Bra friluftstyger

Andastyger

Pyttsan, du svettas i de flesta om du går uppför eller bär tungt. Tro mig jag har prövat de flesta, föredrar själv luftigare tyger i skalplagg med extra regnplagg med. PU belagda är regn och svetttäta, lätta och billiga!
En bra källa som jag använt mig av vid textilieförvärv är realisationer på tält, ponchos mm där man kan få 4-12 m2 till priset av 1 löpmeter!
Seeme hade grejor hemma i höstas. Engelsmännen är snabba och relativt billiga.

Go tur

Johan K
 
"Pyttsan, du svettas i de flesta om du går uppför eller bär tungt. Tro mig jag har prövat de flesta, föredrar själv luftigare tyger i skalplagg med extra regnplagg med."

Pyttsan på vadå???
Klart som attan att man svettas vid fysiskt arbete. Annars är det något fel med "tempraturregleringen" i din kropp.
Material som Gore Tex , AktivVent , Pertex etc fungera ju genom att ventilera ut fukt snabbt, samtidigt som den håller emot fukt utifrån bra.
Men allt beror ju på vilket väder du är ute i. Vad du utövar för aktevitet. Hur mycket kläder du har på dig etc etc.
Gå ut mitt i vinten med en galonjacka och åk några mil skidor i det så fattar du. Svetten skulle forsa från dig och när du stannar in så börjar du tok frysa pga av avkylningen av all fukt du har mot kroppen.

Men nu var inte min jämnförelse med längdskidåkning inte heller riktigt rätt.
Ska du gå på tur fungerar tex en GoreTex jacka bra men om man ska nöta mil så är ett eller dubbla underställ som bäst med en skiddräkt(spandex) eller ett poplinställ som ytterplagg.
Och som du redan vet så vill man ju transportera bort fukt ifrån kroppen(igenom understället).
Men istället för ett skalplagg så försöker man få det att ventilera rakt ut i luften.(igenom spandexen)

Eller så kanske du anser som min far, att långkalsonger i bomull är kanonbra.

Långkalsonger i bomull fungerar jättebra på en söndagspromenad eller annat ganska stillsamt fysik aktevitet.
Men gör en topp bestigning med skidor i bomull jalingar så märker du att deras vikt öket mångdubbelt pga av allt fukt(svett) som stannat i dem.
Och åter igen samma där, hur varma och sköna blir dom om du stannar till några minuter.
Men det är inte slut där. Du vill ju heller inte att fukten ska fastna i ditt skal plag.
Så i skalplagget fungerar Goretex bra.
Man är det tort och fint väder ute så funkar många andra "vind" vävar minst lika bra. Bara man har en väv som inte agerar "tvättsvamp".

Det ända material som värm rätt så bra trots väta är ylle och ullfrote.
Men jag tror inte att du åker ut och åker skidor i vadmals byxor.

Slutsatts:
Du slutar inte svettas för att du har en GoreTex Jacka för 6000.
Du måste använda insidan av huvet och klä dig efter vad du ska göra och vilka förutsättningarna som råder.

//Anders

Ps: Men allt det här visste du redan från början. Jag hade bara lust att skriva ett långt och övertydligt svar på "pyttsan".
 
"Andas-mtrl"

avslutad210712; sa:
Är det någon som har någon erfarenhet av materialen som säljs via de här firmorna tex angående "andningsfunktion", vattenrestistans, slitstyrka etc. Tänker i första hand på tyger för skalplagg eftersom jag är lite sugen på att testa att sy något själv (eller om jag kanske ber min dotter om hjälp...).

Köpte en billig slängjacka och överdragsbyxor i fjol som skulle "andas" men jisses så svettig man blev i dem så om materialen inte är bättre än i de plaggen så är jag kanske inte så intresserad.

Hej!

Att materialet i yttertyget andas behöver inte innebära att all fukt transporteras ut. Är jackan vadderad kan fukt stanna där, har du tröja under samlas även fukt i denna. Är undertröjan dessutom i bomull känner du fukten ganska snart.

Mvh, Erik
 
Andas?

Att olika mextex-tyger "andas" betyder bara att de släpper igenom mer fukt än en svart plastsäck, brukar en kompis säga.

Svettas man när man är på vandring och inte är naken så har man för mycket kläder på sig, brukar jag säga.

Enda anledningen att ha regnkläder på sig tycker jag är att det regnar.

Har man paraply kan man gå i ganska kraftigt regn med bar överkropp, om temperaturen i övrigt tillåter det. Har man tunna syntetbyxor på benen kan man låta dem bli blöta och gå dem torra. Är det ett olämpligt alternativ kan man använda byxholkar i något lätt mextex-material. Funkar fint.

Är det någorlunda varmt så blir ju ett mextexställ för varmt även om man bara har superställ under, så länge man rör sig. Fördelen med paraply är att man klär sig efter temperaturen och håller fukten borta utan att tvingas "överklä" sig.

Jag har goda erfarenheter av ett lätt mextex från Pennine som heter P2B. Klart lättare och billigare än Paclite. Det finns ju uppgifter på hur mycket det andas, men det viktigaste för mig är att det håller vätan ute.

Kallvätan kanske jag skall säga. För mig går gränsen där blötan börjar kyla ned kroppen även när man rör sig rejält. Gäller framförallt fötterna. Blir de kalla när gympadojorna blir blöta är det dags att sätta på Sealskinzstrumporna, så blir man fort varm.

HÄlsningar
Jörgen
[Ändrat av NUI 2005-06-07 kl 09:17]
 
Softshell

Jag letar efter tyg för att sy en softshell-tröja. Helst på denna sidan Atlanten. Jag har följande krav:

1. Inget membran
2. Inte tok-tjockt
3. Snygg färg

Tyvärr verkar dessa 3 vara omöjliga att uppnå. Shelby.fi kommer närmast med Schoeller WB-400 Extreme (toktjockt) och Schoeller Dryskin Extreme (snusbrunt). Någon som vet var jag kan hitta tyg som möter mina krav? (Powershield light and stretch vore perfekt.)
 
Re: Softshell

Vandrare; sa:
Jag letar efter tyg för att sy en softshell-tröja. Helst på denna sidan Atlanten. Jag har följande krav:

1. Inget membran
2. Inte tok-tjockt
3. Snygg färg

Tyvärr verkar dessa 3 vara omöjliga att uppnå. Shelby.fi kommer närmast med Schoeller WB-400 Extreme (toktjockt) och Schoeller Dryskin Extreme (snusbrunt). Någon som vet var jag kan hitta tyg som möter mina krav? (Powershield light and stretch vore perfekt.)

Svaret på dina böner:
http://www.justmakeit.com/specials/flyer/Polartec_NY_sale.pdf
/Thomas J
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg