Efter vandringssäsongen...funkade utrustningen?

I våras satt vi alla och fnulade på utrustningsdetaljer, minimerade packningarna, jämnförde utrustningar och köpte nya lätta grejjor. Nu är det inte kvar så många dagar av säsongen innnan snön böjar falla....

1, Vad har ni köpt i år?
2, Har den tänkta utrustningen fyllt sin funktion eller har ni dragit nya lärdommar?
3, Vad kommer ni att ändra inför nästa år?
4, vilken viktbesparing har ni gjort genom era köp?

1) Marmot Hydrogen L, GG Vapor Trail, GG Nimbus Meridian, Techamphibian Salomon-skor

2) Alla har fyllt sin funktion - särskilt sovsäcken, Marmot Hydrogen!

3) Nästa år; ännu lättare packning, har skaffat GG Nimbus Meridian, beställt Cloudburst 2.

4) Största besparingar: Lättare sovsäck (minskat 60%) och lättare ryggsäck (ca 50-55%) och små saker. Även på tält-fronten men förutsätter att vi är två personer till nästa vandring! Vinsten blir då 2,2 kg lättare än mitt nuvarande!
 
1, Vad har ni köpt i år?
2, Har den tänkta utrustningen fyllt sin funktion eller har ni dragit nya lärdommar?
3, Vad kommer ni att ändra inför nästa år?
4, vilken viktbesparing har ni gjort genom era köp?


1. Allt egentligen, eftersom jag är nyfrälst vandrare. Men, hursomhelst, ett urval;
Tält Vaude Hogan Ultralight. Vikt ca 1,7 kg
Ryggsäck Osprey Talon 44 L. Ca 1,1 kg
Skor Vasque Flurry. Vet ej vikt
Liggunderlag Everest Flexible Mat 25 mm. Ca 660 g
Kamera Sony Cybershot DSC-H2 och Technaxx stativ

2. Jag har gått två enveckorsvandringar i Kebnekaisefjällen i Juli och i Aug-Sep.Tältet har fungerat bra. Jag har gått ensam och alltså haft hela tältet för mig själv. Vågar dock påstå att om man ska vara två i tältet (det marknadsförs som 1-2 pers tält) ska man tycka väldigt mycket om varandra, samt ha möjlighet att låta sina ryggsäckar ligga utanför. Tältet har dock klarat regn, snö och hård blåst bra tycker jag. Golvet fick ett halvcentimeter stort hål av en vass sten, men det var mycket lätt att laga i fält med lim och en bit reservtextil från mitt Everest-underlag.
Ryggsäcken har bara varit med på den andra vandringen, men har funkat bra. Gott om utrymme för att vara en 44 L, säcken går att "töja" mycket, speciellt den centrala ytterfickan funkar bra. Locket rymmer också det mer än vad man först tror. Lite klena axelremmar, skulle vara skönt med mer vaddering där.
Skorna användes även de endast på den andra vandringen och lämnades sedan tillbaka. De klarade inte mer än 3 dagars vandring innan gummiförstärkningen över tårna/främre delen av foten sprack. Det bildades veck på skon där foten böjs som sedan blev sprickor. Ändå hölls fötterna hyfsat torra och de kändes ganska stadiga. Märkligt hal sula dock, vilket så när fick mig att stå på näsan några gånger. Rekommenderas alltså ej.
Kamera och stativ har funkat. Kamerans superzoom fick fungera som kikare när denna tappades bort på fjället. Stativet är inte det stadigaste, men duger. Väger endast 525 g och var billigt (ca 200 kr) och valdes pga detta.

3. Förändrigar till nästa år:
Försöka vaddera axelremmarna på ryggsäcken.
Hitta ett par skor/kängor som håller för vandring i blockterräng och toppturer. Tips emottages gärna! Måste man köpa Meindl/Lundhags el. dyl?
Ev. gå över till gaskök. Min hemgjorda spritbrännare i aluminium funkar dock utmärkt med Trangiaköket. Den drar mindre sprit än mässingsbrännaren som medföljer, samt väger en bråkdel. Lämnade också underdelen av köket ( den brännaren ska stå i ) hemma för att spara vikt. Funkade skitbra. Nästa sommar vågar jag kanske lämna originalvindskyddet hemma också och bara använda mig av aluminiumfolie som skydd.
Förstärka sovkomforten med ett vanligt skumplastunderlag. De väger ju så lite...

4. Viktbesparing:
Är som sagt "nybörjare" men försökte slimma ner allt från början. Första veckoturen vägde ryggsäcken 15 kg, andra veckoturen vägde den bara 13 :). Mycket beroende på att Ospreysäcken är lättare än den jag hade innan, samt lite mindre mat och kläder på den andra vandringen. Vid slutet av andra vandringen vägde ryggan 11,3 kg.
 
Nice

Kul att läsa att du har "börjat" i rätt ända, dvs tänka och köpa lättviktsutrustning redan från början :)...hade man själv gjort det hade man sparat in Många kronor...

Skulle tro att du kan ta bort ett par kilo ytterligare på slutvikten(den vikt du angav när du vandrat klart) genom att hänga här på forumet under vintern och ta del av andras idéer och packlistor!
Har testat samma ryggsäck som du, och remmarna är lite tunna när man går upp i vikt, däremot upp till 11kg gick den bra..sedan blev den lite sladdrig tyckte jag!

Om kängor...jag har själv gått runt i Mina Lundhags Pro, och dom är bra, speciellt i hård terräng, men nackdelen är ju att dom väger en hel del..drygt kilot/st/torra i strl 46. Under kommande sommmar ska jag testa med en trailsko, Salomon XA Pro 3D, både den och Fusion/GTX varianten har fått bra betyg som en slitstark sko.

//A
 
Tack för tipsen...

...Andy!

Visst kan jag nog komma ner ytterligare. Mitt regnställ (Tenson MPC(?) ) är tex inte det lättaste, men det funkar bra, tycker jag.

Ska ta och prova "riktiga" kängor inför nästa vandring, även om de är tunga...
 
1, Vad har ni köpt i år?
2, Har den tänkta utrustningen fyllt sin funktion eller har ni dragit nya lärdommar?
3, Vad kommer ni att ändra inför nästa år?
4, vilken viktbesparing har ni gjort genom era köp?

Oj, vågar man posta i Lättpackning. Jag har ju lättat på packningen i år även om många här har betydligt lättare saker. Har skaffat ett Thermarest Prolite 4 på 680g som ersatte mitt gamla Thermarest på 1080g. Var det lika bra? Hmm, tyvärr inte för jag fick lite ont i höften av den vilket var anledningen till att jag skaffade ett Termarest.

Får se hur det sköter sig på vinterturer annars får jag gå tillbaka till min tunga variant. Viktigare med god sömn än att jaga gram.

Sen köpte jag ett Helsport Bygdin Camp 3 på 3.1 kg som ersatte vintertältet på 5 kg. (Mitt 3-säsongers på 4 kg gav upp för två år sen.) Tältet påminner mycket om Nallo 3 GT men är tom något mindre, men har bättre ventilation. Detta tält kan man ju bara till nöds sova 3 så det blir vintertältet om man är tre. Annars verkade den väldigt vindstabil om man ställer upp den korrekt mot vinden.

Framtiden:
Till vintern skall jag skaffa en ny skaljacka som väger mycket mindre än min nuvarande. En Gor-Tex jacka från 98 som väger hur mycket som helst. Numera finns det ju lätta skaljackor, fast till hutlöst pris förstås...

En ny ryggsäck för sommarturer kanske? Min nuvarande Arcteryx Bora 80 fungerar ju för höst och vinter också men är onödigt stor när man inte behöver så mycket kläder. Fast min snåltarm talar emot det.
 
Helt klart...

..att du ska posta dina tankar/erfarenheter om viktminskning här! Fastän du inte har den lättast packningen i forumet så ska du bara jämnföra med Dig själv, från säsong till säsong! Och som Fjäderlätt har skrivit, så genom en lätt baspackning kan man unna sig tyngre specifik utrustning (i ditt (och mitt) fall, som ger bättre komfort, liggunderlag, vissa andra har tung kamera utrustning ect ect..)

//A
 
Oj, vågar man posta i Lättpackning. .

Självklart vågar du det :).

Det handlar inte om vad fjäderlätt, jag eller någon annan självutnämnd guru tycker om din packning, utan vad DU tycker och upplever. Tycker du att den känns lätt så är den det.

Själv har jag en baspackning på ca 7 kg inklusive allt utom mat eftersom jag vill ha en stor och bastant ryggsäck med styvt bärsystem och ett tält som ger värme och torrt utrymme även efter en veckas skitväder. 13- 15 kilo på en veckovandring tycker jag är utmärkt för egen del, 27 kg på en 3-veckorsvandring likaså.

Men vad som passar mig kanske inte passar dig, så kör dina egna lösningar och testa :).

//J
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg