Brödproblemet

Ankarstock!!!

pebu; sa:
Det är ju väldigt gott med bröd, så vi brukar ha med oss knäckebröd och mörkt bröd på våra vandringar. Problemet är, att efter 10 dagar så består brödet mest av smulor...
Så jag efterlyser idéer för hur man skall frakta bröd på ett bra sätt, utan att vikten i ryggsäcken ökar för mycket.
En tanke är ju att ha någon sorts plastlåda att ha det i, men hur blir det då när det återstår ett mindre antal skivor, åker inte dessa omkring i burken och krossas? Plus förstås att jag ännu inte hittat en optimalt anpassad låda för en stor knäckebrödsförpackning...

Tacksam även om någon har upplysningar om att baka bröd i fält, hur blir resultatet, hur mycket bränsle går åt, recept mm.

/Pär

Hejsan!
Hade min kajak på Utö tidigare och med det fanns det vissa fördelar.
Den främsta var faktiskt tillgången på bröd ifrån Utö bageri(http://www.utobageri.se/bakeset.htm)!
Försökte alltid tajma mina turer så att jag skulle hinna med att köpa med mig av deras bröd.

Det bröd som de verkar vara ensamma om att tillverka är en grovkornig råglimpa bakad med surdeg så den håller sig saftig i veckor! Limpan är lång, ca 35-40cm, med bra höjd och väger bly! Där av namnet Ankarstock.
På lite kortare turer valde jag därför ibland att köpa med mig en halva, vilket på det trevliga bageriet, inte var några som helst problem.
De har flera andra underbart goda sorters bröd(http://www.utobageri.se/utolimpa.htm)men Ankarstocken står verkligen i en klass för sig!

Hade vid ett tillfälle, i slutet av en veckolång paddling, en bit Ankarstock med mögel på kanten.Numera så förvarar jag istället rågbrödet väl inlindad i en tygduk precis som i äldre dar.
På så vis gynnas mögelsporer inte lika lätt och brödet tål mer stryk. Brödet håller sig lika saftigt ändå.

Anledningen till att många typer av limpor blir torra är vanligtvis inte att fukten dunstar utan att mjölet är så finmalet. Då binder proteinet fukten och brödet känns torrt. Det är därför torrt, dagsgammalt vitt bröd känns saftigare efter att man micrat det en stund.
Vill man ha ett saftigt bröd som håller länge så bör det därför bakas med surdeg, låta det kalljäsa långsamt, med mjöl som är grovmalet, skålla de krossade eller hela sädesslag samt låta det vila några dagar!
Av detta blir då även ett kostsamt och tungt bröd som vi konsumenter nu köper allt mindre av, tyvärr!

Har hört att Danne gjort en del förändringar i verksamheten(bla leasat ut Dannekrogen) men Utö Bageri levererar nog fortfarande, för dess storlek, mängder av bröd till fastlandet så hör med din handlare.
Alternativ som tidigare inte nämnts är väl Saltåkvarn som brukar förekomma i butik fast deras riktigt grova rågbröd ar svårfunnet. Kan även rekomendera bagels om de är gjorda på riktigt vis.

Knäckebröd är dock idealiskt speciellt när man vandrar. Passar till såväl fika som till lunch/middag samt även i fruktsoppan till dessert.
Det numera rätt vanliga knäcket av "hembakad" typ är, som sagts tidigare, mer tåligt. Kan dock bli segt om man förvarar det i en plast påse/brk.
Vira därför in även det i tyg eller papper.
Rekomenderar Vikabrödet och då gärna det billigare 2:a sorteringen som är hårdare gräddat:
http://www.vika-brod.se/sortiment.htm
Inte likaka hårt som Pyramidknäcke men i mitt tycke godare.

Ang. brödbak så brukar jag inte företa mig några större projekt i naturen. Det duger gott med scones, pannbröd eller dampers som är lätt att ta med sig i förbereda port.förp.
Diskuterades en tid sedan här:
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=7663
Stompa är både gott och mättande och görs på liknande sätt:
http://hem.passagen.se/hanscb/baksida/recept/stompa.html

Kardemummabullar är en härlig avslutning på en måltid eller som fika med lite kaffe!:
http://www.utsidan.se/mat/kokbok/bak.html#nappizza

Hittade ett recept på bröd som kallas Ankarstock. Det verkar dock inte vara av den typen som jag nämnde tidigare då mjölet är finmalet:
http://www.mersmak.kf.se/se/food/searchrecipe_results.jhtml?_requestid=63395

Bättre då att prova något gövre:
http://www.vasaskolan.skovde.se/arn/mat/recept/receptboken.html
http://hem.passagen.se/hanscb/baksida/recept/raglimpa.html
http://hem.passagen.se/hanscb/baksida/recept/dansk_rag.html

Ett bröd jag inte bakat på ett bra tag men som är superbra kallas för Hästlimpa. Det innehåller ej någon surdeg och är därför enklare att göra. Man har istället i filmjölk.
Resultatet blir dock ett väldigt stryktåligt bröd som är både saftigt och fyllande:

1 pkt Rågkross
1 pkt Vetekross
300 gr Linfrö
1/2 pkt Russin
1 fl mörk Baksirap
3 msk Bikarbonat
1 msk salt
2 liter filmjölk
1.3 l vetemjöl
1 msk matfett
1 dl vetekli

Blanda alla ingredienser utom matfett och vetekli.
Låt stå i kylskåp över natten tom. ett dygn.
Häll upp i formar som bröats med vetekli och gradda i ugn på 150-160 grader i 1,5 till två timmar.
Receptet är ungefärligt och så provbaka en liten sats först och justera sedan!
Prova även att byta ut ingredienser, russin mot hackade aprikoser, solrosfrön eller nötter mm, samt smaksätt med bröd kryddor som tex fänkålsfrön eller anis mfl.
Prova ev. även att mosa ner kokt potatis eller liknande rotfrukt. Det gör brödet ännu segare och saftigare.
(Jäklar vad sugen jag blev på bröd nu...;))

Ha det fint!
Peter
[Ändrat av theDude 2002-09-02 kl 18:44]
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg