check på en miljon. Du får välja ett av äggen.

Det är då 1% chans att miljonen finns i ditt ägg, och 99% chans att den finns i hinken.

Nu plockar vi bort 98 ägg från hinken och visar att alla de är tomma. Det ligger alltså ett ägg kvar i hinken och du har ett i handen. Sannolikheten är FORTFARANDE 1% att du har miljonen i handen och 99% att den finns i hinken.

Du väljer egentligen inte mellan ditt ägg och det kvarvarande ägget, du väljer mellan ditt ägg och 99 andra.

Man kan se det så här: sannolikheten för just ditt ägg ändras inte efter att du väl dragit det. Men sannolikheten för äggen i hinken kommer att öka vartefter de tomma äggen plockas bort.

Om ett lotteri har 10 lotter kvar och din kompis köper 9 och alla är nitlotter, inte påstår du att sannolikheten för att den kvarvarande lotten är en vinst är 10%?

Vad händer om man lägger tillbaka det valda ägget i hinken och sen gör man ett nytt val, varvid man väljer det tidigare valda ägget igen :)?