Brandbevakningstorn

Hej!
Jag är på jakt efter brandbevakningstorn av samma modell som visas på denna bild på utsidan:
http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=26855&set=lp

Det är tornet i Kungshälla och tornet är av smäcker stålkonstruktion, ca 20 meter högt och med en terass och "stuga" på toppen. Ett likadant finns på Tomtabacken i Småland. Känner någon till fler torn av samma modell och var de finns eller eventuellt har funnits? Intresserad av alla uppgifter.
Hälsningar
/ida

http://www.industriantikvarie.se
 
Belsåstornet

Hej igen! Har läst allt jag hittat nu om Belsåstornet. Jo de verkar minst sagt massproducerade jag hittar fler och fler ju mer jag letar. Hittills har jag lokaliserat 9 likadana bevarade och tre misstänkt lika. Jag tror att de faktiskt inte tillhör LS-tornen utan byggdes först som just brandbevakningstorn men sedan fick duga som LS-torn. Men jag ska leta vidare och lovar att skriva ett inlägg här sedan när jag hittat mer info. Letar på alls fronter men internet är så bra för då får man hjälp:)
 
Tornet i Örnsköldsvik

Jag har faktiskt varit uppe i ett torn för sisådär 15 år sen (ja man är 25 nu, tiden går fort).

Bågaliden heter det området, ligger i närheten av Angsta som ligger i Björna socken, Örnsköldsviks kommun.

För att följa kartan: Örnsköldsvik - Björna vänster - Hemling vänster och sedan höger en bit utanför Hemling så skall man komma dit.

En längre väg som jag känner ännu bättre är om man åker förbi Hemling till Nyliden, åker Korsbyn och där viker vänster mot Locksta, men strax innan Locksta tar man vänster igen och då ska det vara raka spåret till Angsta.

Amatörradioföreningen i Övik Gullängets Radioklubb har en repeater där, klubbens hemsida är nått med sk3lh.se eller liknande, där finns även några enstaka bilder från stället.
 
Tomasboda

Det fanns ett torn i Tomasboda men jag har inte varit där på 10 år. Det stod 300-400 m från stugan, på kilsbergens högsta punkt, tror jag.
 
Fjälkinge backe vid Krisianstad

Jag vet inte om tornet på Fjälkinge backe utanför Kristianstad varit just brandbevakningstorn eller "bara" varit utsiktstorn och kvalar in men bra utsikt från ett gammalt torn utlovas i alla fall. Googla och du får många träffar om platsen.
Så här ser tornet ut:
http://www.skanskabilder.se/foto.php?id=5191

Vill du besöka andra platser i närheten rekommenderas Bäckaskogs slott, Kjugekull och Trolle Ljungby slott, Ivö med fin utsikt även från Ivö klack.

/Patrik, ex-Kristianstadsbo
 
Strax utanför Borlänge, på berget precis öster om sjön Övre Valsan så finns (fanns?) ett liknande torn som jag var upp i för en sisådär 10 år sen när vi hade en sommarstuga vid sjön. Efteråt fick jag höra att underhållet varit lite eftersatt men det kändes stabilt att klättra i tyckte jag.
Fin utsikt fick jag på köpet :)

Mvh

Anders