Dyr fällkniv på extrapris

Svamp i ugnen

1. Oj, vissa har tur. Jag hittar sällan något i mina närskogar. Kanske läge för en utflykt. Hur äter du dina trattisar? Steker du dem som vanliga kantareller?

2. Vet inte riktigt hur de ser ut. Dock plockar jag deras kusin, dvs blodriskan. Den smakar som en köttbit när man torrsteker den med endast lite salt och peppar.

Alla riskor som blöder en morotsfärgad till vinröd saft är goda matsvampar =)

Tips: Stek svampen i rikligt med smör
(använd riktig smör) och ny grovmalen svartpeppar ta något gott bröd (jag använder hemmabakat grovt) lägg svampen på brödet, skiva över västerbottenost sen in i ugnen.... toppa med bladpersilja sen när det är klart... mums. Har även provat med Brie, Camembert och Parmigiano-Reggiano men det funkar också med kvibille, testa att ha en bit bacon och kvisttomat på mackan i ugnen också... mmm

Mvh troswe
 
Senast ändrad:
1. Har fyllt frysen med olika svampar nu, så dessa trattisar blir torkade. Annars så är det vanligast med förvällning, frysen för de som skall ätas senare.
Tillagning är nästan alltid: hård stekning i mycket smör och salt, serveras på vikabröd med kall pilsner...
Såg förövrigt nån tillagning av KarlJohan i ankfett, ska tydligen vara något utöver det vanliga. Skall testas.

2. Blodriskan är fantastiskt trevlig! Tyvärr ofta maskäten här :/
Pepparriskan kan jag starkt rekommendera - lätt att lära sig och sedan är man nästan själv om att plocka den... Kokas tio min då den är stark i smaken, sen tillagas den som ovanstående, eller så gör man finsk risksallad som äts på bröd. Sanslöst gott.
Har bestämt mig för att lära mig plocka en ny sort varje år, rätt trevligt - blir nog skogsriskan nästa år tror jag.

3. En edc egentligen..?

4. Sant, har nog aldrig fattat varför man gör knivar med ricasso. Lättare tillverkning?
1 . OK, tack för infon. Visste inte riktigt om man behandlar pepparriskan på något speciellt sätt. Karl Johan (stensopp) kör jag i ister (renderat grisfett). Blir kanon med lite schalottenlök och vitlök på en skiva grekiskt lantbröd eller som tillbehör till steken.

2. Ja, blodriskan är ofta angripen. Dessutom ganska sällsynt. Har nog bara hittat ett 20-tal de senaste 10 åren. Ofta finns de på samma plats år efter år. Har ett speciellt ställe vid Lilla Delsjön i Göteborg där det vandrar mycket människor med hundar! Hundarna sprider svampsporer i sina pälsar.

Bra idé att lära sig en svamp varje år. Tyvärr är det svårt om man inte har en kännare med sig ut i skogen. En svamp i skogen liknar i stort sett aldrig samma svamp i boken ;).

3. Ja, så kan man sammanfatta det.

4. Ja, bland annat. Ett annat argument är att man får en stabilare konstruktion och att det blir lättare att komma åt att slipa själva eggen. Båda argumentena anser jag är ganska svaga.

~Paul~
 
Alla riskor som blöder en morotsfärgad till vinröd saft är goda matsvampar =)

Tips: Stek svampen i rikligt med smör
(använd riktig smör) och ny grovmalen svartpeppar ta något gott bröd (jag använder hemmabakat grovt) lägg svampen på brödet, skiva över västerbottenost sen in i ugnen.... toppa med bladpersilja sen när det är klart... mums. Har även provat med Brie, Camembert och Parmigiano-Reggiano men det funkar också med kvibille, testa att ha en bit bacon och kvisttomat på mackan i ugnen också... mmm

Mvh troswe
OK, den varianten har jag inte testat. Det låter dock gott, skall prova nästa gång, dvs om jag hittar någon riska igen.

Tveksamt som sagt
idunno.gif
.

~Paul~
 
1 . OK, tack för infon. Visste inte riktigt om man behandlar pepparriskan på något speciellt sätt. Karl Johan (stensopp) kör jag i ister (renderat grisfett). Blir kanon med lite schalottenlök och vitlök på en skiva grekiskt lantbröd eller som tillbehör till steken.

2. Ja, blodriskan är ofta angripen. Dessutom ganska sällsynt. Har nog bara hittat ett 20-tal de senaste 10 åren. Ofta finns de på samma plats år efter år. Har ett speciellt ställe vid Lilla Delsjön i Göteborg där det vandrar mycket människor med hundar! Hundarna sprider svampsporer i sina pälsar.

Bra idé att lära sig en svamp varje år. Tyvärr är det svårt om man inte har en kännare med sig ut i skogen. En svamp i skogen liknar i stort sett aldrig samma svamp i boken ;).

3. Ja, så kan man sammanfatta det.

4. Ja, bland annat. Ett annat argument är att man får en stabilare konstruktion och att det blir lättare att komma åt att slipa själva eggen. Båda argumentena anser jag är ganska svaga.

~Paul~

Inget problem med att lära sig en ny sort, man får se till att plugga in sig ordentligt bara - kolla lite forum osv.
Sen verkar det inte göra så mycket om det blir fel heller... ;)
Läs och begrunda hur man tidigare klassade flugsvampen som bra matsvamp:
http://www.popularhistoria.se/artiklar/giftsvamp-i-omeletten/

Har förövrigt en påse med fryst blodriska, skall behandlas som guld :)

Den sort jag verkligen jagat här uppe är däremot läckerriska/tallblodriska, verkar inte finnas mycket av den här. Eller så letar jag på fel ställen.
 
Inget problem med att lära sig en ny sort, man får se till att plugga in sig ordentligt bara - kolla lite forum osv.
Sen verkar det inte göra så mycket om det blir fel heller... ;)
Läs och begrunda hur man tidigare klassade flugsvampen som bra matsvamp:
http://www.popularhistoria.se/artiklar/giftsvamp-i-omeletten/

Har förövrigt en påse med fryst blodriska, skall behandlas som guld :)

Den sort jag verkligen jagat här uppe är däremot läckerriska/tallblodriska, verkar inte finnas mycket av den här. Eller så letar jag på fel ställen.
Dina svampkunskaper är avsevärt bättre än mina, med hänsyn till vad du skriver. Personligen skulle jag inte våga plocka någon av de nämnda sorterna.

Blir riktigt avis på dig eftersom du har så mycket blodriskor.

Jag får helt enkelt studera bilder, artiklar och liknande för att komma ifatt dig ;).

~Paul~
 
Tja... om skickar den där sista randallen du postade i knivtråden så skall jag nog kunna skicka ned påsen ;)

Om man funderar kring dyra svampar så är goliatmusseronen intressant, är nästan helt hundra på att jag sett väldigt många sådana i ett skogsparti för några år sedan.10-15000kr kilot betalar japanerna för dessa.
En låda sådana borde kunna köpa ett helt gäng knivar :)
 
Tja... om skickar den där sista randallen du postade i knivtråden så skall jag nog kunna skicka ned påsen ;)

Om man funderar kring dyra svampar så är goliatmusseronen intressant, är nästan helt hundra på att jag sett väldigt många sådana i ett skogsparti för några år sedan.10-15000kr kilot betalar japanerna för dessa.
En låda sådana borde kunna köpa ett helt gäng knivar :)
Haha, kniven är på väg......nästan ;).

Hm, det finns ju ett helt gäng med musseronliknande svampar. Hur fasen vet man att man inte blir förgiftad? ;(.

~Paul~
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Lars H Dyr FrostTape = Leukotape K Utrustning allmänt 0
holetaker Efterlyser kniv Utrustning allmänt 0
avslutmedlemskap0904 Fällkniv Utrustning allmänt 20
Ayrin Råd - Fällkniv som tål "det mesta" Utrustning allmänt 27
bico Fällkniv Utrustning allmänt 1
grodanbolle Fällkniv? Utrustning allmänt 40
hannulan Fällkniv Utrustning allmänt 19
Iggle Fällkniv EDC sökes Utrustning allmänt 11
Fotokalle01 Vilken fällkniv? Utrustning allmänt 23
JacobB Vilken fällkniv Utrustning allmänt 74
Burnis Fällkniv som backup till slidkniv Utrustning allmänt 29
ramsis_iv 2bladig fällkniv? Utrustning allmänt 15
Skipper_ Fällkniv Utrustning allmänt 36
Avslutatmedlemskapx Ny fällkniv Utrustning allmänt 19
Vickanvickan Hållbara/Långlivade märken på skaljackor Utrustning allmänt 8
MarBe Hur packa sovsäck på effektivast sätt? Utrustning allmänt 15
PsychoDave Smörja torra remmar på ryggsäck Utrustning allmänt 11
stefan.svard Vikt på gasoltub Utrustning allmänt 9
arktos Ryggsäck för en dag i skogen/på fjället Utrustning allmänt 15
Totteman Livslängd på friluftsprylar kontra prislapp Utrustning allmänt 42
Johan123 Tips på Wiresåg? Utrustning allmänt 28
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Storlek på förvaringspåsar Utrustning allmänt 15
turtle Hem på ryggen Utrustning allmänt 30
tango Drickasäck som inte fryser på vintern - finns det? Utrustning allmänt 17
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Fickkniv på resa Utrustning allmänt 60
hsp Höst rea på div 2-handsidor Utrustning allmänt 0
Lindis7911 Batterier till england på flyg Utrustning allmänt 8
hsp Extrema prishöjningar på friluftsvaror Utrustning allmänt 5
AgTheUnique Hjälp att justera storlek på en Haglöfs vandringsryggsäck Utrustning allmänt 1
turtle Vinter underquilt till hängmatta på sommaren? Utrustning allmänt 5
jl2359 Hur byter man bärsystem på ramryggsäck? Utrustning allmänt 14
Kimkim Snabb mobil/batterifråga till tekniknördarna på utsidan Utrustning allmänt 23
evinrude Tips på lätta karbiner med bra kvalitet? Utrustning allmänt 13
Annnaa Tips på syntetsovsäck 3 säsong Utrustning allmänt 12
Leonin Ryggsäck på, byxorna trillar av.... Utrustning allmänt 20
Cuba Cola GRANITE GEAR Crown 2 60 ? Tips på lättare säck? Utrustning allmänt 7
tsebring Söker tips på bra zip-lock påsar Utrustning allmänt 5
Kogoyo Tips på kikare: lätt, grym optik, hyfsad förstoring, rimligt pris Utrustning allmänt 65
Jazzy Hultafors på Jula. Utrustning allmänt 14
brigitte stormkök på Island? Utrustning allmänt 3
DoktorGlas Hur gör man med ändarna på paracord? Utrustning allmänt 31
Simonsimonsson Söker tips på Remfästen till Klättermusens hålband. Utrustning allmänt 5
igs Kåda på tältet Utrustning allmänt 2
deriks Trampa på tältpinnar Utrustning allmänt 16
Fjorr Limma sula på Vibram Five Fingers Utrustning allmänt 1
Brune Kastvikt på en kikare? Utrustning allmänt 13
Bobo E Märke eller modell på denna pulka Utrustning allmänt 2
Johan123 Önskar tips på lätt och delbar kajakpaddel i glasfiber Utrustning allmänt 20
AnteÅ Köpte vandringsstavar på Lidl... Utrustning allmänt 26
mindful Tips på 3 säsongssovsäck Utrustning allmänt 10

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg