”Bly i ammunition är ett ickeproblem”

Nu har du citerar lite selektivt från rapporten.

Totalt blyförbud för kula vid jakt

- Liten miljövinst (6 – 10 ton bly årligen, liten spridning, långsam korrosion) - Begränsad tillgång till bra alternativ ammunition - Kostnad på ett par miljarder att byta ut ca 250 000 vapen - Befarade negativa effekter för djurskyddet

Totalt blyförbud för hagel vid jakt

- Stor miljövinst (100 – 160 ton bly årligen, större spridning, snabbare korrosion, förgiftning av fåglar minskar eller upphör, möjlig hälsovinst) - God tillgång till alternativ ammunition - Merkostnad för de jägare som inte kan använda stålhagel utan hänvisas till dyrare alternativhagel (Berör Ca 20 % av Sveriges jägare) - Vid ökad användning av stålhagel minskar säkerhetsmarginalen för dödande effekt vid för långa skjutavstånd, rikoschettrisken ökar samt risken för skador på skog

Totalt blyförbud för kula vid skytte, såvida inte miljökulfång eller annan godtagbar lösning anordnas

- Lokalt stor miljövinst genom att efterbehandlingsbehovet minskar (300 – 340 ton bly årligen, förorenad mark) - Mycket begränsad tillgång till alternativ ammunition - Stora kostnader för skytteföreningar att inrätta miljökulfång eller motsvarande - Svårigheter att fortsätta bedriva bl.a. fältskyttet - Stängning av vissa skjutbanor

Så det är bara de där sista (första i listan) 6-10 tonnen som man inte tycker är ett problem. Totalförbud för blyhagel och för annat skytte än jakt är en annan femma.

Sen får man inte glömma att det där var 14 år sen, det har hänt en del. I många andra länder är det totalt förbud mot blykulor så det har kommit fler alternativ.
 
Ja möjligen utomlands,
men här i Sverige har du kvar problematiken med Naturvårdsverkets Klass 1 -krav
och kulvikten på Sveriges absolut vanligaste gevär [6,5x55 mauser]
- Så innan NV tar sitt förnuft till fånga och sänker det kravet finns det inget alternativ till
mantlade blykulor (utom utarmat uran i tombakmantling då - som vi ju har avskrivit av
ekonomiska skäl redan tidigare). Helkopparkulor väger helt enkelt för lite för Klass 1 i 6,5mm...

Så i praktiken är det Naturvårdsverkets regler för jakt i Sverige som bromsar en snabb
övergång till blyfri jakt med landets vanligaste kulgevär. Kul moment 22, eller? ;-)
 
Senast ändrad:
Ja men nu säger ju NV just att för de där sista 6-10 tonnen kan man (just nu) tillåta det just för kuljakt. Men för all annan användning (hagel, skytte på bana etc) så får det inte hamna bly i naturen utan att det tas om hand.

Det framgick ju också av nån av länkade i tråden artiklarna att trots skottrensning så förekommer för höga halter bly i nästan allt viltkött.
 
Ja men nu säger ju NV just att för de där sista 6-10 tonnen kan man (just nu) tillåta det just för kuljakt. Men för all annan användning (hagel, skytte på bana etc) så får det inte hamna bly i naturen utan att det tas om hand.

Hur ska man kunna tillåta bly för kuljakt om man samtidigt inför ett totalblyförbud ?

Skytte på skjutbana där den absoluta merparten av allt bly hamnar är inget problem med blyspridning, tvärt om det är snarare uppsamling och där ligger det säkert till man återvinner det.
När det gäller övning med hagel som bara till del sker mot sandvall så sker det till i särklass största del med stålhagel på skjutbanorna.

Det framgick som du kan se av min tidigare länk att Livsmedelsverket säger att man kan äta obegränsat med viltkött om man sköter skottrensningen.......gäller även Veganer som verkar vara särskilt (över)känsliga mot bly i Viltkött.

Vissa livsmedel som Veganerna lägger på tallriken håller högre blyvärden än rekommenderade gränsvärdet för kött som är 0,10mg/kg, bly är ju naturligt förekommande i mark så ni får väl börja odla i rymden om det ska bli någon ordning kan en tro.

Många konserver med grönsaker ligger ofta långt över det värdet, så vill ni int köpa tomatpure på konserv så lär det väl bli i plastförpackning till Greta Thunbergs förtret. ;)

 
Senast ändrad:
Så i praktiken är det Naturvårdsverkets regler för jakt i Sverige som bromsar en snabb
övergång till blyfri jakt med landets vanligaste kulgevär. Kul moment 22, eller? ;-)

I Finland har man nyligen nya gränsvärden vilket är bra då fler kan välja blyfritt om dom så önskar, vilket är bra.
Vi kommer förhoppningsvis och förmodligen få få se något liknande här för att att påskynda utvecklingen.

Hagel är en annan femma, där är det svårare då lika bra alternativ i mångt och mycket saknas i vissa avseenden, allra helst i Sverige om man tänker hur det ser ut biotopsmässigt i stora delar av landet.

Det icke insatt folk måste försöka förstå är att man skjuter inte med bly för att det i sig är ett roligt material, utan för att det i många avseenden är ett förträffligt (när på oöverträffat) material att tillverka projektiler av som ger bra ballistik och skottverkan.

Det har Militär, Polis, sportskyttar och Jägarkår vetat sedan svartkrutet uppfanns.

Det går naturligtvis att skjuta med alternativen men det har vissa kostnader även på andra plan än dom ekonomiska.
 
Senast ändrad:
Skytte på skjutbana där den absoluta merparten av allt bly hamnar är inget problem med blyspridning, tvärt om det är snarare uppsamling och där ligger det säkert till man återvinner det.
Har du inte läst artiklarna ordentligt? Det behövs särskilt "miljökulfång" för att inte bly ska läcka ut i grundvattnet. Stora kostnader för skjutbanorna om de ska tillåta bly.

När det gäller bly i viltkött är det inte svårt att hitta nyare information:
 
Man kan ju även läsa att orsaken är inte skottrensningen skötts som den borde.

Tillbaka till ruta 1, alla kan äta obegränsat med viltkött om skottrensningen sköts som livsmedelsverket skrev.

Sen skriver dom ju inte i artikeln hur mycket över gränsvärdet dom 15% av fallen som låg över rekomenderade värdet på nötkött, var det kanske rent av så högt som kornärtskockor eller tomater och ärtor på konservburk eller var det lägre än så ?
 
Senast ändrad:
Var hittar du siffror på att mat i konservburkar skulle innahålla bly nuförtiden? Förr när konservburkar var lödda fanns det bly i dem, men dagens konservburkar är svetsade och det finns alltså inget bly i dem.

Sidorna 35-36 i den här rapporten visar hur lite det finns i moderna burkar (som är svetsade istället för lödda). Lödda burkar slutade man använda på 90-talet i Sverige.


Och för den som inte orkar leta, här är rapporten som Natursidan hänvisar till:
 
Se rapporten som jag länkar till ovan.

Kronärtskocka i svetsat burk, 42 μg/kg (0,042 mg/kg).
I en burk med lödda skarvar kan det vara så mycket som 160 μg/kg. Men som sagt var, det slutade man med på 90-talet.

Tomaterna ligger på 12 μg/kg i svetsad burk, i gamla lödda burkar 420 μg/kg.

Gränsvärdet för viltköttet som man pratar om är 100 μg/kg (0,1 mg/kg), det är det gränsvärde som gäller inom EU. 15% av proverna låg alltså över detta gränsvärde.

De fyra högsta värdena var 1190 – 56200 μg/kg . Det är ganska högt över gränsvärdet på 100 μg/kg.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Läraren Ammunition för ripjakt? Jakt 3
tjädern Ett år i villmarka! Jakt 4

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg