umemorgan; sa:
Jag sitter och funderar på en sak. Hur gör ni med dricksvatten i europa? Tysklande och polen sägs ha bra vatten, men att det är en annan bakterieflora? Behöver man koka, eller kan man ta en lite orolig mage tills man vänjer sig? I bergsområden i spanien och alperna borde det vara okej vatten.
En lite luddig fundering, men är det någon som har några tips?
// Morgan
http://www.hornsjo.nu/morgan
Jag har blivit magsjuk ett fåtal gånger,
kanske fyra. Jag har väl vandrat 350 dagar
i Sydeuropa.
Orsaken kan vara
svår att fastställa, men i ett fall, Pyreneerna 2001,
vet jag - i efterhand - att jag passerade genom ett
område med erkänt dåligt vatten. I ett annat fall,
i Vanoise 1999, hävdade en stugvärd att vattnet
i bäckarna var "trop mineralisee" (för starkt på mineraler) vilket kan bero på att det var ovanligt mycket
snö kvar för årstiden. Jag blev rejält lös i magen, men
det var också allt, och detta är en av två
gånger jag haft sådana bekymmer i Alperna.
På Korsika avråder man bestämt från att ta vatten
ur bäckarna. PÅ GR20 kan man behöva bära 2 liter vatten
Jag följde råden, och tog bara vatten ur fontäner
vid stugorna och det fåtal som fanns utmed leden.
På min senaste resa i Pyreneerna tog jag med Micropuur som jag använde två eller tre gånger, av 18 fria
nätter - och jag renade aldrig
det vatten jag tog under etappen.
En gång övernattade jag vid en ovanligt smutsig
sjö, med smutsiga tillflöden, men det var bara
att gå till källan. Samma gjorde jag dagen därpå
när bäcken jag tältade vid verkade i svagaste laget.
Inga problem.
Sammanfattning: Vattnet i Pyreneerna och Alperna
är, med vanlig försiktighet (höjd, boskap etc.)
nästan alltid drickbart utan problem.