Cortisoninjektion i hälen?

thellan; sa:
öringen; sa:
Annars kan man fråga en läkare. De har nog rätt bra koll ;)

Jo man tycker ju det, men det tråkiga är ju att man trots det får olika rekommendationer av olika läkare. En vill ordinera lååång vila och tycker absolut inte att man ska injicera något och nästa kan inte vänta på att få sticka nålen i en...

Jo iofs, men tror du verkligen att kreti och pleti här på utsidan vet bättre och ger ett samstämmigt svar? :)
 
öringen; sa:
Jo iofs, men tror du verkligen att kreti och pleti här på utsidan vet bättre och ger ett samstämmigt svar? :)
Styrkan hos kreti och pletis åsikter är att de
a) inte är imperativa, det är lätt att se på ett inlägg och tänka "aldrig i livet att jag gör så". Betydligt svårare att säga emot en läkare/sjukgymnast när han/hon föreslår samma sak.

b) är många. Går du till en läkare, så får du en läkares åsikt och förslag, och oftast en redig argumentation varför hans/hennes alternativ är bäst. På utsidan får du en uppsjö förslag (bra och dåliga, javisst), som ger en hum om huruvida det finns flera lösningar på ett problem, så du kan fundera och själv föreslå något när du kontaktar (rätt) person inom vården.

Exempel (grovt överdrivet) på hur det kan se ut i vården (ta inte åt er av mina generaliseringar):

Problem: Du har ont i en axel.

->Du ringer/träffar:

1. Sjukvårdsupplysningen, som säger att du ska vila och ta några alvedon. "Du måste dessutom sluta stressa och sova regelbundet".
2. Vårdcentralsläkaren, som säger att "jaha, det är nog bäst att du vilar i sex månader, jag sjukskriver dig i tre månader till att börja med". Se om det blir bättre.
3. Ortopeden, som funderar "kan vi operera axeln?"
->om Ja, axeln opereras och om indikationen var den rätta blir du bra, alternativt sämre
->om Nej, så suckar han (finns nästan inga kvinnliga ortopeder) och säger åt dig att äta NSAID, ev + milda opiater i tre-sex månader.
4. Sjukgymnasten, som säger att du kan träna träna träna bort det onda. Du får ett ambitiöst program att träna efter, och med mycket tur så blir du långsamt bättre, tar flera månader. Annars händer inte ett spår, och du har kastat bort en massa tid som du hade sluppit om du fått rätt diagnos från start.
5. Reumatologen (på remiss), som säger "Aha, du kan få en kortisonspruta i axeln". Simsalabim så känns axeln som ny, men du får inte träna på ett tag. Efter fyra veckor vet du om smärtan försvunnit för gott.
6. Alternativmedicinaren (charlatanen), en reiki-healer eller aromaterapeut eller whatnot. Du får varma stenar eller kristaller applicerade på axeln, din aura fotograferas, dina "inre energier" balanseras och kanaliseras, du får lyssna på valarnas sång och panflöjtsmusik på CD och alltihop kostar dig några tusenlappar. Om du blir bra däremot...
7. Idrottsläkaren, som sett åtskilliga axlar förut, men som varken är särskilt operationsk*t, eller sprutvillig. Förhoppningsvis slussar han/hon dig till rätt instans, om det sedan är sjukgymnast, operation eller NSAID-piller. Mest troligt får du ingen remiss till, eller vet inte om att du bord söka, idrottsläkaren, så du får istället välja mellan 1-6.

See what I mean? Vården är inte en enhetlig apparat med en optimal lösning på varje problem, baserad på modern och strikt vetenskap. Tyvärr.
 
Lite info

Maria, jag hittade till slut namnet på den ortoped vars föredrag jag haft nöjet att lyssna till. Vi var ett mindre sällskap på löparträningsläger varför det blev mycket frågor och samtal. Han var mycket sympatisk och gav mig definitivt intrycket av att vara verkligt kompetent. Han talade bl.a. om just slemsäckar och andra dylika problemkällor i "rörelseapparaten".

Sten Björnum i Göteborg (tyvärr inte nästgårds till Uppsala) är överläkare och specialist i ortopedi och ofta engagerad idrottsläkare. Oavsett om du tycker det är värt resa till Gbg så kan du ju kontakta "Gothenburg Medical Center" http://www.medical.se/index.asp där Björn arbetar. Kontaktinfo på nätplatsen.

Under behandlade Idrottskador finner du bl.a.
Fot/ fotled/ underben:
- Muskel- & senskador
- Hallux Valgus (sned stortå)
- Hallux Rigidus (stel stortå)
- Hammartå
- Hälsporre
- Achillessenskada
- Slemsäcksinflammation - benutväxt (exostos)
- Ledbandsskador, akuta & sena
med instabilitet

Lycka till, Leif
[Ändrat av Jajamensan 2005-09-27 kl 21:31]
 
Shockwave!

Hej Maria,

Efter tio år av problem med hälsenor har jag kommit fram till att excentrisk träning är det enda som hjälper. Har iochförsig aldrig provat någon cortisonspruta även om jag många gånger önskat mig en... Själv skyr jag normalt läkare eftersom jag har märkt att de ofta är väldigt okunniga - "prova den här medicinen", är ofta ett stående tips..

Excentrisk träning vad är då det? Jo tåhävningar där du står på ex några telefonkataloger och sänker dig sakta och försiktigt ner på båda fötterna. Stig av och gå upp på katalogerna dvs häv dig inte upp. Efter några veckor ökar du gradvis belastningen med att endast gå ner med det onda benet och tillslut tåhävningar både upp och ner. Räkna med ca 3 mån innan du märker något nämnvärt resultat.

Ett annat alternativ till cortison är Universitetssjukhuset i Umeå där de forskar på hälsenor. Det är där man kommit på det här med excentrisk träning. De har nu forskning på något annat medel man sprutar i senan/slemsäcken och hävdar att kroniskt hälseneinflammation inte alls är någon inflammation. Sök på nätet, har alla länkar på jobbet.

Till sist bor du i Stockholm kan du prova på Shockwave, http://www.tumbanaprapat.se/. Låter lite flum, flum men har själv provat på det (denna gång en lika svårbehandlad knäsena), med ännu så länge hyfsat resultat, dock mkt dyrt!

Vilken rehabmetod du än väljer är det sen vila som gäller dvs du gör allt som inte gör ont. Mkt mkt tråkigt men tyvärr den bistra sanningen. Men trots allt kanske det bara är ett år av ett förhoppningsvis 80+ liv.

Hälsar,

/Henrik
 

avslutad210712

Gäst
Jag har fått cortison-sprutor vid tre tillfällen (de två första för samma sak men med ett visst tidsmellanrum) av två olika läkare som båda berättade att det inte är helt riskfritt och båda avrådde från alltför mycket anstränging under en-två veckor efter injicerandet.

I det första fallet (slemsäcken i ena armbågen) blev det rätt snabbt bättre medans det i det andra fallet (muskelinflammation i axeln) tog en lång tid av både egen sjukgymnastik (efter instruktion av sjukgymnast) och att jag förändrade mitt sätt att jobba (flyttade datormusen till vänster hand samt inköp av en rollermouse).

Så svaret är nog att det beror på vad det är för fel och hur pass snabb effekt du tror att du kan få.
 
Tack alla!

Tack för alla svar med era funderingar och erfarenheter. Verkar vara ett ämne som engagerar och om vilket det finns många olika åsikter och teorier.

Klart man är lite rädd eftersom många avråder, och man har ju t ex tillfället då höjdhoppsKajsas hälsena gick av i färskt minne. Om jag inte minns fel så hade hon behandlats med cortison några veckor innan. Men var de satte det har jag ju ingen aning om förstås.

Vad vill jag säga med det? Jo, jag menar bara att elitidrottsmän och -kvinnor inom friidrotten borde ha läkare som kan göra korrekta bedömningar av riskerna. Men det verkar inte heller helt säkert. Man känner sig ganska "lost" och rådvill.

Så, era inlägg här bl a har hjälpt mig att bilda mig en egen uppfattning baserat på många olika personers erfarenheter utöver den medicinska expertisens olika rekommendationer, plus att jag har fått kontakt med ytterligare en ortoped. Tusen tack!
 
Jag har tagit det två gånger och ingen förbättring!

Hej,

Jag dras med segdragna problem med hälsporre i bägge hälarna sen två år tillbaka. En riktigt trist åkomma! Jag har testat ALLT för att bli av med detta, naprapater, sjukgymnaster, akupunktur, el, tejp, ultraljud, stretch, massage osv osv. Nåväl, det var inte det mitt inlägg skulle handla om.

Jag har också tagit två omgångar med kortisonsprutor. För min del har det inte inneburit någon förbättring! Den första omgången tog fel och gjorde att vävnad under foten "smälte" bort och jag fick en grop där sprutan stacks in. Andra gången gick jag till en idrottsläkare som satte sprutan bättre men tyvärr ledde inte heller detta till förbättring. Efter att du tagit sprutan ska du inte belasta foten på minst ett dygn. Det innebar lite problem för mig som fick kortison under bägge fötterna :). Vad jag har förstått så innebär kortisonet även att vävnad dör och det är därför man inte ska ta det för många gånger. Jag har uppnått maxdos.

Jag har inte hört om någon annan som har upplevt den där totala förbättringen efter kortison som flera läkare har beskrivit för mig. Är du desperat, testa, det kan ju vara värt ett försök. Annars är det nog tyvärr vila och tålamod som gäller samt att testa alternativ träning.

Skidor (utför) har fungerat väldigt bra för mig, tack och lov, tom tre veckors kontinuerlig åkning. Ett hett tips är dock att undvika hopp och pucklar som brukar kännas rätt rejält.

Lycka till!
 
eccentrisk träning,cortison,ingen bursa

Har haft problem med hälarna sedan jag är 18 år.är nu 46 och besvärsfri.
Har under åren gjort två op av hälen,tagit bort bursa mellan hälsenan och hälbenet,rensat bort inflammerad vävnad,vid något extra besvärligt tillfälle då vävnaderna ville "fastna ihop"om jag inte konstant flexade med foten samt regelbundet gjort/gör eccentriska tåhävningar så har jag nu senaste åren inte haft några nämnvärda besvär från hälarna.Har anatomiska skoinlägg som säker bidrar mycket de med till att jag är besvärsfri.
Man klarar sej så mycket bättre utan en inflammerad bursa än med den;är den konstant svullen hjälper inte enbart eccentrisk träning,men man ska naturligtvis i första hand alltid prova detta under ca 3 mån tid.
 
Hej Maria!

Du har ju fått massor av bra råd redan.
Gurun i Sverige på hälsenor och området däromkring heter Håkan Alfredsson och är verksam vid Umeå universitet.
Rent generellt är det bra att veta att om man har problem med hälsenan är det exentrisk träning dvs träning med belastening endast under förlä'ngningsfasen av muskeln som gället och är extremt effektivt. Kom bara ihåg att även träna den korta understa vadmuskeln (m. soleus).
I ditt fall, Maria, som har bursit så hjälper dessvärre inte träning. Det är cortison som gäller. OCh som många påpassligt redan påpekat så ska des sättas av en duktig ortoped som vet vad han gör. (och det finns alltid risker med invasiva ingrepp).

Tiden för läkning efter cortisoninjektion doskuterar man. Den senaste studien jag läste rekommenderade 84(!!!!!)dygns vila. Men jag antar att man kan träna avlastat under tiden. Dvs t ex våtväst.
Å andra sidan om 84 dygn känns länge så kan man ju mäta det mot många års krämpor fram eller tillbaka.

Nu fick du lite mer att lägga i den långa tycka-raden :)

Hälsningar
Ingela, sjukgymnast
 
Har nu fått cortison

Fick cortison igår. Läkaren hävdar att alternativet är ca 18 mån vila för självläkning så det var dags att sluta fega.

Känns faktiskt redan lite bättre...???

Rapporterar hur det går här om 8 dagar då viloperioden är över. :)
 
Halleluja???

OK... 5 dagar sedan injektionen nu, och imorse kunde jag inte känna ett spår av den där smärtan jag haft i ett halvår... Magiskt!

Hoppas det håller i sig nu.

Redan svårt att tänka sig att man 6 dagar bakåt i tiden varenda morgon övervägde att krypa till toa för att slippa stå på foten.

Nu är det svåraste att hålla sig ifrån att gå ut o träna. 10 dagars vila sedan någorlunda mjukstart var ordern som jag kämpar för att hålla.

Diagnosen jag fick var plantar faschit och slemsäcksinflammation under hälen. Självläkning under vila är ca 18 mån. Inget svårt val som sagt.

Återkommer efter första träningspassen. Hej så länge! :) :) :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
veni Slemsäcksinflamation bakom hälen Träning och hälsa 3
millans Sena under hälen? Träning och hälsa 4
JSG ont under hälen Träning och hälsa 17

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg