Efterlyses: Sthlm skärgårds-tips

Har fem dagar att ägna åt paddling i Stockholms skärgård vecka 27 och behöver tips om vart jag ska bege mig. Vill ha en lagom mix av ödemark och folkliv. Gärna lite "mellanskärgård", lagom skyddat men ändå lite kargt (ska paddla ensam). Och helst inte för lång transportsträcka ut till området. Nåt sånt...

Vill gärna ha tips om ett bra område att paddla i och ett bra ställe att lägga i kajaken. Har egen kajak och bil, så det är inget problem.
 
segerholm; sa:
Vill ha en lagom mix av ödemark och folkliv. Gärna lite "mellanskärgård", lagom skyddat men ändå lite kargt (ska paddla ensam). Och helst inte för lång transportsträcka ut till området. Nåt sånt...

Vill gärna ha tips om ett bra område att paddla i och ett bra ställe att lägga i kajaken. Har egen kajak och bil, så det är inget problem.

Oj ... finns nästan hur mycket som helst. Kombinationen av ödemark och folkliv går alltid att fixa om man paddlar tillräckligt långt :)
Ödemarkskänslan kan vara svårare den tiden och i "mellanskärgården".
Några tips kan jag bidra med:
- Lägg i vid Boda brygg på Värmdö och paddla ut mot Gällnö, snirkla bland öarna norr om Gällnö och om du vil kan du fortsätta ut mot Möja och Löka-arkipelagen. Trafikerade vatten bitvis.
- Lägg i vid Stafsnäs och paddla över sundet till Rådmansö, gå genom viken/kanalen ut mot Bullerön. Om du vill gå mer skyddat så fortsätter du ner genom Jungfruskärs skärgård. Fint men ett par fågelskyddsområden att ta hänsyn till. Om du vill så kan du gå ut till Långviksskärs skärgård.
- Lägg antingen i i Kyrkviken på Ornö (ta bilen och kajaken på färjan från Dalarö) eller lägg i vid Vissvass (finns en ganska färsk tråd kring iläggningsplatser vid Dalarö) ... paddla ut mot Mefjärd och Fjärdlång. Välj om du vill gå på läsidan söderut utefter Utö ner mot Ålö och Nåttarö .. och tillbaka. Eller om du vill gå norrut mot Jungfruskärs skärgård. Flera möjligheter beroende av väder och hur skyddat du vill gå.
- Lägg i vid Rävsnäs, Rådmansö. Välj att paddla innanför farleden upp mot Tjockö, Gisslingsö, Håkanskär, Vattungarna ... eller passera den vältrafikerade furusundsleden vid Lerskärsgrundet och fortsätt utanför ... hur mycket som helst. En bit att åka men gott om fina öar, och stort område.

Om jag själv skulle ta mig en femdagarstur den tiden på sommaren så skulle jag nog välja sörmlandsskärgården kring Stendörren (iläggning vid Stendörrens naturreservat eller Studsviks brygga) eller ännu något söderut (Arköarkipelagen). Det är dock något längre transportsträcka ... men färre andra fritidsbåtar den tiden, lätt att hitta skyddade vatten om det skulle blåsa för mycket samt inte minst en kort sträcka innan du kommer ut och får ytterskärgårdskänsla.

Lycka till!
 
Väderberoende

är man ju som kajakpaddlare.

Är det stabilt högtryck så kan du med fördel välja Norra Skärgården t ex från Räfsnäs som ju sannolikt ligger bra till för dig om du kommer från Uppsala.

Vill du proviantera så finns butik på Tjockö och Rödlöga.

Mellanskärgården mellan Värmdö och Ljusterö / Blidö är knappt så stor att den räcker i fem dagar. Det finns också rätt mycket bebyggelse som i stort sett saknas i Norra Skärgården jämförelsevis.

Vid lite sämre väderbetingelser så kan du välja en rundtur med övernattningar strax utanför Husaröleden t ex Möjaarkipelagen och runt TräsköStorö, Gällnan och området norr och väster om Ljusterö. Det går att börja redan på fastlandet vid Vettershaga men du kan också starta från Ljusterö eller Blidö.

Thure
 
Tycker helt klart:

Björkvik - Nämndöfjärden - Jungfruskärgården - Långviksskär - Bulleröskärgården - Norrut - Roskär - Ostholmen (istället för överbefolkade Träskö-Storö) - Björkvik alt. Sollenkroka.

// Jocke
 
Nu finns boken

Brune; sa:
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9197641731

Men risken finns att det med denna typ av böcker, blir som med seglingsbeskrivningar som "alla" läst, att blir "biverkningar" då för många dras till samma öar.

Per Brune

Nu finns boken för leverans, 198 SEK på Adlibris + ev frakt på 19 SEK. Använd länken ovan. 198 SEK är billigare än via Utsidan, enl nyhetsbrevet http://www.utsidan.se/medlem/nyhetsbrev/2007/maj/index.htm som kom medan jag höll på att skriva.

Per Brune
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
perhaka Lysefjorden igen! Erfarenheter efterlyses Paddling allmänt 3
skogenskonung Störtloppskajak efterlyses Paddling allmänt 0
Skumberg Eskimåsvängskurs i Sthlm Paddling allmänt 6
denelake fotografen Isfri brygga i sthlm? Paddling allmänt 0
guhj Hyra uppblåsbar (eller möjligen falt-) kajak? (Sthlm) Paddling allmänt 2
Jockemeister Håll i era kajaker i STHLM-området! Paddling allmänt 3
jamo Butiker med torrdräkter i Sthlm? Paddling allmänt 3
lkp317 Var hyr man kajak nu i Sthlm området? Paddling allmänt 4
Mooi Paddla i sthlm..? Paddling allmänt 6
Christian_swe Söker folk som vill gå ihop och bygga strippbygge i höst/vinter/vår - Sthlm Paddling allmänt 0
rannug Havssurf i Sthlm vid västlig vind? Paddling allmänt 6
Sofi123 Kajaka STHLM-GBG Paddling allmänt 24
emrask Träna paddling i Sthlm Paddling allmänt 2
kanotisten Tältplats nära sthlm city Paddling allmänt 3
Mezzner Nån fler som hade GPS på STHLM Kanotmaraton? Paddling allmänt 11
pagren Paddling i Sthlm Sjärgård. Paddling allmänt 1
...Uffe... Kajak klubb i Sthlm för nybörjare Paddling allmänt 12
hattefnatte Hyra Jollar i STHLM? Paddling allmänt 1
Egel Köpa grejer i sthlm Paddling allmänt 1
Salmo Salar paddla i sthlm skärgård ? Paddling allmänt 2
rodani Tips på bra leder i Närheten av STHLM Paddling allmänt 2
OutThere Byggplats och förvaring av kajak i sthlm? Paddling allmänt 10
Lotchen Kajak-kurser runt Sthlm till sommaren? Paddling allmänt 3
mon Bygglokal för kajak i Sthlm? Paddling allmänt 0
KÖPES!!! Kanadensare till hyggligt pris i STHLM Paddling allmänt 1

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg