Klassiker
En rolig om än omständig variant på eldstål är en bit härdat stål och flinta. Till detta krävs normalt fnöske om man ska lyckas få eld. Detta är väll inget jag skulle rekommendera för alldagligt bruk och absolut inte som säkerhetsutrustning där Jukkasticka eller liknande är bättre.
Men gamla tekniker kan ju vara ganska kul i alla fall.
Ett eldstål smids av något härdbart stål och härdas mycket kraftigt i den kant som ska slå mot flintan och anlöps från andra kanten för att inte spricka av slagen. En klart enklare variant är att ta en bit av en gammal fil och slipa till lämplig form. Viktigt är att ytan på slagkanten inte får vara helt slät utan måste ha lite struktur, dock inte så grov som en fil är från början. Då spricker flintan.
Flinta hittar man som bekant i naturen och fönske görs genom att koka skivor av björkticka i asklut.
Lär man sig göra eld med klassiska eldstål blir det ingen match med Jukkasticka eller liknande, oavsett väder.
En rolig om än omständig variant på eldstål är en bit härdat stål och flinta. Till detta krävs normalt fnöske om man ska lyckas få eld. Detta är väll inget jag skulle rekommendera för alldagligt bruk och absolut inte som säkerhetsutrustning där Jukkasticka eller liknande är bättre.
Men gamla tekniker kan ju vara ganska kul i alla fall.
Ett eldstål smids av något härdbart stål och härdas mycket kraftigt i den kant som ska slå mot flintan och anlöps från andra kanten för att inte spricka av slagen. En klart enklare variant är att ta en bit av en gammal fil och slipa till lämplig form. Viktigt är att ytan på slagkanten inte får vara helt slät utan måste ha lite struktur, dock inte så grov som en fil är från början. Då spricker flintan.
Flinta hittar man som bekant i naturen och fönske görs genom att koka skivor av björkticka i asklut.
Lär man sig göra eld med klassiska eldstål blir det ingen match med Jukkasticka eller liknande, oavsett väder.