Costarica - Corcorvado nationalpark

Hej alla djungelexperter. Om en knapp månad åker jag till Costarica för att hälsa på min flickvän. Vi ska vandra 8 dagar i Corcorvado nationalpark har hon sagt, det låter ju skoj. Nu undrar jag om ni har några tips? Framför allt på vad man ska ta med sig? [Bensinköket åker med (basta!) så det behöver jag inga tipps om.]

Lämplig mängd kläder? Sovgrejor (tält?, liggunderlag? osv). Är det smart att ta med sig systemkameran?
 
Koksalt att strö på blodiglarna? Se i alla fall till att få det tätt mellan byxslut och kängor om det finns blodiglar.
 
Corcovado

Nu blir jag avundsjuk! Men jag kom hem från Costa Rica för en månad sedan och vi var ut i Corcovado på en endagshike - vi ville dyka också när vi var där, så det blev kompromiss.

Men ett råd är att tänka på att det är väldigt hög luftfuktighet i Corcovado vilket konstigt nog gör att man torkar ut väldigt lätt, så packa mycket vattenflaskor. En annan sak som har att göra med luftfuktigheten är att det kan bli lite småkyligt om nätterna. Vi sov på en "lodge" i en slags hus som var hade tältduk som väggar och lakanen blev rejält fuktiga och när temperaturen sjönk under natten så kändes det faktiskt lite kyligt.

Klädmässigt på dagtid så är det kortärmat och shorts som gäller. Glöm inte mycket solskydd ta gärna med ett hemifrån som ni vet att ni tål, och som inte lockar till sig mygg. Finns nämligen en lokal solcreme på blåvit flaska som lockar till sig småkryp väldigt effektivt. Myggmedel är också att rekommendera, men vårt svenska "Mygga" var inte speciellt effektiv, vet faktiskt inte vad som är effektivt. Malaria finns det olika åsikter om hur försiktig man ska vara med, men det har inte funnits några utbrott av malaria de senaste tio åren i Costa Rica.

Kikare och kamera antar jag att ni redan har packat, för kikare behövs när man vill se de små vrålaporna högt upp i träden. Och tänk på att inte stå rakt nedanför dem, de kissar nämligen på sina fiender!

Hör gärna av dig med fler frågor.
 
Mer kamerafrågor

Tack för svaren, hoppas att det kommer fler.

Angående kamera, givetvis är det skoj att ha med, men frågan är om jag ska ta en liten plutt som är lätt att gömma, lätt att bära och tål fukt eller om jag ska släpa med systemkamera:

Nikon F100 + 28-105 zoom.

Kanske tele: 80-200/f2.8 eller 300/f4.0?

Blixt?

Ljusstarkt vidvinkel? (Dvs: Är det mörkt?)

Det är tungt och stöldbegärligt, men det kan ju finnas fina bildchanser. Om man behöver kikare så lutar det ju mer åt 300 tele än 80-200.

Alla tips, inte bara om kamera, mottages tacksamt.

/Björn
 
Kamera

Nu är jag själv ingen riktig fotograf så ta mina svar med en nypa salt. Men en systemkamera eller en kamera av kompaktmodell med bra zoom gör det hela roligare. Vi hade med en digitalkamera Ixus 400, nackdelen med den var att vi många gånger inte kom tillräckligt "nära" de djur vi ville fota.

Det är bitvis mörkt, de delar som är ursprunglig regnskog (primary rainforest) är bitvis rejält igenväxta, men samtidigt så finns det luckor även i dem eftersom träden faller omkull ganska lätt och drar med sig en massa andra träd och växter som ett dominospel. Oftast ser man djuren vid sådana luckor. I den nya regnskogen som bara är 30 år är det lite ljusare.

Vårt största problem med fotande är att vi fotade mycket upp mot trädtopparna, där det är väldigt mörkt under träden, men de delar som himlen syns blir det istället väldigt ljust, vilket gjorde det svårt för kameran/oss att välja vilken ljuskänslighet "filmen" skulle ha.

Vi hade inga problem med fukt i kameran trots att vi besökte flera naturreservat med regn- och dimskogar. Det kanske berodde mer på tur än skicklighet dock.
 
Stöldbegärligt

Glömde en sak, men stöldbegärligheten behöver du inte oroa dig för mycket för i Costa Rica. Om du skulle kunna tänka dig att ta med dig kameran till Spanien så kan du likaväl ta med den till Costa Rica. Visst det förekommer stölder, men det är framförallt i San José (i synnerhet runt bussterminalen Coca-Cola), ute i byarna så är risken väldigt liten.
 
Costa Rica

Vanlig Djungelolja duger alldeles utmärkt mot myggen etc i latinamerika. Kameran ska naturligtvis med. Ta med mycket film. Damm (speciellt vanligt vid stillahavskusten under torrperioden som ju börjar nu) är värre fiende till kameran än fukt. Så var uppmärksam på både damm och fukt m a o. Blixt är bra, många skogar är mörka. Har du tele så ta med det. Jag använder filmer från 64 ASA upp till 400 ASA, det behövs beroende på motiv. Men jag hade 2 kamerahus. Kikare är bra det med. Men det beror lite på vad du är intresserad av?

UNDERSKATTA ALDRIG risken för tjuvar någonstans i latinamerika oavsett vad du hör. Bär kameror och värdesaker i väska eller ryggsäck.

Om du campar, se till att ha ett tätt innertält för nätterna mot mygg, skorpioner osv. Ta in skorna i innertältet. Innertält är bättre än myggnät. En sommarsovsäck är alldeles utmärkt att ha och liggunderlag förstås.
Jag skulle rekommendera ett spritkök istället för bensin. Det är lätt att få tag i "alcohol industrial" i latinamerika.

Det finns risk för Malaria men den är liten. Jag åt inte Malariaprofylax under min tid i Nicaragua t ex. Se däremot till att ni har "piller" som stoppar diareér. Magsjuka kan vara förödande och förstöra hela resan.

MVH
Rolf (> 7 år i Nicaragua, Ecuador, Peru, Colombia, Venezuela, Panama, Costa Rica, Mexico).
[Ändrat av gerhard53 2004-02-25 kl 13:08]
 
Lite till om Costa Rica

Malaria är inte vanlig som jag skrev ovan. Däremot är ”el dengue” eller ”quebradora” som den också kallas ganska vanlig där mygg finns. Denna febersjukdom sprids som malaria via mygg och har liknande symptom. Men sover du i innertält och använder myggolja där mygg finns är du väl skyddad. Febernedsättande "piller" är dock bra att ha.

Blodiglar har jag aldrig haft problem med men däremot fästingar. De kallas för ”garrapatas” här och lever i små klungor eller solitärt beroende på art. Förekommer mest i gräsbevuxna områden. Kan ge samma sjukdomar som här i Sverige och några till. En daglig vana att syna sig själv ÖVERALLT är ett bra sätt att klara sig på. Gå inte med kortbyxor i gräs. Ha tätt runt fotlederna med långbyxor. Ta med fästingborttagaren som finns på apotek i Sverige.

Det finns lokala myggmedel. De kallas rätt och slätt för "repelente". Men bäst är att ta med djungelolja.

MVH
Rolf

[Ändrat av gerhard53 2004-02-25 kl 13:52]
 
Kläder

När jag vandrat i djungel har jag tyckt det varit bra med två set med kläder, ett för vandring och ett för kvällen/natten. Som regel torkar inte grejerna alls över natten pga fuktigheten så man får acceptera att dra på sig våta och svettiga grejer på morgonen när man ska iväg. Se till att hålla de torra kläderna skyddade under dagen för att i alla fall få lite bekvämlighet på kvällen.
En del förespråkar långbyxor, jag skulle säga att det beror på omständigheter. Ska du gå på en upphackad stig och det inte finns giftiga djur så skulle jag rekommendera korta byxor. Ska du hacka dig fram och/eller det finns giftiga djur eller fästingar så kanske långbrallor är att föredra.
Angående blodiglar (som inte brukar vara giftiga) så är det inte alltid långbrallor hjälper för att de lyckas krypa in under eller suga igenom tyget. Ju mer kläder du har på dig desto svårare blir de att upptäcka och de hinner därför suga mycket. Med korta brallor når de så klart fram till huden enklare men du själv upptäcker dom ganska snabbt och kan ta bort dom enkelt.
Salt eller tändare brukar ofta nämnas som medel att få bort blodiglarna. Det funkar möjligtvis om det handlar om några få blodiglar per dag. Men på vissa ställen kan det handla om hundratals om dagen. Att varje gång krångla med salt eller tändare är då inte görbart. Då är det lättare att dra loss dom med fingrarna och sen skjuta iväg dom med andra handen ungefär som en snorkråka. Med de blodiglar jag stött på har det funkat i alla fall - kanske finns det värre monster på andra ställen.
Jag brukar ha på lite myggmedel på skorna, då brukar blodiglarna bli lite mer tveksamma när de ska gå uppför skaftet mot benet. Denna extra tveksamhet räcker ofta för att upptäcka dom i tid och skjuta bort dom innan de gått för långt upp.
Vid val av framför allt byxor bör du välja ett material som inte hindrar din rörlighet när det blir blött. På upphackad stig tycker jag korta tights är skönt.
Slutligen kanske ett vattenfilter är bra att ta med - beroende på vattenkvaliten i bäckarna i området.

Låter som en kul tur

/Daniel
[Ändrat av dangermouse 2004-02-25 kl 14:18]
 
Många bra svar!

OK

Djungelolja, check.

Kamera, orkar inte ta med mig mer än ett hus, men telet åker nog med. Då blir det ett kamerahus, 28-105 zoom, 300 tele med converter och blixt. Filmen blir nog mest 200ASA diafim och lite 400 i reserv. Lämnar 80-200, 50 och 24mm hemma.

Skor... ni skriver om skaft, ska man ha kängor? Vi ska nog bara gå led, räcker det inte med gympadojor?

Långbyxor, check.

"Quebradora", urk! Finns ingen profylax mot detta? Ja ja, myggmedel var det ja.

Diareépiller, bra att du påminde, har t.o.m kommit till användning på sportklätterresa i Tyskland.

Sprikök, har inget förutom en gammal snuskburk. Fotogen borde väl finnas nånstans?
 
Skor

Med reservation för att vi bara vandrade en dag i Corcovado så skulle jag säga ta ett par i gympadojsstil. Brasklappen jag sätter på den rekommendationen är att ni kanske kommer längre in i de lite slabbigare områden än vad vi gjorde, å andra sidan har det varit torrperiod längre nu än i januari när vi var där. Men vi hade vandrarskor av gympadojsmodell och det fungerade perfekt.

En del hävdar att man ska ha kängor med skaft för ormrisken, vår guide ansåg att det inte hjälpte mycket såvida inte kängorna gick upp till knäna. Det bästa rådet är nog helt enkelt att försöka se sig för var man sätter fötterna och tar sig för med händerna.
 
lite mer

Som jag skrev tidigare så hjälper djungelolja och myggfrittsovande mycket långt. Vill inte skrämma upp men det är bra att känna till att quebradoran finns. Så även om malarian är ovanlig numera så finns det annat som myggen kommer med. Observera att mygg förekommer i mindre mängd även i torra områden om det finns mänskliga bosättningar. Folk har vatten i bensifat, vatten samlas i gamla bildäck, avloppsdiken o s v där de kläcks. Så sov myggfritt. Det är på natten de söker upp er.

Gymnastikskor duger alldeles utmärkt. Men håll tätt vid anklarna i gräs. På stigar behövs det inte. Fotogen finns och heter Kerosen i Costa Rica. Observera att jag inte avråder från bensinkök men jag föredrar spritkök. En smaksak.

De flesta giftormarna brukar hugga väldigt lågt. Därför räcker lågskaftade skor. Har faktiskr råkat ut för ett ormbett i Ecuadors subtropiska skogar. Det var dock troligen en ogiftig hundhuvudboa. Just nedanför halva vaden och hugget tog i min gummistövel som jag då hade. En chockupplevelse som jag drömde många nätter om. Men det är enda gången jag råkat ut för det. Ormar flyr om man går normalt så de känner vibrationerna i marken. Dessutom hör troligen ormar även om motsatsen ofta nämns. Men nya studier tyder på att många ormarter har en rudimentär hörsel. Det är en bra regel att alltid använda en stav e dyl för att "känna av" buskage och ris i ens väg.
Det troliga är dock att ni bara ser trafikdödade ormar. På natten korsar de ofta landsvägarna. Det finns flera arter skallerorm, lansorm mfl trevliga och vackra arter.

Ombyte av kläder som nämns ovan av annan medlem är en mycket bra idé.

Ha alla kläder i packpåsar med täta lås, framförallt nattetid. Ta aldrig på kläder utan att gå igenom dem ordentligt efter skorpioner och annat stickande. Framförallt om kläderna hängt framme. Sticken av de skorpioner som finns dit du ska är oerhört smärtsamma men inte farligt för en normalt frisk människa. Finns både svarta och gula varianter av skorpioner. De rör sig sakta men stinget är mycket snabbt.

MVH
Rolf
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
veni Joshua Tree nationalpark och Grand Canyon Trekking 6

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg