Bushbuddy eller Solostove för lättvikts vedeld

Jag letade lite efter lätta spisar för vedeldning och hittade dessa tre.

http://www.solostove.com
http://www.bushbuddy.ca
http://www.nomadicstovecompany.com

Med ett litet titan-kärl på cirka 100 gr och en Bushbuddy på 150 gr kan jag eventuellt ersätta nuvarande triangia-kastruller på 500 gr (dock 2 kärl + stekpanna) + gasolbrännare 150 gr och två små gasoltuber på 440 gr vilket ger cirka 900 grams viktbesparing.

Vad säger ni som har erfarenhet av dessa vedspisar? Är detta realistiskt eller ska jag nöja mig med att leta lättare kärl?
 
Jag letade lite efter lätta spisar för vedeldning och hittade dessa tre.

http://www.solostove.com
http://www.bushbuddy.ca
http://www.nomadicstovecompany.com

Med ett litet titan-kärl på cirka 100 gr och en Bushbuddy på 150 gr kan jag eventuellt ersätta nuvarande triangia-kastruller på 500 gr (dock 2 kärl + stekpanna) + gasolbrännare 150 gr och två små gasoltuber på 440 gr vilket ger cirka 900 grams viktbesparing.

Vad säger ni som har erfarenhet av dessa vedspisar? Är detta realistiskt eller ska jag nöja mig med att leta lättare kärl?

Du är verkligen openminded för att minska vikt. Trevligt!

Vedspisar är roliga och man kan justera och testa i oändlighet. Nackdelen är att de sotar. Efter att ha testat flera hemmabyggda kom jag över en begagnad köpespis. Skillnaden är att köpespisen är mer öppen i botten och är lättare att tända men den ryker därmed också mer eftersom det blir för mkt primärluft. På nätet finns massor av instruktioner för modeller som du kan bygga av konservburkar och testa. När jag köpte min av en forummedlem så gav han det smarta tipset att ha med ett värmeljus att sätta under köket (Einzel kocher) vid uppstarten. Jag har för mig att köket väger 100 gram men det är ganska litet och om man inte bara ska koka upp en liten mängd vatten så tycker jag det är för litet.

Caldera Cone har varianter som kombinerar vedkök med möjligheten att använda sprit eller Esbit men jag har ingen erfarenhet av dem.

Tillräckligt med ved hittar man i princip alltid, man kan också plocka ved på vägen när man hittar lämplig pinnar så slipper man leta när man kommer fram.

Avslutningsvis får jag får erkänna att gas/sprit/esbit-kök känns väldigt lyxiga efter att man använt vedköket ett tag.

Edit: Man kan glömma använda ett vedkök i tältet vilket ju kan vara ett stort minus...
 
Det är ju inte bara kök och kastrull som skall bäras, regnar det gäller det att plocka torr ved när den hittas. Råder eldningsförbud så gör det det.
En liten lat makeld väger inte mer än tändet.
 
Ah, nu är du inne på mina favoritdomäner!
Jag älskar min Bushbuddy och kan säga att det definitivt är realistiskt som kök, men det kräver lite träning, men det är också det som gör det roligt. Att använda vedkök handlar för mig inte om viktbesparing, utan det är mer en hobby som ger glädje. Vad gäller viktbesparing så blir det mest aktuell på längre turer.

Jag har skrivit lite om erfarenheter med Bushbuddyn på kalfjället och i skogen på min blogg:
http://thebearablelightness.blogspot.com

Min erfarenhet är att det går förvånansvärt fort att samla bränsle till köket även i vått väder. Man utvecklar snabbt en vana att snappa upp schyssta pinnar och ris medan man går. Oftast är jag klar på mindre än 5 minuter. Även på kalfjället. Är det riktigt blött kan man behöva spänta pinnar för att ta bort det blöta ytterst. Då tar det längre tid och det hela blir ett spännande test snarare än ren och skär njutning (läs: lite jobbigt). Det som gör att det funkar utan alltför stor ansträngning är också att det behövs så otroligt lite bränsle för att koka en 4-5dl. Det räcker med två-tre nävar småpinnar eller ris. Det är också trevligt eftersom man på så vis inte lämnar något spår efter sig och påverkan på naturen är minimal.

För riktigt regniga dagar kan man också ha med sig esbit-tabletter eller en lätt spritbrännare. Kastrullstödet till Bushbuddyn funkar som ställ på backen. Ett vindskydd i alufolie behövs som komplement. Då kan man ju använda köket i tältet också.

Summa summarum kan jag säga att det funkar utmärkt om man gillar att elda, men man får förbereda sig på lite prövningar när det regnar mycket (mindre regn har aldrig varit något problem). Sot är ett icke-problem. Man blir lite sotig och det gör inget. Grytan förvaras i en påse (omsorgsfullt hemmasydd av finaste sil-nylon.).

Sent from my HTC Vision using Tapatalk
 
Tack för ett mycket bra svar, Gusbo! Din blogg ser fantastisk trevlig ut... Jag ska njuta av den på IPaden när jag lägger mig ikväll.

Om du har lust så har vi också en blogg om våra cykelturer på http://falke.nu
 
Jag har en sån här: http://wildstoves.co.uk/wood-cooking-stoves/wood-gas-camping-stoves/wild-wood-gas-stove/ som jag tycker funkar bra. Har en hemgjord variant också vilken funkar i princip lika bra. Fördelen med den köpta är att den går att ta isär och packa ihop. Finns att köpa på naturkompaniet numer. En förutsättning för att trivas med ett sånt här kök är att man gillar mecket med att elda. Det kan bolma lite innan sekundärbränningen drar igång. Värmeljustipset var nytt för mig och det tackar jag för. Ska testas i helgen. Bränsle har jag inte haft problem att hitta men jag har heller inte vart ute med det på några långa turer på kalfjället.
 
"Ett vindskydd i alufolie behövs som komplement. Då kan man ju använda köket i tältet också." Jag tolkade först ovanstående som att du menar att ett vindskydd gör att man kan använda vedköket som vedkök i tältet men jag antar att du menar att man kan använda det med Esbit/sprit i tältet?
 
"Ett vindskydd i alufolie behövs som komplement. Då kan man ju använda köket i tältet också." Jag tolkade först ovanstående som att du menar att ett vindskydd gör att man kan använda vedköket som vedkök i tältet men jag antar att du menar att man kan använda det med Esbit/sprit i tältet?

Det stämmer, det var såklart bara sprit och Esbit jag menade. Koloxidfögiftning är inte att leka med. Glödsprätt kan det också bli väldigt lätt.
 
allt är inte röda rosor m bushbuddy'n

jeg og en kammerat brugte den på tur hösten '10 i finnmarksvidda med blandede resultat. så længe vi var i områder med granskov/ nåletrær gik det fint fint, men når vi skulle brænde birketræ og den lave bevoksning (krybepil?) som er mest forkommende deroppe var det meget svært at holde gang i "bålet". høst og fugt betyder klart noget, men mit indtryk et at birk ikke er hvad den brænder kan lide.
ellers er det en kanon brænder, som sparede os for en extra dåse gas på turen
my tuppence worth
 
Tack för ditt svar, Ulyng! Bra att få höra alla sorters erfarenheter.....

Jag har väl tänkt att det nog är bra att ta med en liten plastpåse några esbit-tabletter att ha i reserv för de gånger det är dagsregn eller när man helt enkelt vill göra det lätt för sig.

Frågan är om man kan lägga esbit-tabletterna direkt på gallret i botten eller om man behöver fixa till något annat?
 
jeg og en kammerat brugte den på tur hösten '10 i finnmarksvidda med blandede resultat. så længe vi var i områder med granskov/ nåletrær gik det fint fint, men når vi skulle brænde birketræ og den lave bevoksning (krybepil?) som er mest forkommende deroppe var det meget svært at holde gang i "bålet". høst og fugt betyder klart noget, men mit indtryk et at birk ikke er hvad den brænder kan lide.
ellers er det en kanon brænder, som sparede os for en extra dåse gas på turen
my tuppence worth

Provade ni att klyva rå björk? Vattenhalten i rå björk är så låg att om man klyver den så går det ju bra att göra en "vanlig" eld på den.
 
jeg og en kammerat brugte den på tur hösten '10 i finnmarksvidda med blandede resultat. så længe vi var i områder med granskov/ nåletrær gik det fint fint, men når vi skulle brænde birketræ og den lave bevoksning (krybepil?) som er mest forkommende deroppe var det meget svært at holde gang i "bålet". høst og fugt betyder klart noget, men mit indtryk et at birk ikke er hvad den brænder kan lide.
ellers er det en kanon brænder, som sparede os for en extra dåse gas på turen
my tuppence worth

Jag vet inte hur det ser ut exakt på Finnmarksvidda, men det jag också har hört är att det kan bli svårt på höglänta stenplatåer. Björk och vide har jag dock själv haft bra erfarenhet av, men när det är väldigt blött måste man ta bort yttre lagret med kniv.
Något som också bör tilläggas är att man bör ha med sig en bra bit torr näver. När det är blött behövs mer för att få fart på elden.
Här är lite erfarenheter:
http://thebearablelightness.blogspot.se/2009/08/pushing-limits-using-bushbuddy-above.html
Och här:
http://thebearablelightness.blogspot.se/2009/10/bushbuddy-cooking-above-valadalen.html
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg