cykelbelysning

Har precis kört sönder Sigma sport Elipsoid.... suck!
För ung. 350kr( inkl. laddare&batterier så) så förväntar man sig lite mer för pengarna.

För det första så orkar inte fästet ( som inte sitter mitt under lampan utan i bakkant ) hålla lampan uppe(vågrät) så ljuskäglan kryper sakta neråt av alla små vibrationer från vägen.

Sen hände det två gånger att hela lampan lossna från styret och spreds ut i småbitar över vägbanan... måttligt kul att stå där mitt i vägbanan och samla ihop resterna! :-( det räckte med att man körde över fogar/skarvar i asfalten för detta skulle inträffa.

Så nu behöver jag er hjälp med att välja ut en framlampa som åtminstone har en skaplig ljuskägla och fungerar bra neråt 0 grader C och tål svenskt höst/vinter väder.
Är det verkligen nödvändigt att behöva satsa på pannlampa (och köra "olagligt" i stadstrafik..)för att få en tillräckligt stark lampa?
Jag kör ungefär 1-1½ timme per dag.

Tack på förhand!
/
Hasse
 
Sigma belysning

Hej

Har nyss köpt Sigma Mirage 5w + Mirage X 20w samt laddningsbart batteri.

Jag är helnöjd.

Lamporna monteras på en speciell hållare som fästs över styrets headset. Batteriet i flaskhållaren. Man kan välja att tända någfon av lamporna eller båda två. Den starka lyser helt otrologt starkt.

När jag cyklar så bländar bilisterna av på långt håll så man slipper bli bländad. Tidigare kom de mycket när innan de bländade av (om de ens gjode det) varpå man blev nästan blind i ett antal sekunder och kom farligt nära diket.

Dessa borde fungera bra även på skakig terräng. De verkar sitta bra. Har själv bara provat kortare sträcka i skogen men här är ju pannlampa klart att föredra. Enligt tillverkaren så skall de vara 100% vattentäta oxå. Återstår att se...

mvh
Jan-Eric
 
hur är det med batterilivslängden?

Tack för ditt svar Jan-Eric! Har du hunnit att köra med den under förra vintern? Jag fick ett svar från Cykloteket om batterilivslängden blev ung. 40 minuter då man använde båda lamporna. Sen kan man undra ifall det de 40 minuterna är vid 20C eller 0C... Har du hunnit kolla driftstiden?

/
hasse
 
Livslängd batteri

Har inte kört så många gånger ännu. Tillverkaren säger väl 3,5 timme med den lilla lampan, 5W.

Själv har jag som längst cyklat 40 minuter. Då hade jag 20w lampan ung halva tiden och 5w den andra halvan.

Teoretiskt är det inga problem, batteriet är ju ganska stort. Jag vet inte hur många Ah det är på men eftersom lampan är på 5W och spänningen 6V så är ju strömmen ca 1A. 1 timme ger 1Ah , 1000 mAh. Kapacitet i denna storleksordning har ju även mindre batterier typ mobiltelefonbatterier.
 
Mila kanske? Eller köpa Mirage-lampor och ett annat batteri?

Jag tittade på utställningen som Mila hade i samband
med Lidingöloppet. Styrfäste till lampan finns att
köpa, och batterier finns i ett stort antal varianter.

Hur man än gör blir det dyrare än att köpa Sigma, men
prylarna ser också bättre ut.

Själv kör jag Sigma Mirage sedan knappt ett år och
är hyfsat nöjd med allt utom batteriet. Det är
onödigt tungt och kapaciteten räcker inte riktigt
för mig. I temperaturer kring noll kommer man upp i
ca 2,5 timmars brinntid om man använder i stort sett
enbart 5W-lampan, såvitt jag minns från förra vintern.
Om du håller dig till 1-1 1/2 timme per dag och tar
det lite lugnt med helljuset får du
inga problem med brinntiden, se bara till att du har
en stabil flaskhållare att sätta batteriet i.

Sigma Mirage med ett NiMH-batteri på 7Ah skulle vara
en bra kombination, men ett sådant batteri kostar
ungefär dubbelt så mycket som Sigmas batteri.

[Ändrat av GunnarH 2001-10-16 kl 23:29]
 
Cateye-HL500

Jag har i tiotalet år kört med Cateyes kompakta halogenlampmodell enligt ovan. Den har två stycken R-14 NiCa batterier som fulladdade håller upp till en dryg timme i kyla. Jag har alltid två lampor inklusive batterier med så att jag kan ta fram en fräsch från cykelväskan när batterierna tar slut. Fästet på styret är bra. Ljusutbytet är något mindre än på Sigmas elipsoidlyse men räcker om man kör på lite bättre vägar än skogsstigar.

Råd och Rön har testat cykelbelysningar i senaste numret (oktober 2001).
Fredrikshofs hemsida har också en del om cykelbelysningar. http://www.algonet.se/~fifcykel/docs/teknik/prylar/sigma_fl301_mirage/sigma_fl301_mirage.htm
http://www.algonet.se/~fifcykel/docs/teknik/prylar/cateye_stad3/cateye_stad3.htm


När jag kört slut på två Cateyelampor har jag en blåvit lysdiodlampa Smart som är bra med tanke på vikten men som inte belyser vägen mer än minimalt. Skall jag cykla många timmar i mörker så sätter jag bara på halogenlampan när jag får möte för att spara batterier.

Hälsningar Thure
 
Cateye

Jag har också kört med Cateye HL-500 i flera år. Battrerilivslängd på en timme tycker jag låter kort. Mina gamla NiCd-celler på 1800 mAh brukar hålla i sådär 3 timmar, i alla fall i temperaturer kring +5 till +15. Det skall nog vara många minusgrader innan brinntiden sjunker till en timme. HL-500 är bra och ganska billig och räcker för landsvägar där man inte förväntar sig några större överraskningar. Vill man verkligen lysa upp vägen ordentligt krävs det emellertid kraftigare ljus.

Jag använder också Hyper HL-1500 med omkopplare för starkt och svagt ljus. På maxstyrka är den lite starkare än HL-500 men R6-batterierna tar fort slut. HL-500 är ett bättre köp.

Peter
 

Guest

Gäst
cykellampatest

i råd och rön:s septembernummer har det testats cykellampor av varierande kvalisort. trampa in på http://www.radron.se där alla tester ska finnas. f.ö en bra tidning som emellanåt testar regnställ, sovsäckar, skidor, ryggor osv osv..
 
Råd och röns test

Råd och röns test är gjord av SMP och här finns mer detaljer om cykellysen:
http://www.cykelfakta.nu/Belysning/Default.htm
Personligen föredrar jag generatorlyse till min standardcykel eftersom man slipper byta batterier och ta loss lyset. På min MTB kör jag däremot med batteri för att få bättre ljus och mindre friktion.

/Jonas U
 
Fästet på Sigma Elipsoidlampan mm

Fästet har fått mycket goda recensioner på Cykelfakta och Fredrikshofs sidor se länkar på tidigare inlägg i den här tråden.

Jag hade också lite trassel med en sådan lampa initialt men upptäckte att bygeln enklast spänns genom att trycka direkt på bygeln vid gångjärnssidan någon cm från gångjärnet och inte vid spärren.

Lampan skall dessutom inte sitta horisontellt utan med ca 30 graders lutning uppåt för att få bästa belysning av vägbanan. Då hamnar dessutom tyngdpunkten av lampan mer ovanför styret.

Jag fick också ta bort de gummipackningar som sitter inne i bygeln för att den skulle passa på mitt bockstyre med korklindor.
Gummipackningarna måste antagligen sitta kvar om lampan skall fästas på ett naket styrparti.

Efter dessa modifieringar så sitter lampan väl fixerad på mitt styre i varje fall vid distanser om 10-talet mil på hyfsat ojämnt underlag.

Jag sällar mig alltså till de som rekommenderar ellipsoidlampan. Säljs bl a på Clas Ohlson. http://www.clasohlson.se/shop/store/main.asp?CatPath=0q400q429q433&IsCampaign=N&WAGID=4442

Hälsningar Thure
 
Huh?

Shockstone; sa:
Har precis kört sönder Sigma sport Elipsoid.... suck!
För ung. 350kr( inkl. laddare&batterier så) så förväntar man sig lite mer för pengarna.

För det första så orkar inte fästet ( som inte sitter mitt under lampan utan i bakkant ) hålla lampan uppe(vågrät) så ljuskäglan kryper sakta neråt av alla små vibrationer från vägen.

Sen hände det två gånger att hela lampan lossna från styret och spreds ut i småbitar över vägbanan... måttligt kul att stå där mitt i vägbanan och samla ihop resterna! :-( det räckte med att man körde över fogar/skarvar i asfalten för detta skulle inträffa.

Jag kör i skogen med min utan problem..? Hur sätter du fast den?

-- Mats
 
tack för alla svar!

Nu blir det inte så mycket mer provande av Sigma lampan eftersom den inte ens tålde två fall i backen... plockade ihop de delar som jag kunde hitta i mörkret och gick tillbaka till affären, slog till på en Mila 060 (10W lampa) och funderar på att prova ( mest för skojs skull hur hur det blir med en 20W lampa...(Mila har sagt att de ska vara ok...)

Det är möjligt att jag slarvade med fastsättningen av Sigman men samtidigt så ska Sigma ha ett stort minus för att de inte skickar med en bruksanvisning, det enda man har att gå på är lite skisser på utsidan av kartongen... ett par textrader med bra information såsom hur man stänger fästet ordentligt hade inte krävt så många rader...
Som tips till andra ägare till Mila lampor så kan reservlampor visst köpas till vettigt pris på Clas Ohlsson.
/
a_lot
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bsandborgh Laglig eller inte laglig cykelbelysning Långcykling 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg