För någon vecka sen började mitt blodtryck stiga flera dagar i följd. Det är högt nog som
det är, men när jag till sist på morgonen hade 170/110 tyckte jag det var idé att ringa VC.
Det blev hela apparaten med EKG och diverse prover. Sköterskans mätning visade 160/78, läkar(kandidat)ens ofattbara 180/70 (jag tror han inte var så van). EKG helt OK. Nyss fick jag veta provresultaten, Mitt blodvärde 129, minimum för män 134. Även viss järnbrist. Läkaren (ordinarie) rådde mig att se över min kost.
Vad jag äter idag:
Frukost: Helfet fil med nötblandning, rödbetsjuice, kaffe. Ibland fröhaltigt bröd med ibland färskost, ibland fetare ost, kanske rentav lite Bregott (självklart aldrig margarin).
Lunch: Fet fisk, vilt (t ex älgfärs ,vildsvinsfilé eller hjortskav) eller bönor, linser e.d. Till detta grönsaker, hackat eller rivet av det jag råkar ha hemma, ofta paprika, morötter, broccoli, med olivolja. Kanske en slurk cole slaw. Någon gång mathavre e.d., aldrig ris, pasta eller potatis. Till dessert ofta hallon eller blåbär. Sällan frukt (mycket socker).
Kväll: ett eller två ägg, kanske med något till, Keso, cole slaw, etc.
När jag tittar på diverse hälsosajter slår det mig att många föreslagna produker är rätt kolhydratrika, t ex fullkornsbröd.
Jag är normalviktig (i morse 67,5 kg, jag är 173-174 cm lång), vilket nog är ovanligt i min ålder; jag försöker leva efter devisen "fett mättar, kolhydrater fettar". Mitt midjemått är c:a 82 cm. Jag är hyfsat aktiv, funktionell styrka (inga vikter) 2 dar i veckan,
löpning c:a 4 mil i veckan.
Frågan är nu alltså vad som kan fattas i min kost. Speciellt intressant med svar från
läkare eller såna som själva haft järnbrist och lyckats åtgöra den.
det är, men när jag till sist på morgonen hade 170/110 tyckte jag det var idé att ringa VC.
Det blev hela apparaten med EKG och diverse prover. Sköterskans mätning visade 160/78, läkar(kandidat)ens ofattbara 180/70 (jag tror han inte var så van). EKG helt OK. Nyss fick jag veta provresultaten, Mitt blodvärde 129, minimum för män 134. Även viss järnbrist. Läkaren (ordinarie) rådde mig att se över min kost.
Vad jag äter idag:
Frukost: Helfet fil med nötblandning, rödbetsjuice, kaffe. Ibland fröhaltigt bröd med ibland färskost, ibland fetare ost, kanske rentav lite Bregott (självklart aldrig margarin).
Lunch: Fet fisk, vilt (t ex älgfärs ,vildsvinsfilé eller hjortskav) eller bönor, linser e.d. Till detta grönsaker, hackat eller rivet av det jag råkar ha hemma, ofta paprika, morötter, broccoli, med olivolja. Kanske en slurk cole slaw. Någon gång mathavre e.d., aldrig ris, pasta eller potatis. Till dessert ofta hallon eller blåbär. Sällan frukt (mycket socker).
Kväll: ett eller två ägg, kanske med något till, Keso, cole slaw, etc.
När jag tittar på diverse hälsosajter slår det mig att många föreslagna produker är rätt kolhydratrika, t ex fullkornsbröd.
Jag är normalviktig (i morse 67,5 kg, jag är 173-174 cm lång), vilket nog är ovanligt i min ålder; jag försöker leva efter devisen "fett mättar, kolhydrater fettar". Mitt midjemått är c:a 82 cm. Jag är hyfsat aktiv, funktionell styrka (inga vikter) 2 dar i veckan,
löpning c:a 4 mil i veckan.
Frågan är nu alltså vad som kan fattas i min kost. Speciellt intressant med svar från
läkare eller såna som själva haft järnbrist och lyckats åtgöra den.