hejsan.
om man nu bortser från placeboeffekten....
jag trodde att chiafrön dels var nyttiga dels hade högt energiinnehåll..
mvh
Vanligt förekommande frön, nötter och mandel är mer energirika per viktenhet (600-650 mot 520 kcal/100g) och kostar som sagt bråkdelen av priset för denna modefluga.
För att avgöra om chiafrön är mer "nyttiga", får man ju först definiera, vilken sorts "nyttighet" man är ute efter
. Visst finns skillnader mellan olika sorters nötter och frön, men de är rätt så närbesläktade vad gäller sammansättning av proteiner, fettsyror och diverse "nyttiga" spårämnen. Att blanda ett antal sorter efter tycke och smak blir enklast, bäst och billigast.
Är man ute efter den vätskebindande och/eller tarmreglerande effekten, fungerar både linfrön och psylliumfrön bättre.
De flesta nötter/frön innehåller dock lite eller inga omega 3-fettsyror (de är rika på omega 6-fettsyror i stället); undantaget är just chiafrön, linfrön och (i lägre grad) valnötter (finns fler, men de är inte så vanliga). Är man specifikt ute efter omega 3-fettsyror (i det fallet dock bara den "korta" linolensyran), kan man alltså som sagt äta krossat rostat linfrö, droppa lite linfröolja på maten, eller äta mycket valnötter - de innehåller visserligen bara ca 1/3 så mycket linolensyra som chiafrön och linfrön, men man klarar ju av att äta minst tre gånger så mycket
).
Våra kroppars förmåga att få ett effektivt utbyte av linolensyran från växtriket är dok lite omtvistad, så det allra enklaste är att stoppa i sig lite fet fisk - den innehåller redan de "långa" fettsyror vi behöver i färdigtillverkat skick.